Ne anksčiau nei 2025 metų antroje pusėje. „Ukraina neturi pasirinkimo“  ()

Anot generolo, tokie karai gali baigtis tik sutartimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausios žvalgybos valdybos atstovas Vadimas Skibickis nemato kelių Ukrainai laimėti karą mūšio lauke. Net jei jai pavyktų sugrąžinti Rusijos kariuomenę prie 1991 m. sienų, o tai atrodo vis tolimesnė perspektyva, tai karo neužbaigtų. Savo poziciją „The Economist“ išdėstė Ukrainos žvalgybos atstovas.

Anot jo, tokie karai gali baigtis tik sutartimis. Dabar abi pusės prieš galimas derybas stengiasi atsidurti „naudingiausioje padėtyje“. Tačiau prasmingos derybos gali prasidėti tik 2025 metų antroje pusėje, mano jis.

„Iki to laiko Rusija susidurs su rimtais priešpriešiniais vėjais. Rusijos karinės gamybos pajėgumai išsiplėtė, bet 2026 m. pradžioje stagnuos dėl medžiagų ir inžinierių trūkumo, sakė V. Skibickis. Abi pusės gali pritrūkti ginklų. Bet jei niekas nepasikeis kitais aspektais, Ukraina „baigs“ pirma“, – rašoma britų leidinyje.

[Vokietija] Būtinas rinkinukas! Tik 55€ už akumuliatorinį „Geevorks“ pjūklą ir sekatorių. Labai ribotas kiekis
3340 3

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

V. Skibickio teigimu, labiausiai neapibrėžtas karo veiksnys yra Europa. Jei Ukrainos kaimynės neras būdo toliau didinti gynybos priemonių gamybą, kad padėtų Ukrainai, jos taip pat ilgainiui atsidurs Rusijos taikiklyje. Ukrainos drąsa ir pasiaukojimas suteikė Europai kelerių metų pranašumą, pašalindama Rusijos oro desantininkų ir jūrų pėstininkų grėsmę mažiausiai dešimtmečiui, sako V. Skibickis. Dabar kyla klausimas, ar Europa už tai atlygins, išlaikydama Ukrainą žaidime.

 

„Mes ir toliau kovosime. Neturime pasirinkimo. Mes norime gyventi. Bet karo rezultatas... priklauso ne tik nuo mūsų“, – pabrėžė GUR atstovas.

Ukrainos žvalgybos atstovas teigia, kad Rusija ruošiasi puolimui Charkivo ir Sumų regionuose. Pagrindinis Rusijos puolimas prasidės „gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje“. Pasak jo, Rusija paskyrė 514 000 sausumos karių, daugiau, nei praėjusį mėnesį generolas Christopheris Cavolis, NATO vyriausiasis vadas, prognozavo (470 000 karių).

V. Skibickis taip pat pareiškė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali greitai prarasti Časiv Jaro miesto kontrolę: „Žinoma, ne šiandien ir ne rytoj, bet viskas priklauso nuo mūsų atsargų ir pajėgų“.

Jo teigimu, gegužė bus svarbus mėnuo, Rusijai vykdant „trijų sluoksnių“ planą destabilizuoti šalį. Pagrindinis veiksnys yra karinis. Nors JAV Kongresas pavėluotai leido padidinti karinę pagalbą, praeis kelios savaitės, kol ji pasieks fronto linijas. Vargu ar pavyks jai prilygti Rusijos sviedinių atsargoms arba užtikrinti veiksmingą apsaugą nuo valdomų bombų.

 

Antrasis veiksnys – Rusijos dezinformacijos kampanija Ukrainoje, kuria siekiama pakenkti Ukrainos mobilizacijai ir V. Zelenskiui, kurio prezidento kadencija sąlyginai baigiasi gegužės 20 d., politiniam teisėtumui. Nors Konstitucija aiškiai leidžia karo metu ją pratęsti neribotam laikui.

Trečias veiksnys, anot generolo, yra Rusijos kampanija siekiant tarptautiniu mastu izoliuoti Ukrainą: „Ji bet kokiu būdu pakenks situacijai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(12)
(-6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()