JAV suduos prevencinį smūgį. Pasaulinio karo pradžia netikėtoje vietoje  ()

Pasak ekspertų, JAV ir kitos NATO šalys gali suduoti prevencinį smūgį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija nori iškelti į orbitą branduolinę bombą. Kremliaus vykdomas branduolinių priešpalydovinių ginklų kūrimas ir JT rezoliucijos dėl kosminių ginklų kontrolės blokavimas gali sukelti pasaulinį karą.

Taip teigia „Forbes“ kalbinti ekspertai ir analitikai.

Rusijos branduolinės galvutės susprogdinimas kosmose pirmiausia sukeltų grėsmę tarptautinės kosminės stoties astronautams, sako Vašingtone įsikūrusios organizacijos „Saugus pasaulis“ vyriausioji kosmoso saugumo ir stabilumo direktorė Victoria Samson.

[Vokietija] Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės tik 162€! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („DLNRG D500“)
2835 1

Labai gera kaina + PayPal akcija

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tačiau kelių astronautų mirtis greičiausiai būtų mažiausia žmonijos problema, jei rusai kosmose susprogdintų bombą. Buvęs JAV Grėsmių mažinimo agentūros branduolinės programos tyrinėtojas pulkininkas leitenantas Robertas Vincentas teigia, kad termobranduolinės bombos detonavimas žemoje Žemės orbitoje gali akimirksniu sunaikinti daugybę palydovų.

Pasak mokslininko, dar 1962 metais Pentagono atliktas bandymas parodė, kad net vienas branduolinis sprogimas dideliame aukštyje gali efektyviai sunaikinti palydovus ne tik netoliese, bet net ir kitoje Žemės pusėje.

R. Vincentas pažymi, kad šalys, kurių palydovai patirtų branduolinę ataką, susidurtų su sunkia dilema formuluodamos atsaką, kuris nesukeltų eskalavimo ir tolesnio atominių ginklų naudojimo.

 

Astrofizikas Joelis Primackas, Kalifornijos universiteto fizikos profesorius emeritas, pažymėjo, kad sunaikinus net tūkstantį palydovų (orbitoje jų yra daug daugiau), susidarytų mirtinų šiukšlių laukas, skriejantis aplink planetą per kelias ateinančias kartas.

Kalifornijos universiteto Globalių konfliktų ir bendradarbiavimo instituto doktorantas Spenceris Warrenas, studijuojantis Rusiją, mano, kad JAV ir kitos NATO šalys gali pradėti prevencinį smūgį nelaukdamos, kol Rusijos Federacija atims iš jų karinių pajėgų palydovus. Anot jo, JAV gali bandyti sunaikinti orbitoje esančią Rusijos branduolinę bombą nebranduoliniais priešpalydoviniais ginklais.

 

Jei Rusija kosmose detonuos branduolinę raketą, kad sunaikintų palydovus, arba JAV sunaikins Rusijos raketą prevenciniu smūgiu, tai sukurs „visas prielaidas dideliam pasauliniam konfliktui“, mano profesorius Jackas Beardas, vienas iš pirmaujančių JT sutarčių, reglamentuojančių saugumą kosmose, ekspertų.

„Atsižvelgiant į tai, kad tiek daug svarbių karinių išteklių dabar yra orbitoje, galima pateikti svarų argumentą, kad kitas pasaulinis karas tarp supervalstybių prasidės kosmose, ypač ta prasme, jog ten greičiausiai bus paleistas pirmasis šūvis“, – teigia profesorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(6)
(29)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()