„Jiems skirtas atskiras sklypas.“ Beveik 2 000. Kas vyksta Ukrainoje  ()

Apie 2 000 Krymo totorių tarnauja Ukrainos gynybos pajėgose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynybos pajėgose tarnauja apie 2 000 Krymo totorių.

Tai interviu leidiniui „Krym.Realii“ pareiškė Krymo totorių lyderis, Ukrainos liaudies deputatas Mustafa Džemilevas.

„Šiandien turime du karinius dalinius – Krymo totorių savanorių sabotažo ir žvalgybos grupę prie Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos ir Nomano Čelebidžichano vardu pavadintą savanorių batalioną, kuriam vadovauja Lenuras Isliamovas. Iš viso tarnauja apie 2 000 Krymo totorių“, – sakė jis.

Politikas pažymėjo, kad visi Krymo totoriai, kurie po Krymo okupacijos persikėlė į žemyninę Ukrainos dalį, yra šaukiami kaip Ukrainos piliečiai.

Džemilevas pabrėžė, kad okupuotame pusiasalyje Rusija veda Krymo totorius į karą prieš Ukrainos gynybos pajėgas.

„Per vadinamąją mobilizaciją Rusijoje 2022 m. aptikome sąrašą tų, kuriems taikomas šaukimas į Rusijos armiją Kryme. Ir pastebėjome, kad Krymo totorių pavardžių ten buvo neproporcingai daug lyginant Krymo totorių su bendru pusiasalio gyventojų skaičiumi. Tai, žinoma, nereiškia, kad jie vertina Krymo totorius kaip karius. Priešingai. Aišku, kad jie buvo siunčiami į mirtį. Okupantų užduotis – išvalyti Krymą ir sunaikinti šį protesto potencialą“, – aiškino jis.

 

Anot Džemilevo, okupantai nesugebėjo į savo armiją užverbuoti visų Krymo totorių.

„Iki šiol gavome informaciją tik apie 41 žuvusį Krymo totorių, kurie grįžo maišuose. Iš jų 22 asmenys yra buvę kaliniai, kurie buvo pašaukti į armiją grasinant, kad jiems bus paskirtos naujos bausmės. Tik 6 žmonės – tie, kurie troško didelių pinigų, kuriuos žadėjo okupantai. O likusieji žuvusieji yra tie, kurie negalėjo išvengti mobilizacijos. Tačiau tai nereiškia, kad skaičiai tuo apsiriboja. Nes dar daug trūksta“, – sakė jis.

 

Žurnalistas taip pat paklausė Džemilevo apie Krymo totorių nuostolius Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gretose.

„Tikslaus skaičiaus nežinau. Dažniausiai juos laidojame patys. Ir mums net buvo skirtas atskiras sklypas tose kapinėse, kur buvo palaidoti mūsų kariai. Nes Krymo totoriai turi būti laidojami laikantis islamo tradicijų. Ten, mano nuomone, kol kas yra septyni ar aštuoni kapai. Daug žuvusių mūsų tautiečių palaidota įvairiose vietose. Problema ta, kad negalime pranešti žuvusiųjų pavardžių, nes FSB iš karto pradeda reidus prieš jų gimines Kryme“, – aiškino buvęs Medžliso vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: