„Žudikas buvo viską paruošęs.“ Šokiruojantys įvykiai. Įvykos pasikėsinimas į Budanovą  ()

Aukšto rango Ukrainos kontržvalgybos pareigūnas davė interviu laikraščiui „The Times“.


Kyrylo Budanovas
Kyrylo Budanovas
© Stop kadras|https://www.youtube.com/watch?v=jfXX2CI_K30&t=85s

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-29 „Žudikas buvo viską paruošęs.“ Šokiruojantys įvykiai. Įvykos pasikėsinimas į Budanovą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2024 m. gegužę Rusija rengė pasikėsinimą į prezidentą Volodymyrą Zelenskį, Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovą Vasilijų Maliuką ir Ukrainos žvalgybos tarnybos vadovą (GUR) Kyrylo Budanovą. Budanovą buvo planuojama nužudyti gegužės 4 d. per koordinuotą raketų ir dronų ataką.

Aukšto rango Ukrainos kontržvalgybos pareigūnas interviu laikraščiui „The Times“ papasakojo apie pasikėsinimo detales. 

Rusai planavo paleisti balistinę raketą nurodytomis koordinatėmis, kai drono operatorius bus savo slėptuvėje, po to operatorius turėjo paleisti savo droną, nufilmuoti atakos pasekmes savo vadovams ir taranuoti savo droną granatsvaidžiu į visus, kurie išliks gyvi arba ateis į pagalbą“, –  atskleidė detales ukrainiečių pareigūnas.

Pasak jo, kelis mėnesius SBU sekė asmenis, kurie planavo nužudyti aukščiausius Ukrainos vadovus: du Valstybės apsaugos valdybos pulkininkus, kurie buvo atsakingi už aukščiausių pareigūnų, įskaitant prezidentą, apsaugą. SBU taip pat sekė trečiąjį vyrą, kuris, kaip įtariama, dirbo Federalinėje saugumo tarnyboje (FSB).

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, kavos aparatai, belaidžiai siurbliai, išmanūs multimetrai, 3D spausdintuvai ir kt. (Video)
3392 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ILIFE H70 Plus“ - belaidis dulkių siurblys

2) „Artillery Sidewinder X3 Pro“ - ypatingai geros kainos 2024-ų metų 3D spausdintuvas

3) „Drillpro“ - 18V 520Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

4) „BLITZHOME BH-CM1503“ - aukščiausios kokybės kavos aparatas

5) „ANENG 683“ - išmanusis multimetras

6) „FunWater“ - pripučia SUP irklentė

Išsamiau

Ukrainos kontržvalgybos pareigūnas pridūrė, kad rengdamiesi pasikėsinimui į Budanovą įtariamieji jau buvo pasiruošę granatsvaidžius, prieštankinę miną MON-90 ir dronus kamikadzes. Pirmasis įtariamasis, kurį teisėsaugos šaltinis nurodė kaip pulkininką Andrejų Huką, kaltinamas nuo 2014 m. dirbęs FSB. Įtariama, kad jis užverbavo antrąjį vyrą, pulkininką Aleksandrą Derkačą, ir perdavinėjo grupei FSB įsakymus.

Žudiko ir jo vadovų pokalbius SBU perėmė naudodama galingas sekimo technologijas. Tuomet Maliukas apie tai nedelsdamas informavo Budanovą. Ginkluota greitojo reagavimo grupė sulaikė samdomą žudiką, o SBU parengė greitą operaciją, kad sučiuptų tikėtinus jo bendrininkus.

„Mūsų tikslas buvo suimti visus vienu metu, kad jie negalėtų vienas kito išduoti, kad nepabėgtų“, – sakė pareigūnas.

 

Vienas pulkininkas buvo namie savo bute Kyjive, o kitas svečiavosi pas draugus Sumų regione. Abu buvo ginkluoti. Kad išvengtų pavojingo susišaudymo, SBU išviliojo juos iš namų surengdama netikėtą iškvietimą į darbą.

Greitojo reagavimo pajėgos, persirengusios paprastais patruliuojančiais policininkais, perėmė vyrų maršrute esančių kelių užkardų kontrolę. Priešais kiekvieną automobilį SBU pareigūnai demonstravo, kad kruopščiai apieško kiekvieną civilinę transporto priemonę, norėdami parodyti, kad tai įprastas patikrinimas.

Pirmasis vyras buvo sulaikytas gana lengvai. Antrasis vyras automobilio nesustabdė,  tiesiog nuleido langą ir parodė savo pažymėjimą.

„Asmeniui areštuoti parinkome stambų, fiziškai stiprų vaikiną, apsirengusį policijos uniforma. Jis apsimetė, kad nemato pažymėjimo ir prisiartino prie automobilio“, – sakė pareigūnas.

Abu sulaikytieji per apklausą prisipažino, ką ketino padaryti. Telefonuose buvo rasti įrašai, kuriuose nurodyti automobiliai ir maršrutai, kuriais važiavo Zelenskis ir Maliukas, taip pat pranešimai apie jų judėjimą.

 

Sulaikyti pulkininkai taip pat papasakojo naujos informacijos apie ankstesnį Rusijos Federacijos bandymą paimti Zelenskį įkaitu karo pradžioje.

„2022 m. vasario mėn. agentui Nr. 1 buvo pavesta nustatyti kitus Rusijai lojalius valstybės saugumo pareigūnus ir nužudyti Ukrainai lojalius pareigūnus, kad būtų galima paimti prezidentą įkaitu. Lojalūs Rusijai pareigūnai turėjo priversti V. Zelenskį padaryti kapituliacijos vaizdo įrašą ir pareikšti, kad kariauti nėra pagrindo, priešingu atveju jis bus nužudytas“, – sakė karininkas.

Neįvardytas kontržvalgybos pareigūnas pridūrė, kad pirmosiomis invazijos dienomis vienas iš išdavikų pulkininkų nuėjo taip toli, kad surinko kitus prezidento sargybinius ir pasiūlė jiems sudėti ginklus, kai ateis rusai. Pasak SBU pareigūno, kolegos sargybiniai jo pastabas suprato kaip emocinę reakciją į invaziją ir nekreipė į jas dėmesio. Kadangi jis buvo vyresnis pagal rangą, jie jam neprieštaravo. Po jo sulaikymo supratę, kad jis veikė FSB nurodymu, jie buvo šokiruoti.

 

Andrejaus Huko šeima, pasak pareigūno, pabėgo į Europą. Ji laikosi proukrainietiškų pažiūrų. Giminaičius sukrėtė jo suėmimas.

„Jis jiems visiems melavo. Jo žmona manė, kad jos vyras gina savo šalį, jo vaikai manė, kad jų tėvas yra Ukrainos didvyris“, – pridūrė pareigūnas.

Leidinyje pažymima, kad Hukas gimė Rusijoje. Tai „galbūt gali paaiškinti jo išdavystę.“

SBU paskelbtame apklausos vaizdo įraše jis atskleidė, kad iš Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) kas mėnesį gaudavo 3 000 JAV dolerių, taip pat dar 1 000 JAV dolerių už keliones, kad įvykdytų jų nurodymus. Didžioji dalis šios sumos esą buvo išmokėta jam ir jo šeimai lankantis Europoje.

Antrasis pareigūnas, Derkačas, pasak SBU pareigūno, sąmoksle dalyvavo tiesiog dėl finansinės naudos ir tikėjosi, kad vyresnysis Hukas padės kilti karjeros laiptais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(68)
(0)
(68)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()