„Akivaizdžiai netyčia.“ Sensacija. Putinas išdavė Rusijos paslaptį  ()

ISW analizuoja V. Putino pareiškimą apie Rusijos nuostolius Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtone įsikūręs Karo tyrimų institutas (ISW) išanalizavo, kiek patikimas gali būti Rusijos prezidento Vladimiro Putino teiginys, leidžiantis suprasti, jog Rusijos pajėgos Ukrainoje kas mėnesį netenka maždaug 20 tūkst. kareivių.  

V. Putinas sakė, kad kiekvieną mėnesį Ukrainoje žūva maždaug 5 tūkst. rusų kareivių, o tai savo ruožtu rodo, kad maždaug 15 tūkst. Rusijos kareivių būna sužeisti. Remiamasi prielaida, kad paprastai mūšio lauke žuvusiųjų ir sužeistųjų santykis yra vienas ir trys.

ISW analitikai negali patvirtinti V. Putino paminėto aukų skaičiaus, o jo akivaizdžiai netyčia išsprūdęs prisipažinimas nėra aiškus teiginys apie Rusijos aukas Ukrainoje. Ukrainos sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Oleksandras Pavliukas gegužės 2 d. sakė, kad Rusijos pajėgos per mėnesį netenka nuo 25 tūkst. iki 30 tūkst. kareivių – žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Sausio viduryje Ukrainos vyriausiosios karinės žvalgybos valdybos viršininko pavaduotojas generolas majoras Vadymas Skibicis pranešė, kad Rusija per mėnesį papildo savo pajėgas 30 tūkst. kareivių. Maskvoje įsikūrusio Strategijų ir technologijų analizės centro vadovas ir Rusijos gynybos ministerijos civilinės patariamosios tarybos narys Ruslanas Puchovas balandį taip pat tvirtino, kad šiuo metu Rusija kas mėnesį mobilizuoja maždaug 30 tūkst. naujų kareivių.

Tačiau, pasak ISW analitikų, Rusijos pareigūnai susirūpinę, kad prieš planuojamą Rusijos vasaros puolimą į kariuomenę užverbuojamų kareivių skaičius mažėja. Neaišku, ar Rusijos gynybos ministerija išlaiko tą patį maždaug 30 tūkst. naujų kareivių lygį, apie kokį pranešė sausio ir balandžio mėnesiais.

 

Be to, pastaraisiais mėnesiais Rusijos pajėgos sukūrė tvaresnį pajėgų generavimo aparatą vykdomoms puolimo operacijoms ir suaktyvino pastangas sukurti operatyvinio ir strateginio lygio rezervus. Anot analitikų, nedidelis kiekis papildomų naujai suformuotų pajėgų, kurios nebuvo nedelsiant pasiųstos į frontą kaip pastiprinimas, leido Rusijos kariuomenei pamažėle kurti operatyvinius rezervus.

Gegužės pradžioje O. Pavliukas pareiškė, kad Rusijos pajėgos ketina sutelkti dar maždaug 100 tūkst. kareivių puolimo operacijoms šių metų birželį ir liepą, o iki 2024 m. pabaigos – dar 300 tūkstančių.

 

„ISW ir toliau vertina, kad prastai apmokyti ir aprūpinti Rusijos operatyvinio ir strateginio lygio rezervai vargu ar bus pasirengę veikti kaip pirmojo ešelono įsiskverbimo pajėgos arba kaip antrojo ešelono pajėgos, pajėgios 2024 m. vykdyti didelio masto puolimus, jei Ukrainos pajėgos turės galimybių joms pasipriešinti“, – sakoma pranešime.

Ukraina praneša, kad nuo 2022 m. vasario 24 d. iki šių metų birželio 7 d. per kovas Ukrainoje Rusija neteko iš viso 516 080 kareivių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Viljama Sudikienė
(24)
(2)
(22)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

Komentarai ()

Susijusios žymos: