Liūdnas likimas. HIMARS, GLSDB, „Excalibur“. Kas vyksta  (1)

Dabar kai kurie ginklai, kurie anksčiau buvo laikomi galingais įrankiais, nebeteikia pranašumo.


HIMARS
HIMARS
© U.S. Army photo by Capt. Angelo Mejia, 5th Mobile Public Affairs Detachment (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1-14th_FAR_conducts_HIRAIN_exercise_as_part_of_DEFENDER-Europe_

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-28 Liūdnas likimas. HIMARS, GLSDB, „Excalibur“. Kas vyksta  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelė dalis amerikiečių tiksliai valdomų ginklų tapo pažeidžiami dėl Rusijos elektroninio karo sistemų trikdžių. Smarkiai sumažėjus jų efektyvumui, Ukrainos ginkluotosios pajėgos nustojo naudoti tam tikrų rūšių vakarietiškus ginklus, rašo „The Washington Post“.

Kaip žurnalistams sakė aukšti Ukrainos kariuomenės pareigūnai, sviediniai, nukreipti į taikinį naudojant pasaulinę padėties nustatymo palydovinę sistemą – GPS, yra pažeidžiami elektroninių trukdžių.

Šie tikslūs ginklai karo pradžioje veikė gerai, tačiau laikui bėgant rusai pritaikė jiems atsakomąsias priemones. Dabar kai kurie ginklai, kurie anksčiau buvo laikomi galingais įrankiais, nebeteikia pranašumo.

„Nesakau, kad anksčiau niekam tai nerūpėjo, bet dabar jie [amerikiečiai] pradeda nerimauti. Kai mes dalijamės informacija su savo partneriais, o mūsų partneriai dalijasi ja su mumis, rusai tikrai perduoda ir Kinijai“, – sakė vienas vyresnysis Ukrainos kariškis.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Automobilio diagnostikos įrenginys, belaidės ANC ausinės, planšetės, „Xiaomi“ orų stotelės, akiniai dronų valdytojams ir kt. (Video)
4649 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „LAUNCH CR3001“ - automobilio diagnostikos įrenginys

2) „BlitzWolf BW-HP6 Pro“ - belaidės ANC ausinės

3) „N-One NPad Air“ - 4+64GB, Android 12 planšetė su dėklu ir ekrano apsauga

4) „Xiaomi DUKA Atuman THmini“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

5) „Eachine EV100 “ - 5.8GHz, 72 kanalų FPV akiniai dronų valdytojams

6) „ANENG A3005A/Pro“ - multimetras

7) „MUSTOOL“ - akumuliatorinis pjūklas, su 1 arba 2 baterijomis

Išsamiau

Pavyzdžiui, tiksliųjų sviedinių „Excalibur“, kurie šaudomi iš 155 mm artilerijos, sėkmės rodiklis per kelis mėnesius sumažėjo iki mažiau nei 10 %. Todėl Ukrainos ginkluotosios pajėgos pernai buvo priverstos atsisakyti šios amunicijos naudojimo. Šie sviediniai Ukrainai nėra tiekiami jau šešis mėnesius.

Panašios problemos iškilo ir su tiksliai valdomomis JDAM bombomis, kurios numetamos iš orlaivių. Per kelias savaites nuo jų pasirodymo fronte jų tikslumas smarkiai sumažėjo, o bombos kartais nukrypdavo nuo taikinių šimtais metrų. Tačiau šiuo atveju gamintojas sugebėjo atlikti patobulinimus ir dabar Ukraina toliau naudoja šias bombas.

 

Mažo skersmens bombos (GLSDB) taip pat pasirodė neveiksmingos. Amerikiečiai dabar dirba prie naujų nustatymų, kol jas vėl ims tiekti.

Liūdno likimo neišvengė ir M30/M31 didelio tikslumo raketos, kurias paleidžia jau legendomis tapę HIMARS ir M270 paleidimo įrenginiai. Pirmaisiais karo metais jos pasirodė galingai, sunaikindamos daugybę Rusijos amunicijos sandėlių ir vadovavimo postų.

„Tačiau antraisiais metais viskas baigėsi: rusai panaudojo elektroninį karą, išjungė palydovinius signalus, o HIMARS tapo visiškai neveiksmingos. Šis neefektyvumas lėmė tai, kad labai brangūs sviediniai vis dažniau buvo naudojami siekiant pataikyti į žemesnio prioriteto taikinius“, – sakė Ukrainos kariuomenės pareigūnas.

 

Sausio mėnesį Ukrainos kariuomenės vadai paragino Vakarų partnerius pasiūlyti alternatyvą: M26 kasetinę amuniciją, kuri taip pat gali būti paleista iš šių daugkartinių raketų sistemų. Šios žemų technologijų nevaldomos raketos yra atsparios trukdžiams, o kasetiniai šaudmenys gali pažeisti taikinius dideliame plote, net jei šūvis yra netikslus.

Pažymima, kad Kyjivas vis dar mano, jog HIMARS raketos yra veiksmingos, tačiau dėl Rusijos trukdžių jos gali nepataikyti į tikslą 15 metrų ar daugiau.

„Kai tai, pavyzdžiui, pontoninis tiltas... bet yra 10 metrų nuokrypis, jis [sviedinys] nukrenta į vandenį“, – sakė Ukrainos pareigūnas, su kuriuo kalbėjo publikacijos autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(103)
(26)
(77)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)