„Atvyko per Baltarusiją.“ Į Kyjivą pateko elitinės pajėgos. Bandė nužudyti Zelenskį  ()

Rusijos žvalgyba bandė nužudyti Zelenskį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos generolo Andrejaus Averjanovo grupė vadovavo Ukrainos aukščiausios karinės vadovybės likvidavimo operacijai. Dar prieš prasidedant karui Rusija į Ukrainą buvo įmetusi kelias elitines grupes, kurios invazijos atveju turėjo užimti Kyjivo vyriausybės kvartalą ir aukščiausią Ukrainos vadovybę, įskaitant prezidentą Volodymyrą Zelenskį, interviu su Michailu Zygaru „YouTube“ papasakojo įtakingos tiriamosios žurnalistikos grupės „Bellingcat“ vadovas Christo Grozevas.

„Dar likus porai savaičių iki karo pradžios jie atvyko per Baltarusiją, kad būtų arti Kyjivo. Kai kurie iš jų pateko į Kyjivą ir ruošėsi užimti politinį kvartalą, Averjanovui pavaldūs žmonės... Jų buvo apie 30, tai labai elitinė grupė... Jie ten pasiuntė tuos pačius žmones, kurie susprogdino sandėlius Čekijoje ir Bulgarijoje, kurie apnuodijo ir bulgarų verslininką Gebrevą, ir Skripalius“, – sakė Grozevas.

Jis patikslino, kad karo pradžioje šie rusų žudikai buvo labai entuziastingi. Jie buvo įsitikinę, kad nesunkiai įgyvendins „gražiausią“ ir pergalingiausią karo dalį – paims į nelaisvę arba nužudys Ukrainos vadovybę. Tačiau žvalgybos vyrų planai buvo sužlugdyti, ir jų nuotaikos smarkiai pasikeitė.

 

„Mes stebėjome kelių šios komandos narių ryšį. Buvo ir baisu, ir juokinga: baisu, nes matėme, kokie jų tikslai, ir juokinga, nes jie kasdien darėsi vis mažiau ura-patriotiški, ėmė kritikuoti vadovybę dėl prastai suplanuotos operacijos. Iš pradžių jie rašė savo žmonoms, kad pasiliks savaitę, paskui dvi savaites, paskui mėnesį, pusmetį... Jie ėmė abejoti savo žmonų ištikimybe. Apie tai būtų galima parašyti romaną, kaip komanda, turėjusi per savaitę užtikrinti Rusijos pergalę, tapo psichologinėmis savo pačių karo aukomis“, – sakė Grozevas.

 

Jo duomenimis, dalis šios grupės buvo likviduota per karą, daliai pavyko pasitraukti į užnugarį.

„Jie planuoja sabotažines operacijas iš Rusijos, vadovauja sabotažiniams važiavimams į Ukrainą iš Baltarusijos. Jie nebeturi tokių didelių tikslų kaip anksčiau: nužudyti Zelenskį. Šis planas jiems visiškai nepavyko“, – pareiškė „Bellingcat“ vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(147)
(13)
(134)

Komentarai ()

Susijusios žymos: