„1000 naikintuvų.“ Tai tapo realybe. Atvyksta galingas pastiprinimas (Video)  ()

Išbandytas dirbtinio intelekto valdomas naikintuvas F-16.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV oro pajėgų sekretorius Frankas Kendallas išbandė valandos trukmės skrydį dirbtinio intelekto valdomu naikintuvu F-16. Mašina, skrendanti didesniu nei 900 km/h greičiu, praskriejo virš Edvardso bazės, o ore turėjo „susipriešinti“ su piloto valdomu naikintuvu F-16. 

JAV oro pajėgos kuria daugiau nei 1000 autonomiškai valdomų mašinų parką, kuris ateityje vykdys oro mūšį galimų konfliktų metu. Kol kas nežinoma, kaip tiksliai atrodys toks laivynas, ar jį sudarys dronai, dirbtinio intelekto valdomi koviniai lėktuvai, ar kitos platformos. Tačiau autonominio naikintuvo F-16 (dar žinomo kaip X-62A arba VISTA) bandymas yra svarbus žingsnis tikrinant DI valdomų orlaivių galimybes.

[Vokietija] Tik 21,59€! Portabili dujinė viryklė mėgstantiems ilsėtis gamtoje. Ribotas kiekis
2688 2

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Puikios savybės

Išsamiau

Franko Kendallo skrydis autonominiu naikintuvu truko valandą. Per šį laiką mašina, be kita ko, lenktyniavo su žmogaus valdomu F-16 ir atliko įvairius manevrus bei užėmė kovinę poziciją, pranešė „Sky News“. Vienu metu lėktuvai buvo tik 300 metrų atstumu vienas nuo kito. Baigęs skrydį ir palikęs pilotų kabiną, F. Kendallas paskelbė: „Neturėti jo [autonominio naikintuvo – red. pastaba] tai kelti pavojų saugumui. Šiuo atžvilgiu mes privalome jį turėti.“

 

Autonominiai nepilotuojami orlaiviai bandomi įgyvendinant projektą „Collaborative Combat Aircraft“ (CCA). Amerikiečiai ketina sukurti 1000 tokių mašinų parką. Pirmieji iš jų turėtų būti pradėti eksploatuoti 2028 m. Projektą vykdantys pilotai teigia, kad dirbtinis intelektas taip greitai mokosi, kad kai kurie lėktuvai kovose jau įveikė tikrus pilotus. „EurAsian Times“ svetainė primena, jog X-62A operatoriai mano, kad „tai vienintelis orlaivis pasaulyje, aprūpintas dirbtiniu intelektu, kuriame programinė įranga pirmiausia mokosi iš milijonų duomenų simuliatoriuje, o vėliau patikrina savo išvadas realių skrydžių metu“.

 

JAV oro pajėgos remsis autonominėmis mašinomis, nes mano, kad jos gali atakuoti priešą ir prasiskverbti pro jo oro gynybą nesukeldamos pavojaus pilotų gyvybėms. Taip pat pigiau jas pagaminti. Tai svarbus argumentas, ypač todėl, kad F-35 „Joint Strike Fighter“ programa viršijo išlaidas ir vėluoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(93)
(6)
(87)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()