Karas rusams grįžo bumerangu. Neįtikėtina, ką daro iš fronto sugrįžę kaliniai (Infografikas)  ()

Smurtinių nusikaltimų pagausėjimas yra karinės propagandos pasekmė, nes tai normalizuoja „smurto kultūrą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokio įvykių posūkio rusai tikrai nelaukė. Rusijoje išaugo seksualinė prievarta prieš vaikus. Ir tai galima paaiškinti tuo, kad iš fronto grįžo buvę Rusijos kaliniai, dalyvavę kare Ukrainoje mainais už amnestiją.

Apie tai pasakoja „Telegram“ kanalas „Mes galime paaiškinti“ (rus. Можем объяснить), tyręs Rusijos Federacijos Aukščiausiojo Teismo statistiką.

Seksualinių nusikaltimų prieš vaikus atvejų skaičius ėmė augti Rusijai įsivežus į Ukrainą. „Seksualinio pobūdžio smurtinių veiksmų“ skaičius, palyginti su 2021 m., išaugo 483 proc. (beveik šešis kartus), o „ištvirkusių veiksmų“ prieš vaikus – 62 proc.

[Vokietija+Kuponai!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausi rinkos lyderio 3D spausdintuvai, žavintys apžvalgininkus - „nuostabūs! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality Ender-3 V3 SE“, „Creality K1C“)
1840 3

Ypatingai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausi vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvai

Nuostabūs apžvalgininkų vertinimai

Išsamiau

Nuo 2022 metų vasario 24 dienos spaudai pranešta mažiausiai 11 atvejų, kai iš karo grįžę asmenys išprievartavo nepilnamečius. Dažniausiai vaikai tapdavo buvusių „Wagner“ samdinių aukomis, kuriems Putinas suteikė malonę. Dauguma šių bylų yra įslaptintos, tačiau dvi bylos jau pasiekė teismą.

Šių metų vasarį teismas nuteisė 17 metų kalėti buvusį vagnerietį Sergejų Šachmatovą, kuris 2023 metų pavasarį išprievartavo dvi 10 ir 12 metų mergaites. Jis mergaičių tykojo prie mokyklos ir, grasindamas pistoletu bei granata, privertė eiti kartu su juo už garažų, kur jis įvykdė nusikaltimą.

 

Pernai rugsėjį Ukrainoje kariavęs rusas, kurio pavardė neskelbiama, gavo 15 metų kalėjimo bausmę už tai, kad 2023 metų kovą sumušė ir pasikėsino išžaginti savo 10-metę podukrą. Kaip vėliau pasakojo vyro žmona, jis pradėjo daug gerti ir tapo agresyvus būtent grįžęs iš Ukrainos.

Rusijos žmogaus teisių aktyvistė Anna Rivina mano, kad smurtinių nusikaltimų pagausėjimas yra karinės propagandos pasekmė, nes tai normalizuoja „smurto kultūrą“. Padėtį gali apsunkinti potrauminio streso sutrikimo (santr. PTSS; angl. post-traumatic stress disorder, PTSD) neigimas, sako psichologas Aleksejus Roščinas.

„Dėl seksualinių nusikaltimų: jei žmogus karo metu padaro ką nors, kas, jo nuomone, yra priimtina, jis gali šiuos dalykus perkelti į civilinį gyvenimą. Todėl kyla klausimas, kokia yra norma Rusijos armijoje“, – sakė savo pavardės saugumo sumetimais neviešinti prašęs praktikuojantis teismo psichiatras.

 

Jis taip pat teigė, kad karo veteranų savikontrolės praradimas gali būti PTSS ir galvos traumų pasekmė.

„Taip pat gali būti kultūrinio barjero peržengimas, kuris egzistuoja normaliam žmogui kasdieniame gyvenime, bet išnyksta kare“, – aiškino psichiatras.

Tikslaus skaičiaus vaikų, tapusių naujų „veteranų“ išžaginimo aukomis, nustatyti neįmanoma, nes šios bylos retai pasiekia teismą, o dar rečiau pasiekia spaudą. Tačiau galima drąsiai teigti, kad aukų yra daug daugiau, nei žinoma žiniasklaidai, pažymi „Mes galime paaiškinti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(0)
(57)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()