„Niekas to nesitikėjo.“ Ką Ukrainoje numušė „Patriot“  ()

Įvykiai Ukrainoje išsklaidė visas abejones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo skeptikų, netikinčių „Patriot“ sistemos efektyvumu, kovojant su balistinėmis ir hipergarsinėmis raketomis, tačiau įvykiai Ukrainoje išsklaidė visas abejones.

„Business Insider“ žurnalistai paskelbė didelį straipsnį apie „Patriot“ sistemą.

Pirmoji sistema į Ukrainą buvo pristatyta beveik prieš metus – 2023 metų balandį. Dabar Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi mažiausiai tris ar net penkias sistemas. Hagos strateginių studijų centro analitikas Frederikas Mertensas sakė, kad „Patriot“ šiais metais užsirekomendavo gerai.

[EU+Kuponas] „Čia bomba! Vienas įdomiausių modelių iš daugybės mano išbandytų ir 100 proc. valo geriausiai.“ Detalūs bandymai ir schema, kaip teisingai valyti langus (Video, „ABIR WD8“ apžvalga)
2714 2 1

Nuostabūs apžvalgininko vertinimai

Mažiausia kaina istorijoje

Specialus kuponas

Iš EU, greitas ir saugus pristatymas

Naujausi techniniai sprendimai ir puikios valymo galimybės

Išsamiau

Ekspertai rašo, kad sistema MIM-104 „Patriot“ buvo sukurta JAV dar septintajame dešimtmetyje, o pirmą kartą išbandyta buvo Persijos įlankoje 1990 metais. Tuo metu sistema ne visada galėjo perimti Irako „Scud“ raketas.

Karo Irake metu Amerikos sistema galėjo per klaidą numušti sąjungininkų lėktuvus ore, supainiodama juos su Irako raketomis.

Po 1990 metų sistema buvo patobulinta, tačiau iki šiol nežinoma, kokį modelį naudoja APU: PAC-2 ar PAC-3. Bet kokiu atveju, priekaištų sistemai kol kas nėra. Mertensas teigė, kad nerimaujama, kaip „Patriot“ susidoros su naujausiomis Rusijos raketomis. Tačiau rezultatas visiems gerai žinomas.

 

 

Iš pradžių Kremlius bandė susekti „Patriot“, siekdamas sunaikinti visas sistemas, kurias Ukrainai tiekė Vakarai, tačiau šis planas žlugo.

Šiuo metu net nėra viešai prieinamos informacijos apie tai, kiek raketų, dronų-kamikadzių, dronų ir lėktuvų numušė „Patriot“ sistema.

Gynybos prioritetų centro direktorius Rajano Menonas mano, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pasiekimas toks geras dėl to, kad sugebėjo „Patriot“ integruoti į SSRS ir NATO laikų sistemų tinklą.

 

 

Niekas to nesitikėjo. Pirma netikėta ir pati didžiausia „Patriot“ sėkmė Ukrainoje buvo naujausių rusiškų „Kinžal“ tipo raketų perėmimas.

Antra didžiulė sėkmė – Ukrainos ginkluotosios pajėgos taip pat aktyviai naudoja sistemą priešo kariniams lėktuvams naikinti toli nuo fronto. 

Didelė ateities problema – raketų „Patriot“ trūkumas. Baltieji rūmai pranešė, kad viena raketa kainuoja nuo 2 iki 4 mln. dolerių. Taip pat trūksta pačių raketų, nes sistema naudojama daugelyje pasaulio šalių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(246)
(10)
(236)

Komentarai ()