„Apie tai perspėjo JAV generolas.“ Sprogo 40 sraigtasparnių  ()

Per pirmuosius dvejus karo metus buvo palyginti saugūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacija netoli Pavlogrado antrą kartą per du mėnesius sunaikino tris Ukrainos sraigtasparnius.

Sraigtasparniai buvo sunaikinti ginkluotės papildymo ir degalų papildymo punkte.

Antrą kartą per du mėnesius Ukrainos sraigtasparniai nusileido netoli fronto linijos Rytų Ukrainoje, kad papildytų degalų atsargas ir apsiginkluotų, kai juos pastebėjo Rusijos dronas.

Kaip rašo „Forbes“, po kelių minučių į sraigtasparnius smogė Rusijos balistinė raketa „Iskander“ ir netoli Pavlogrado susprogdino tris šios technikos vienetus.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Nuostabių kainų ir kokybės monitorių laikikliai, PC, uodų gaudyklės, el. paspirtukai, pompos ir vaizdo projektoriai (Video)
2375 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „KOORUI KR10“ - monitoriaus laikiklis

2) „Ninkear A15 Plus“ - globali versija, 15.6 colių, 32GB+1TB, Win 11 OS

3) „Black Knight B2000V“ - uodų lempa-gaudyklė

4) „BOGIST M1 Elite“ - 350W, 36V 10Ah el. paspirtukas

5) „POPDEER PD-AP1“ - belaidė pompa

6) „FENGMI S5“ - mini lazerinis 4K vaizdo projektorius

Išsamiau

Šis nuostolis sudavė didelį smūgį nedidelėms Ukrainos kariuomenės oro pajėgoms. Pasak leidinio, nukentėjo pora sraigtasparnių Mi-24 ir sraigtasparnis Mi-17. Sraigtasparniai šeštadienį vykdė dienos misijas ir nusileido vadinamajame „priešakiniame ginkluotės ir degalų papildymo punkte“ (FARP), kai juos pastebėjo priešo dronas.

FARP yra netoli fronto linijos esantis laukas, kuriame sraigtasparniai gali saugiai nusileisti, kad paramos pajėgos galėtų atvykti su sunkvežimiais, prikrautais degalų ir šaudmenų. Siekiama, kad sraigtasparnių įgulos galėtų greitai papildyti degalų atsargas, perginkluoti ir pakilti anksčiau, nei priešas spės nusitaikyti.

 

Per pirmuosius dvejus karo metus FARP buvo palyginti saugūs – tikriausiai dėl to, kad Ukrainos priešlėktuvinė gynyba saugojo degalų papildymo punktus. 

Tačiau Ukrainos priešlėktuvinei gynybai pritrūko amunicijos, o Rusija išmoko nusitaikyti ir greičiau pulti.

Šį pavasarį Rusijos bepiločiai giliau įsiskverbė į Ukrainos užnugarį. Rusijos raketos ir bombos pradėjo pataikyti į labiausiai pažeidžiamus ir vertingiausius ukrainiečių objektus vidaus fronte.

JAV generolas Claras Gilas ir jo kolegė majorė Bridget Day šią problemą numatė prieš trejus metus. JAV kariuomenė buvo įpratusi įrengti dideles FARP dešimtims sraigtasparnių. Tačiau laikai pasikeitė.

„Tai, kad tai veikė praeityje, nebūtinai reiškia, kad tai galima pakartoti. Didelių FARP koncepcija turi mažai šansų išlikti“, – pažymi Gilas ir Day.

Jie buvo teisūs net ir mažesnių FARP atvejais. Kovo 13 d. arba prieš pat ją Rusijos dronas pastebėjo Ukrainos kariuomenės 12-osios armijos aviacijos brigados atakos sraigtasparnių Mi-8 arba Mi-17 trejetą, perginkluotą Novopavlivkos lauke.

 

Raketa „Iskander“ sunaikino du sraigtasparnius ir žuvo mažiausiai du pilotai. Po dviejų mėnesių tai pasikartojo – ir maždaug toje pačioje vietovėje.

Nuo 2022 m. vasario mėn. ukrainiečiai neteko 40 sraigtasparnių. Tačiau jie atnaujino kai kuriuos senus orlaivius, taip pat gauna pagalbą iš savo užsienio sąjungininkų. Tačiau tai nereiškia, kad Ukrainos kariuomenė neturėtų nerimauti. Kiekvienas prarastas sraigtasparnis gali reikšti du ar daugiau žuvusių ar sužeistų įgulos narių, o patyrusius aviatorius pakeisti sunkiau nei įgulos narius.

„Nuostoliai pažeidžiamuose FARP gali tęstis, nebent ukrainiečiai paspartintų apginklavimo ir degalų papildymo procedūras, įrengtų daugiau priešlėktuvinės gynybos priemonių virš FARP arba pereitų prie saugesnių naktinių operacijų, arba visų trijų šių priemonių derinio“, – rašoma leidinyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(12)
(40)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()