Stipriosios ir silpnosios Ukrainos pusės. Netikėta JAV ataskaita  (2)

Ukrainos kariuomenė vis dar remiasi sovietų karine doktrina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pentagono ataskaitoje atkreiptas dėmesys į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų stipriąsias ir silpnąsias puses. Joje nurodoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos demonstruoja didelį išradingumą, tačiau jų pajėgumams didelę įtaką daro sovietų doktrinos.

Ataskaitoje, paskelbtoje gegužės 16 d., pateikiama plati JAV pagalbos ir Ukrainos atskaitomybės apžvalga. Ji apima pirmąjį 2024 m. ketvirtį. Ataskaitoje rašoma apie Ukrainos kariuomenės operatyvinius pajėgumus ir sąjungininkų instruktorių iššūkius, praneša „Amerikos balsas“.

Ataskaitą parašęs inspektorius atkreipia dėmesį į tai, kad Ukrainos kariuomenė demonstravo profesionalumą ir novatoriškumą naudodama bepiločius orlaivius žvalgybai ir puolimui. Ataskaitoje nurodoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos kovinėse operacijose naudoja daug bepiločių orlaivių. Be to, kovoti su Irano bepiločiais orlaiviais buvo sukurtos ugnies grupės, o tai vadinama naujove.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, žaidimų kėdės su masažo funkcija, 3D spausdintuvai, lituoklio antgaliai, masažuokliai ir uodų gaudyklės (Video)
3182 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-15

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater SUPFW08C“ - pripučia SUP irklentė

2) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

3) „Artillery SW X4 Pro“ - 3D spausdintuvas

4) „Drillpro“ - 10 vnt. T12 tipo lituoklio antgalių rinkinys

5) „KONKA A1-8D“ daugiafunkcis giluminių raumenų masažuoklis

6) „AGSIVO BG-009“ - uodų lempa-gaudyklė

Išsamiau

Tačiau kartu Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms kyla problemų dėl gebėjimo efektyviai panaudoti kombinuotų tipų ginklus ir išnaudoti proveržius.

Vienas pagrindinių iššūkių JAV ir NATO instruktoriams, dirbantiems su ukrainiečiais, buvo vadovybės mąstymas. Ukrainos kariuomenė vis dar remiasi sovietų karine doktrina. Nurodoma, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų štabas istoriškai nėra organizuotas pagal kovines funkcijas ir nepalaiko bendrų kovinių operacijų. Todėl štabas įrodė ribotus gebėjimus vykdyti operacijas virš brigados lygio.

 

Be to, ataskaitoje nurodoma, kad kai kurie kariuomenės vadai ir daliniai decentralizuodami laikosi misija pagrįstos filosofijos, akcentuodami pasitikėjimą, iniciatyvą, sprendimų delegavimą ir kūrybiškumą, tačiau užsitęsęs karas mažina pajėgų kokybę.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos artilerija ir tolimojo nuotolio ginklais labiau linkę dalyvauti mūšiuose su priešu nei atlikti manevrus ir prasiveržimus. Keletas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bandymų padaryti proveržį nebuvo sėkmingi, nurodė dokumento autoriai.

Jie pažymėjo, kad oro pajėgumų ir inžinerinių pajėgumų trūkumas dar labiau kenkia Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Rusija turi skaitinį pranašumą artilerijos ir tolimojo nuotolio ginklų srityje, dėl to sumažėja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų galimybės kaupti kovines pajėgas, o užsitęsęs karas ir ginklų tiekimo vilkinimas leido okupantams užminuoti teritorijas ir statyti gynybinius įtvirtinimus.

 

Dėl ribotų žmogiškųjų išteklių kyla sunkumų vykdant rotacijas ir leidžiant kariams pailsėti bei vykdant mokymus. Vidutinis Ukrainos kario amžius viršija 40 metų.

Ataskaitoje pažymima, kad šaukimo amžiaus mažinimas Ukrainoje vertinamas nevienareikšmiškai, ypač dėl rizikos ekonomikai. Sumažinus mobilizacijai tinkamų žmonių amžių galėtų būti mobilizuota dar 50 000 žmonių, rašoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(4)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: