„Jie geresni nei F-16.“ Kas tai?  ()

Tik vienas buvo apgadintas.


Naikintuvas „Mirage“
Naikintuvas „Mirage“
© Stop kadras|https://www.youtube.com/watch?v=-xiwgBdWPL4

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas pažadėjo iki metų pabaigos perduoti Ukrainai naikintuvus „Mirage“.

Tai ketvirtos kartos naikintuvai, kurie naudojami nuo 1985 m. Prancūzijoje jie laikomi pasenusiais – šių naikintuvų gamybos linijos uždarytos, o „Mirage“ palaipsniui keičiamas modernesniais naikintuvais „Rafale“, kurie pradėti naudoti 2004 m. 

Nepaisant to, „Mirage“ vis dar turi Prancūzijos karinių oro pajėgos, taip pat daugelio kitų Azijos, Europos ir Lotynų Amerikos šalys.

Ukrainai pažadėta „Mirage 2000-5“ versija buvo modernizuota dešimtojo dešimtmečio pabaigoje. Ji išsiskiria patobulintu taikinių sekimo radaru. Šios naikintuvo versijos užduotis – perimti viršgarsinius taikinius dideliame aukštyje.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Masiškai perkami šlifuokliai, mini LED projektoriai, SUP irklentės, belaidės pompos, nešiojami PC ir kt. (Video)
2747 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Drillpro“ - kampinis šlifuoklis su 1 arba 2 baterijomis, įkrovikliu

2) „BlitzWolf BW-V3“ - mini LED vaizdo projektorius

3) „FunWater SUPFW02A“ - pripučia SUP irklentė

4) „TUERBB T-AP71“ - belaidė pompa, 150PSI

5) Mini elektrinis šlifuoklis

6) „Ninkear N14 Pro“ - nešiojamas PC, 16GB RAM, 1TB SSD, WIN 11

Išsamiau

Vėliau „2000-5“ papildytas įranga, skirta atakuoti žemės taikinius. Be to, jis gali mėtyti bombas ir naudoti raketas „oras-žemė“, pavyzdžiui, „Storm Shadow“ ir „Scalp“. 

Ukrainai pažadėti „Mirage“ ir F-16 yra panašios paskirties ir pajėgumo lėktuvai. Jie abu priklauso ketvirtosios kartos NATO naikintuvams. Tuo pačiu manoma, kad prancūzų orlaiviai vis dėl to geresni.

 

Taivanas, turintis abiejų tipų naikintuvų, 2023 m. surengė mokomąjį mūšį tarp jų pagal schemą „keturi prieš keturis“. Mūšis baigėsi tuo, kad  visi F-16 buvo sąlyginai numušti ir tik vienas „Mirage“ buvo apgadintas. 

Vietos žiniasklaidos straipsnyje, kuriame apie tai pranešta, teigiama, kad prancūzų lėktuvai geriau perėmė taikinius dideliame aukštyje. Taip pat žinoma, kad 2000 m. Graikijos „Mirage“ virš Egėjo jūros numušė Turkijos F-16.  Tuo pat metu pats „Mirage“ 1995 m. Serbijoje buvo numuštas naudojant sovietinį zenitinį raketų kompleksą „Igla“.

 

Tai reiškia, kad iš tikrųjų šis orlaivis gali ir numušti Rusijos lėktuvus bei raketas, ir smogti Rusijos sausumos pozicijoms. Ir šia prasme pagal savo paskirtį jis niekuo nesiskiria nuo F-16 (kuris, beje, bus aprūpintas prancūziškomis AASM bombomis). 

Kol kas neaišku, kiek tokių lėktuvų Prancūzija perduos Ukrainai ir per kokį laikotarpį.

E. Macronas tikslaus orlaivių skaičiaus nepaskelbė, tačiau sakė, kad ukrainiečių pilotų apmokymas bus baigtas iki metų pabaigos, tuomet bus perduoti ir lėktuvai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(3)
(33)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()