„3 machų greičiu.“ Lietuvą giria net užsienio spauda. Atvyksta įspūdingos galios ginklai (Video)  ()

Dėl savo efektyvumo ji kartais vaizduojama kaip „pabaisa iš Vokietijos“.


IRIS-T SLM
IRIS-T SLM
© Boevaya mashina, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IRIS-T_SLM_launcher_ILA-2022.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuva planuoja įsigyti oro gynybos sistemų IRIS-T SLM. Tai vokiškas ginklas, puikiai pasirodęs, be kita ko, per karą Ukrainoje, kur dėl savo efektyvumo kartais vaizduojama kaip „pabaisa iš Vokietijos“. 

Vietos žiniasklaida rašo apie Lietuvos kariuomenės planus. Po Krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno susitikimo su Vokietijos kolega Borisu Pistoriusu žurnalistams buvo patvirtinta, kad planuojama įsigyti ir daugiau vokiškų ginklų, pirmiausia IRIS-T oro gynybos sistemų. Tokios deklaracijos sutampa su ankstesniais kai kurių Lietuvos politikų siūlymais, pagal kuriuos verta atidėti naujų tankų pirkimą ir skirti papildomų lėšų oro gynybos stiprinimui.

Mini kamera tik 9,99€! 1080P, naktinis filmavimas, judesio daviklis, WiFi, APP ir kiti privalumai
3708 5

Fantastiškos kainos kamera

Greitas ir saugus pristatymas į Lietuvą

Nuostabaus funkcionalumo

Išsamiau

IRIS-T priešlėktuvinė sistema, kurioje naudojamos IRIS-T oras-oras raketos, sukurta 1990-aisiais (ketinant pakeisti AIM-9 „Sidewinder“). IRIS-T raketos labai manevringos ir pasižymi šiluminiu jautrumu (naudojamas ketvirtos kartos IR jutiklis, atsparus priešo elektroninio karo sistemoms). Paleistos jos pasiekia iki 3 machų (1021 m/s) greitį.

 

IRIS-T SLM yra vienas iš kelių šios oro gynybos sistemos variantų. Jis priskiriamas vidutinio nuotolio ginklams. Tai leidžia perimti taikinius, esančius iki 40 km atstumu ir ne didesniame kaip 20 km aukštyje.

Į šią sistemą įtraukti paleidimo įrenginiai montuojami ant sunkvežimio MAN ratinės važiuoklės su 8×8 pavaros sistema. Jie turi aštuonis raketų konteinerius.

Ukrainiečiai, gavę keletą IRIS-T oro gynybos sistemų, įskaitant IRIS-T SLM, teigia, kad pastaroji kai kuriais atvejais pasiekia net 100 proc. sėkmingų pataikymų. Manoma, kad vokiški ginklai puikiai tiks ir kovojant su Rusijos sparnuotosiomis raketomis.

 

Pastaraisiais mėnesiais Lietuvos valdžia demonstravo didelį ryžtą stiprinti savo šalies kariuomenę. Ji sistemingai gauna siuntas: FGM-148 „Javelin“ paleidimo įrenginius ir raketas, JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) ir „Switchblade“ dronus. Oro gynybos kontekste jau priimti sprendimai įsigyti dar vieną pažangų tokio tipo ginklą – NASAMS priešlėktuvines sistemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(133)
(6)
(127)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()