Kada mirti, nuspręs kompiuteris. Putino branduolinis lagaminėlis  ()

Manoma, kad tokius lagaminus turi ir Rusijos gynybos ministras, dabar Sergejus Šoigu, ir Generalinio štabo viršininkas, dabartinis Valerijus Gerasimovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliaus diktatorius Vladimiras Putinas kovo 13 d. perspėjo Vakarus, kad Rusija yra techniškai pasirengusi branduoliniam karui ir kad jei JAV nusiųs karius į Ukrainą, tai bus vertinama kaip reikšmingas karo eskalavimas.

Rusija, paveldėjusi Sovietų Sąjungos branduolinius ginklus, turi didžiausias pasaulyje branduolinių galvučių atsargas, rašo „Reuters“. Amerikos mokslininkų federacijos (FAS) duomenimis, V. Putinas valdo apie 5580 branduolinių galvučių.

Iš jų apie 1 200 buvo nurašytos, bet daugiausia nepažeistos, o apie 4 380 sukaupta naudoti tolimojo nuotolio strateginėms raketoms ir trumpesnio nuotolio taktinėms branduolinėms pajėgoms.

Iš jų yra dislokuota 1710 strateginių kovinių galvučių: apie 870 sausumos balistinėse raketose, apie 640  povandeniniuose laivuose ir galbūt 200 yra sunkiųjų bombonešių bazėse. Tokie skaičiai rodo, kad Maskva gali daug kartų sunaikinti pasaulį.

[Vokietija+Kuponas!] Puikios kokybės pripučiamos SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video, „TOMSHOO“)
2408

Iš Vokietijos

Specialus kuponas

Greitas ir saugus pristatymas

Ypatingai geros kainos

Ribotas kiekis

Išsamiau

Šaltojo karo metais Sovietų Sąjunga turėjo didžiausią branduolinių galvučių skaičių – apie 40 000, o JAV – apie 30 000.

Rusijos branduolinėje doktrinoje iki 2020 m. apibrėžiamos sąlygos, kurioms esant Rusijos diktatorius gali svarstyti galimybę panaudoti branduolinį ginklą: kaip atsaką į ataką branduoliniais ar kitais masinio naikinimo ginklais arba į įprastinių ginklų panaudojimą prieš Rusiją, „kai šalies egzistavimui kiltų grėsmė“.

Savo 2022 m. „Nuclear Posture Review“ apžvalgoje Jungtinės Valstijos teigė, jog Rusija ir Kinija plečia ir modernizuoja savo branduolines pajėgas ir kad Vašingtonas laikysis ginklų kontrolės metodo, siekdamas užkirsti kelią brangioms ginklavimosi varžyboms.

„Nors Rusijos branduoliniai teiginiai ir grėsminga retorika kelia didelį susirūpinimą, Rusijos branduolinis arsenalas ir operacijos mažai pasikeitė nuo mūsų 2023 m. vertinimų, išskyrus vykstančią modernizaciją“, – sakoma FAS 2024 m. Rusijos pajėgų analizėje.

 

„Tačiau ateityje Rusijos strateginėms pajėgoms skirtų kovinių galvučių skaičius gali padidėti, nes vienos kovinės galvutės raketos bus pakeistos raketomis su daugybe kovinių galvučių“, – pažymi FAS.

Putinas pareiškė, kad Rusija svarstytų galimybę išbandyti branduolinį ginklą, jei tai padarytų JAV.

Pernai jis pasirašė įstatymą, atšaukiantį Rusijos ratifikuotą Visapusiško branduolinių bandymų uždraudimo sutartį (CTBT).

Ginklų kontrolės asociacijos duomenimis, nuo Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 m. tik kelios šalys išbandė branduolinius ginklus: JAV paskutinį kartą išbandė 1992 m., Kinija ir Prancūzija 1996 m., Indija ir Pakistanas 1998 m., Šiaurės Korėja. – 2017 metais. Sovietų Sąjunga paskutinį kartą išbandė branduolinį ginklą 1990 m.

 

Visapusiško branduolinių bandymų uždraudimo sutartį Rusija pasirašė 1996 m., o ratifikavo 2000 m. Jungtinės Valstijos sutartį pasirašė 1996 m., tačiau jos dar neratifikavo.

Rusijos prezidentas priima galutinį sprendimą dėl Rusijos branduolinių ginklų panaudojimo.

Vadinamasis „branduolinis lagaminas“ arba „Čegetas“ (pavadintas Čegeto kalno Kaukaze vardu) nuolat yra su prezidentu. Manoma, kad tokius lagaminus turi ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, ir Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas.

Iš esmės lagaminas yra ryšio įrenginys, jungiantis prezidentą su vyresniaisiais kariniais vadovais, o paskui su raketų pajėgomis per itin slaptą Kazbeko elektroninį ryšio ir valdymo tinklą. Kazbekas palaiko kitą sistemą, žinomą kaip Kaukazas.

 

Teigiama, kad 2019 metais Rusijos televizijos kanalo „Zvezda“ rodytoje filmuotoje medžiagoje buvo matyti vienas iš lagaminų su daugybe mygtukų. Komandų skyriuje yra du mygtukai: baltas mygtukas „paleisti“ ir raudonas mygtukas „atšaukti“. Lagaminas aktyvuojamas specialia „flash“ kortele.

Jei Rusija matytų, kad jos laukia strateginė branduolinė ataka, prezidentas per lagaminą duotų tiesioginį paleidimo įsakymą Generaliniam štabui ir atsargos vadovybei, turinčiai branduolinius kodus. Tokie įsakymai įvairiomis ryšių sistemomis greitai perduodami Strateginių raketų pajėgų daliniams, kurie vėliau atidengia ugnį į JAV ir Europą.

Jei pasitvirtins branduolinė ataka, V. Putinas kaip paskutinę priemonę galėtų suaktyvinti vadinamąją „Dead Hand“ arba „Perimetro“ sistemą: iš esmės kompiuteriai nuspręstų, kada įvyks pasaulio pabaiga. Kontrolinė raketa duotų visam Rusijos branduoliniam arsenalui įsakymą smogti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(10)
(-8)

Komentarai ()