Europoje šokas. Kas nutiko 1 000 000 sviedinių iš ES  (2)

„Egzistuoja labai mažai rezervas tiekimo grandinėje, o paklausa auga.“


Artilerija
Artilerija
© Sgt. Jose E. Guillen (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:M777_howitzer_rear.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga negalėjo padidinti gamybos dėl trotilo ir kitų sprogmenų trūkumo, todėl iki 2024 metų kovo Ukrainai nepateikė 1 000 000 sviedinių.

Apie tai rašo „The Economist“.

Norint iki 2025 m. pabaigos pagaminti du milijonus sviedinių, Europai reikia daugiau sprogmenų, rašo leidinys. Kiekvienas artilerijos sviedinys pripildytas 10,8 kg stiprios sprogstamosios medžiagos, tokios kaip TNT, HMX ar RDX. Kitiems šaudmenims reikia dar daugiau: pavyzdžiui, labai sprogi raketos „Storm Shadow“ kovinė galvutė sveria apie 450 kg“, – rašoma medžiagoje.

Naujas pasaulio rekordas! „Akimirksniu.“ Rubiko kubą surinko 10 kartų greičiau nei žmogus (Video)
4923 13

Robotas Rubiko kubą tiesiogine prasme sudėjo akimirksniu.

Išsamiau

Pažymima, jog taip yra dėl to, kad pasibaigus Šaltajam karui sumažėjo ginklų paklausa. Todėl daugelis Europos sprogmenų gamintojų apribojo savo veiklą ir uždarė gamyklas.

Paskutinis didelis trotilo gamintojas Europoje yra šiaurės Lenkijoje. Kitose šalyse daugelis valstybei priklausančių objektų buvo arba privatizuoti, arba sunaikinti. Dešimtmečius gamyba juose buvo orientuota į taikos meto produkciją. Dėl to egzistuoja labai mažai rezervas tiekimo grandinėje, o paklausa auga“, – rašo „Economist“ žurnalistai.

Užtrunka daug laiko, kad būtų atnaujintas karo gamyklų darbas, nes reikia iš naujo įrengti ar remontuoti įmones. O įmonės kūrimas nuo nulio gali užtrukti nuo trejų iki septynerių metų.

 

Kaip pavyzdį leidinys pateikia įmonę „Rheinmetall“, kuri paskelbė apie sprogmenų gamybos komplekso statybą Vengrijoje. Pati sprogmenų gamyba bus pradėta tik 2027 m. Daugelis saugos ir aplinkosaugos taisyklių taip pat gali trukdyti greitai plėsti pajėgumus.

„Sprogmenų gamintojai taip pat susiduria su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu – patyrę darbuotojai išeina į pensiją, o iš jaunimo „nedaugelis svajoja dirbti su sprogmenimis“. Taip pat kyla grėsmė svarbių žaliavų tiekimui. Esant šiems sunkumams, kai kurie amunicijos tiekėjai ieško sprogmenų užsienyje, ypač Indijoje ir Japonijoje“, – pažymi „Economist“ žurnalistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(15)
(-2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)