8 km spinduliu viskas išgaruos „molekuliniu lygmeniu“. Iš Niujorko ir Los Andželo liks „šlapia vieta“ (Foto)  (2)

Torpeda „Poseidon“ yra autonominė povandeninė transporto priemonė, galinti gabenti 100 megatonų branduolinę galvutę. Ginklas skirtas masinėms žmonių žudynėms ir pakrančių teritorijų užteršimui radiacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduolinė torpeda „Poseidon“ yra branduolinis ginklas, kuriuo Rusija grasina Vakarams. „Focus“ išsiaiškino, kas apie ją žinoma ir kiek ji pavojinga.

Kaip rašo portalas „Espresso“, dar SSRS laikais Maskva norėjo sukurti milžinišką 23,5 metro ilgio ir 40 tonų sveriančią torpedą. Ji turėjo nugabenti termobranduolinį užtaisą į Jungtinių Valstijų pakrantę. Bet projektas, vystytas 1949-1954 metais, buvo uždarytas.

Pranešama, kad prie šios idėjos buvo sugrįžta septintajame dešimtmetyje per branduolinio ginklavimosi varžybas. SSRS buvo sukurta AN602, kuri buvo praminta „caro bomba“: jos galia siekė 58,6 megatonos. Vėliau kilo mintis padaryti povandeninę jos versiją. Toks ginklas turėjo sukelti didelį cunamį ir sunaikinti priešo pakrantės regionus.

[EU+Kuponas] „Čia bomba! Vienas įdomiausių modelių iš daugybės mano išbandytų ir 100 proc. valo geriausiai.“ Detalūs bandymai ir schema, kaip teisingai valyti langus (Video, „ABIR WD8“ apžvalga)
2713 2 1

Nuostabūs apžvalgininko vertinimai

Mažiausia kaina istorijoje

Specialus kuponas

Iš EU, greitas ir saugus pristatymas

Naujausi techniniai sprendimai ir puikios valymo galimybės

Išsamiau

Idėją sukurti tokią torpedą sugalvojo pats branduolinės fizikos mokslininkas Andrejus Sacharovas. Tačiau jis suprato, kad uostų sunaikinimas šiais ginklais sukels daugybę žmonių aukų. Neva dėl didelio žiaurumo projekto buvo atsisakyta. Tačiau tikroji SSRS motyvacija galėjo būti ne itin sėkmingi bandymai.

2010 metais Rusijos Federacija grįžo prie projekto. O po 5 metų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pristatė naują jūrų doktriną. Po kelių mėnesių į žiniasklaidą neva netyčia nutekėjo informacija apie sistemą „Status-6“, kuri vėliau pavadinta „Poseidon“.

2018 metais Pentagonas pripažino Rusijos Federacijos naujos tarpžemyninės povandeninės autonominės branduolinės torpedos kūrimą. Tais pačiais metais Kremlius nusprendė surengti nacionalinį balsavimą dėl masinio naikinimo ginklo pavadinimo. Buvo pasirinktas „Poseidon“. Tada Rusijos Federacija pradėjo reguliariai pranešti apie sėkmingus „Poseidon“ bandymus, nors dokumentinio šių bandymų patvirtinimo nėra.

Kiek pavojinga „Poseidon“ torpeda

 

Kaip sakė Nacionalinio viešosios politikos instituto vyresnysis analitikas, buvęs aukštas Pentagono pareigūnas Markas Schneideris, tokio pobūdžio ginkluotę galima vadinti didžiausiu branduoliniu ginklu istorijoje. „Poseidon“ skirtas masinėms civilių žudynėms ir teritorijų užteršimui radiacija.

Pranešama, kad „Poseidon“ veikimo nuotolis neribotas. Oficialios informacijos apie jį labai mažai. Torpedos ilgis yra 20 metrų, o nuotolis ribojamas tik branduolinio kuro naudojimo trukme.

„Poseidon“ ginkluoti šie Rusijos povandeniniai laivai:

  • „Belgorod“;
  • „Chabarovsk“,
  • „Uljanovsk“.

Tačiau, kaip pranešama, „Chabarovsk“ ir „Uljanovsk“ yra statybos stadijoje. Vienintelis užbaigtas –  „Belgorod“, buvo paleistas dar 2019 m. Jame turėtų būti 6 „Poseidon“ torpedos.

 

„Belgorod“, kaip rašo žurnalistai, jau vadinamas didžiausiu povandeniniu laivu pasaulyje. Remiantis oficialia informacija, korpuso ilgis yra 184 metrai, įgulą sudaro 110 žmonių. Povandeninis laivas gali plaukti 32 mazgų arba 59 kilometrų per valandą greičiu.

Kalbant apie „Poseidon“, šioje torpedoje, kaip pranešama, yra 100 megatonų branduolinė galvutė. Tai prilygsta 55 branduolinėms bomboms, kurias amerikiečiai numetė ant Japonijos miesto Hirošimos 1945 m.

„Defense Express“ vyriausiasis redaktorius Olegas Katkovas sakė, kad jei mieste sprogtų 100 megatonų bomba, 8 kilometro spinduliu viskas „molekuliniu lygmeniu“ virs garais.

Pranešama, kad tokios galios smūgiu gali būti sunaikinti Niujorkas ar Los Andželas. Sprogimo vietoje susiformuos 430 metrų gylio ir 3,5 kilometro skersmens krateris. Netgi 64 kilometrų atstumu nuo sprogimo epicentro žmonės patirs trečiojo laipsnio nudegimus. Be to, sprogimas sukels labai didelę radiacinę taršą.

 

Dar 2020 metais tuometinis JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas tarptautinio saugumo ir ginklų neplatinimo klausimais Christopheris Fordas pareiškė, kad „Poseidon“ reikalingi, kad JAV pakrančių miestus užtvindytų radioaktyvūs cunamiai.

Pranešama, kad „Poseidon“ torpedos techninės charakteristikos yra tokios:

  • ilgis – iki 20 m;
  • skersmuo — 1,8 m;
  • masė – iki 100 tonų;
  • korpusas pagamintas iš titano lydinio, padengtas triukšmą izoliuojančiu guminiu apvalkalu;
  • amunicija – iki 100 megatonų TNT ekvivalentu;
  • greitis – apie 100 mazgų (185 km/val.).

Kiek reali yra „Poseidon“ grėsmė

Kaip pažymėjo „Defense Express“, rusai mėgsta skelbti vadinamųjų „superginklų“ bandymus dar prieš tai, kai jie pagaminti.

Be to, dabar torpedos negali būti branduolinių ginklų nešėjais, nes nėra kovinių galvučių. Tai pripažino pati Rusijos Federacijos gynybos ministerija. Tai reiškia, kad torpeda gali būti, kad bus naudojama tik reguliariems bandymams. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(34)
(-24)

Komentarai (2)