„Rafale“ „išmuša“ Su-35. Prancūzija perima Rusijos pozicijas. Kas vyksta  ()

2019–2023 metais „Dassault Rafale“ naikintuvai sudarė 31 % viso Prancūzijos ginklų eksporto. Be to, per tą patį laiką Prancūzija tiekė ginklus 64 šalims.


Dassault Rafale
Dassault Rafale
© Alan Wilson (CC BY-SA 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dassault_Rafale_C_%E2%80%98138_30-GQ%E2%80%99_%2849358343371%29.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykstančio karo su Ukraina sąlygomis dėl vidinių poreikių Rusijos ginklų eksportas pastebimai krito. Tačiau Rusijos paliktą vakuumą užpildė Prancūzija, kuri siekia išplėsti ginklų pardavimą, o tai padėjo naikintuvo „Dassault Rafale“ sėkmė rinkoje. Apie Prancūzijos perspektyvas tapti pirmaujančia ginklų eksportuotoja rašo „The EurAsian Times“.

JK gynybos ministerija pranešė, kad Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) duomenimis, nuo 2019 metų Rusijos pasaulinis ginklų eksportas sumažėjo 53 %. Be to, 2023 metais Rusijos ginklus pirko tik 12 valstybių, o 2019 metais – 31.

[Vokietija] Daiktas, kokio dar tikrai nesate matę! Programuojami išmanūs vištidės vartai su saulės elementais. Ribotas kiekis
5338 4 2

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Stulbinamų galimybių daiktas

Išsamiau

„Sumažėjimas tikriausiai susijęs su tuo, kad Rusija teikia pirmenybę operacijoms Ukrainoje ir sumažėjusia paklausa dėl nepatenkinamų rezultatų mūšio lauke“, – aiškino JK gynybos ministerija.

Tuo pačiu metu, SIPRI duomenimis, 2019-2023 metais Prancūzija tapo antra pagal dydį sunkiosios ginkluotės eksportuotoja pasaulyje. Per šį laikotarpį prancūzams pavyko aplenkti rusus ir užimti antrąją vietą pasauliniame pagrindinių ginklų rūšių eksporto reitinge. Nuo 2014 iki 2023 metų prancūzų ginklų eksportas išaugo 47 %, o per pastaruosius ketverius metus Prancūzija tiekė ginklus į 64 šalis.

 

„Prancūzijos gynybos eksporto augimas daugiausia susijęs su „Dassault Rafale“ naikintuvų pardavimu. Reikšmingi susitarimai dėl „Rafale“ naikintuvų tiekimo tokiomis šalimis kaip Kataras, Egiptas ir Indija prisidėjo prie Prancūzijos eksporto augimo“, – aiškino ekspertai.

Pastaraisiais metais „Dassault Rafale“ naikintuvai sudarė 31 % viso Prancūzijos ginklų eksporto. 2023 m. pabaigoje buvo užsakyti dar 193 orlaiviai.

Pavyzdžiui, Indonezija atšaukė planą pirkti iš Rusijos lėktuvus Su-35 dėl galimų sankcijų iš JAV. Vietoj to, 2022 m. rugsėjį ji pasirašė sutartis dėl šešių „Rafale“ orlaivių, o 2023 m. rugpjūtį – dar 18.

 

Panašiai Rusija derėjosi su Jungtiniais Arabų Emyratais dėl naikintuvų Su-35 pardavimo. Tačiau Abu Dabis pasirašė susitarimą su „Dassault Aviation“ dėl 80 „Rafale F4“ naikintuvų, naujausios naikintuvo versijos, įsigijimo.

Neatsilieka ir Indija, kuri savo karinėms jūrų pajėgoms iš prancūzų įsigijo 26 „Rafale Marine“ naikintuvus ir tris „Scorpène“ klasės povandeninius laivus.

Taigi, nors Rusija teigia, kad jos ginklų tiekimas nuolat auga, skaičiai rodo staigų nuosmukį, o Prancūzijos padėtis šiame fone pastebimai sustiprėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(136)
(3)
(133)

Komentarai ()