„Kijivas nepraranda vilties.“ Gali būti viską griaunanti trijulė  (1)

Kyjivas nepraranda vilties ir periodiškai kelia šio ginklo perdavimo klausimą.


„Gripen“ su sparnuotąja raketa „Taurus“. Asociatyvi nuotr.
„Gripen“ su sparnuotąja raketa „Taurus“. Asociatyvi nuotr.
© Robert Sullivan (Public Domain) | https://www.flickr.com/photos/my_public_domain_photos/36139021513

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina prieš metus oficialiai paprašė Vokietijos tolimojo nuotolio raketų „Taurus“ kovai su Rusijos armija. Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui šių raketų tiekimas tebėra raudona linija, kurios jis nenori peržengti.

Tačiau Kyjivas nepraranda vilties ir periodiškai kelia „Taurus“ perdavimo klausimą. Jos galėtų pakeisti visą karo eigą.

Vokietijos sparnuotųjų raketų tiekimo Ukrainai temą periodiškai kelia ir Kyjivas, ir jo sąjungininkai. 2024 metų kovą Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis pareiškė, kad 500 km nuotolio raketų „Taurus“ pristatymas turės „didelės įtakos Ukrainos gebėjimui apsiginti“.

„Dėl sparnuotųjų raketų iš kitų šalių ukrainiečiai jau įtikino rusus perkelti savo logistikos bazes, pavyzdžiui, amunicijos sandėlius, toli už fronto linijų“, – sakė Sikorskis.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Žaidimų pulteliai, išmanieji orų davikliai, 2in1 uodų gaudyklės, planšetės, jump starteriai (Video)
2801 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „GameSir T4 Cyclone“ žaidimų pultelis

2) „SONOFF SNZB-02D“ - išmanieji orų davikliai, 2 vnt.

3) „AGSIVO“ - 2in1 uodų gaudyklė

4) „POPDEER PD-J02“ - 23800mAh, iki 3000A jump starteris

5) „POPDEER PD-J03“ - 16000mAh, iki 1500A jump starteris

6) „Alldocube IPlay 50 Pro“ planšetė - 8GB+128GB, tobulas kainos ir kokybės santykis

Išsamiau

Pasak Sikorskio, „Taurus“ raketos padėtų Ukrainai nustumti priešą dar toliau, giliai į užnugarį. Lygiagrečiai su Vokietijos raketomis Ukraina jau seniai prašė savo sąjunginkių „Storm Shadow/SCALP“ arba NASAMS. Ukraina galiausiai gavo ir vieną, ir kitą. Tačiau diskusijos dėl „Taurus“ raketų tiekimo tebevyksta.

Nors Vokietijos vyriausybė gali raginti Scholzą tiekti raketas, kancleris nėra pasirengęs keisti savo sprendimo.

„Tai galioja ir „Taurus“ klausimui. Greta tvirtos paramos Ukrainai man išlieka svarbus vienas dalykas: darysime viską, kas įmanoma, kad karas nepaaštrėtų – kitaip tariant, kad karui tarp Rusijos ir NATO būtų užkirstas kelias“, – sakė Vokietijos vyriausybės vadovas.

Raketos charakteristikos

 

Tolimojo nuotolio „Taurus“ raketos savo išorinėmis savybėmis yra panašios į „Storm Shadow“ ir SCALP – jų svoris ir ilgis panašus. Pagrindiniai skirtumai yra viduje – „Taurus“ raketoje sumontuota išmanioji „Mephisto“ kovinės galvutės sistema. Šios sistemos dėka kovinė galvutė nesprogsta po nustatyto laiko. Pirma, „Taurus“ prasiskverbia per medžiagos sluoksnius, o detonatorius įsijungia pasiekęs optimalią vietą – tai galima užprogramuoti. Taip raketa gali padaryti didžiausią žalą.

Raketoje yra turboventiliatorinis variklis, užtikrinantis didesnį skrydžio diapazoną. Raketa gali skristi iki 50 metrų aukštyje, išvengdama radaro. Maksimalus nuotolis yra 500 km, o kovinė galvutė sveria 481 kg.

„Taurus“ sistemą sukūrė raketų gamintojo MBDA ir Švedijos bendrovės „Saab“ padalinys. Šiandien raketos nebegaminamos – jos tik modernizuojamos Šrobenhauzeno mieste. Atviri šaltiniai skelbia, kad viena raketa kainuoja apie 1,5 mln. eurų.

 

Raketa „Taurus“ gali nesunkiai pasiekti karinius taikinius Rusijoje ir pataikyti į fronto linijas – tiek į techniką, tiek į okupantų grupes. Kadangi Ukrainai reikia kuo daugiau raketų, „Taurus“ neabejotinai praverstų, tačiau Vokietijos vyriausybė, regis, neskuba apsispręsti dėl raketų perdavimo Kyjivui.

Verta paminėti, kad Bundestago Gynybos komiteto pirmininkė Marie-Agnes Strack-Zimmermann ragino pakeisti minėtą poziciją ir aprūpinti Ukrainą raketomis, o CDU/CSU parlamentinė frakcija ragino Sunaką spausti Scholzą šiuo klausimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(1)
(38)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: