Paaiškėjo milžiniškų Rusijos nuostolių priežastis. Ukraina gavo slaptą ginklą (Video)  ()

AIM-9 „Sidewinder“ – naujausias trumpojo nuotolio ginklas. Jis taip pat naudojamas lenkiškuose F-16.


AIM-9 „Sidewinder“
AIM-9 „Sidewinder“
© TSGT KEVIN J. GRUENWALD, USAF (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AIM-9_AIM-120_and_AGM-88_on_F-16C.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete pasirodė įdomus įrašas apie vienos priešlėktuvinės sistemos NASAMS baterijos veiklą. Įraše matoma paleidžiama raketa, kuri atrodo kaip naujausias AIM-9 „Sidewinder“ šeimos narys. 

Matyti, kaip viena iš NASAMS priešlėktuvinės sistemos paleistų raketų numušė Rusijos taikinį (greičiausiai droną ar sparnuotąją raketą).

Pasak portalo X vartotojo Johno Ridge‘o, kuris, be kita ko, rašo priešlėktuvinių raketų tema, paleista raketa galėjo būti AIM-9 „Sidewinder“. Tai matome ir įrašo „time-lapse“ analizėje, kuri rodo, kad raketos priekyje nėra didelės nnukreipimo galvutės (būdingos senesnėms versijoms) ir trumpų pelekų jos gale.

[Vokietija+REKORDINĖ KAINA] Fantastiškas dronas, kokio jau seniai ieškojote - dvi kameros su 6K, 56 min. vienu įkrovimu ir APP (Video, „LSRC LS-38“)
6519 14

Labai gera kaina ir savybės

Greitas ir saugus pristatymas į Lietuvą

Ribotas kiekis

Išsamiau

AIM-9 „Sidewinder“ – naujausias trumpojo nuotolio ginklas. Jis taip pat naudojamas lenkiškuose F-16.

 

AIM-9 „Sidewinder“ raketos buvo standartiniai trumpojo nuotolio ginklai daugeliui NATO lėktuvų nuo pat šeštojo dešimtmečio. Variantas AIM-9X, gaminamas tik nuo 2003 m., buvo senesnių AIM-9L/M raketų modifikacija, kurioje liko tik raketos variklis ir maždaug 10 kilogramų sverianti kovinė galvutė.

Likusi raketos dalis pasikeitė, pradedant šiek tiek pertvarkytu korpusu, pasižyminčiu didesniu patvarumu ir pasikeitusia aerodinamika, ir baigiant naujos kartos nukreipimo galvute. Tai jau ketvirtos kartos technologija, veikianti infraraudonaisiais spinduliais ir matanti terminį taikinio vaizdą. 

Skirtingai nuo senesnių sprendimų, ji gali būti nukreipta į įkaitusį orlaivio fiuzeliažą, o ne tik į variklio  šilumos tašką. Ji taip pat atspari netikriems masalams. Tiesą sakant, vienintelė apsaugos nuo puolimo forma yra manevruoti (beveik neįmanoma) arba apakinti galvutę lazerio spinduliu, o tai gali padaryti tik nedaugelis savisaugos sistemų.

 

Skrydžio atstumas priklauso nuo versijos, nes „Block I“ gali skristi daugiau nei 16 km, o „Block II“ varijantas, gaminama nuo 2015 m., maždaug 30 km. Taip pat verta paminėti, kad antrojoje versijoje buvo pridėta ryšio įranga, leidžianti pvz., patvirtinti taikinį paleidus raketą ar pakeitus jį kitu.

Aukščiau pateiktos diapazono vertės taikomos šaudymo iš orlaivių dideliame aukštyje orlaivių atvejais. Jei raketa paleista iš žemės, nuotolis bus daug mažesnis (mažiau nei 20 km), nes tankesnis oras sukelia didesnį pasipriešinimą ir greičiau išsklaido raketos energiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(2)
(50)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()