„Vos vienas smūgis ir jam galas!“ Ukraina palygino sovietinius ir vakarietiškus tankus  ()

Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi unikalią galimybę realiomis mūšio sąlygomis išbandyti daugybę skirtingų tankų. Ukrainiečiai naudoja ir sovietinius tankus, kuriuos gerai pažįsta, ir iš Vakarų partnerių gautus šarvuočius.


Ukrainiečių T-64 mokymuose
Ukrainiečių T-64 mokymuose
© Armyinform.com.ua (CC BY 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:UA_laser_tag_tank_training_02.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos tankistas Dmytro Balabucha palygino „Abrams“ ir „Leopard“ tankus su vietiniais T-64. Pirmiausia jis tarnavo T-64BV, vėliau – „Leopard 2A5“ ir 2A6. Anot jo, negalima teigti, kad Vakarų tankai turi kažkokius „superšarvus“.

Galiu pasakyti, kad mūsų technika pasirodo ne ką prasčiau, kai kuriais atvejais gal net geriau. Reikšmingas „Leopard“ pliusas – greitis. Su tam tikromis užduotimis jis susitvarko tiesiog geriau, nes į pozicijas įsiveržia dideliu greičiu, greitai jas palieka. Bet nepasakyčiau, kad Vakarų tankai turi kažkokius superšarvus. Turime 4S20 dinaminę apsaugą. Tai iš principo gelbsti mus nuo visų rūšių kumuliacinių sviedinių. Pažįstu įgulų, kurios išgyveno tris prieštankinių raketų smūgius ir tankai grįžo savo eiga. Todėl nepasakyčiau, kad mūsų apsauga prastesnė“, – sakė Ukrainos tankistas.

[Vokietija] „Fantastiška Android planšetė!“ Apžvalgininkas sužavėtas. Didžiulis 12,1 colių 2,5K ekranas, 8+256GB, Snapdragon 6 Gen 1 ir kt. Ribotas kiekis (Video, „HONOR Pad 9“)
2437 2

Puiki kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Maksimali kokybė

Puikūs apžvalgininko vertinimai

Išsamiau

Čia reikėtų paminėti, kad ukrainiečiai T-64BV tankus pagrįstai laiko savais. T-64 tarnybą pradėjo 1966 metais ir buvo eilinis sovietinis tankas, bet jis buvo gaminamas Charkive. Ir T-64BV yra ukrainietiška, Charkive sukurta modernizuota šio tanko versija su daug ukrainietiškų komponentų, pasirodžiusi jau 21 amžiuje. Rusija irgi naudoja įvairių versijų T-64, bet ukrainiečiai jį laiko savu, dar prieš Rusijos invaziją išdidžiai rodydavo šį tanką paraduose kaip „Pagaminta Ukrainoje“ produktą. Todėl natūralu, kad ukrainiečiai šiems objektyviai senstelėjusiems tankams jaučia šiokią-tokią trauką. Ypač tie, kurie savo tankisto karjerą pradėjo T-64BV viduje.

 

Balabucha pridūrė, kad mūšio lauke matė, kaip „Abrams“ po vieno „Lancet“ smūgio prarado kovinį efektyvumą. Tiesa, rusų „Lancet“ dronai Ukrainoje yra tikri tankų žudikai ir T-64BV irgi nuo jų kenčia stipriai.

T-64BV turi didesnio kalibro ginklą. T-64BV pabūklo kalibras – 125 mm. Tuo tarpu modernus NATO standartas yra 120 mm, o ukrainiečių naudojami „Leopard 1A5“ turi 105 mm pabūklus. Balabucha tai skaičiuoja kaip T-64BV privalumą, nors daug Vakarų šarvuotos technikos ir ginkluotės apskritai ekspertų su tuo nebūtų linkę sutikti. O štai Dmytro Balabucha pastebėjimas apie įgulos narių skaičių yra teisingas – vakarietiškiems tankams reikia 4 žmonių, o T-64BV – trijų. Mažesnę įgulą lengviau surinkti, o ir žmogiškieji nuostoliai yra mažesni.

 

Vakarų tankai Ukrainoje pasirodo neblogai, nors NATO turi ko išmokti, ypač iš dronų atakų. „Abrams“, „Challenger 2“ ir „Leopard“ tankai nėra neįveikiami. Ukrainiečiai juos labai vertina, ypač jų į įgulos išgyvenamumą nukreiptą konstrukciją. Bet kartais savas, daug paprastesnis ir lengvesnis T-64BV atrodo geresnis ar bent jau toks pat geras.

(21)
(0)
(21)

Komentarai ()