Nepilnaverčiai. Euforija dėl F-16 apkarto  ()

Ukraina labai laukia F-16. Laukia aktyviai – užsienyje mokomi pilotai ir techninis personalas, Ukrainoje ruošiami aerodromai, slaptuose kabinetuose kuriama šių naikintuvų panaudojimo taktika, tarptautiniuose susitikimuose derinami ginklai, kurie galės pasirodyti po ukrainiečių F-16 sparnais. Tik vienas dalykas apsunkins jų naudojimą.



© Gerard van der Schaaf (CC BY 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:F-16_in_service_with_Belgium#/media/File:FA-109_(50064453591).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina savo F-16 naikintuvų parką formuos kelių šalių pagalba. Visų pirma, laukiama Danijos ir Nyderlandų naikintuvų. Kiek vėliau Ukrainos rankose pasirodys ir Belgijos, Norvegijos ir, galbūt, kai kurių kitų šalių aukojai orlaiviai. Naikintuvai nebus skolinami – jie visiems laikams atiduodami Ukrainai ir ateityje sudarys jos oro pajėgų pagrindą. Todėl labai negerai tai, kad juos reikės naudoti skirtingai.

Danija ir Nyderlandai jau pareiškė, kad neprieštarauja savo naikintuvų naudojimui prieš taikinius Rusijos teritorijoje. Bet kitos šalys prie tokios doktrinos prisidėti neskuba. Atskirų Europos šalių skirtumai sprendžiant, leisti naudoti jų suteiktus naikintuvus F-16 smūgiams Rusijos teritorijoje ar ne, apsunkins Ukrainos oro pajėgų galimybes planuoti ir įgyvendinti operacijas, pastebėjo JAV Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

[Vokietija!] Tik 110€ ir pasigaminkite elektros patys: 1200W, 5 menčių, S tipo mini vėjo turbinos generatoriaus komplektas - PASKUTINIAI VIENETAI
3808

Mažiausia kaina istorijoje

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Belgijos ministras pirmininkas Alexanderis De Croo pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos Belgijos suteiktus F-16 galės naudoti tik Ukrainos teritorijoje – tiek kontroliuojamoje, tiek laikinai okupuotose teritorijose. Anot jo, dar neaišku, ar Briuselis leis naudoti Belgijos padovanotus orlaivius smūgiams į Rusijos teritoriją iš Ukrainos oro erdvės.

Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren gegužės 31 dieną pareiškė, kad jos šalis nepateikė jokių apribojimų Ukrainai naudoti Nyderlandų suteiktus F-16. Anot jos, Ukrainos oro pajėgos gali naudoti šiuos naikintuvus „virš arba Rusijos teritorijoje“, jei Ukraina laikysis JT Chartijos 51-ojo straipsnio ir tarptautinės humanitarinės teisės. Šis straipsnis numato, kad „Jokia šios Chartijos nuostata neriboja prigimtinės teisės imtis individualios ar kolektyvinės savigynos, jei įvykdomas Jungtinių Tautų narės ginkluotas užpuolimas“. Tai yra, atakuodama taikinius Rusijos teritorijoje Ukraina imasi gynybos, tai yra jos savigynos dalis.

 

Dėl nuolatinių Vakarų vyriausybių F-16 politikos pokyčių Kyjivas turės stebėti, kuriuos naikintuvus Ukrainos pajėgos gali naudoti ir kurių negali naudoti tam tikriems smūgiams vykdyti. Tai apsunkina Ukrainos galimybes planuoti ir vykdyti karines oro operacijas naudojant šio modelio orlaivius“, – rašoma ISW pranešime.

(18)
(25)
(-7)

Komentarai ()