Ukraina neteko milžiniškų elektros gamybos pajėgumų. Ką planuoja Putinas  ()

Rusija nuolat atakuoja Ukrainos elektrines. Ir akivaizdu, kad tai yra Putino plano dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos vyriausybė pranešė, kad Rusija tolimais smūgiais sunaikino apie 50 % Ukrainos elektros gamybos pajėgumų. 73 % šiluminių jėgainių buvo sunaikintos, 20 hidroelektrinių neveikia. Ukrainoje reguliariai vykdomi planiniai elektros tiekimo išjungimai, siekiant subalansuoti ir sutaisyti tinklus, bet karo metu progreso šioje srityje tikriausiai nebus, nes rusų smūgiai kartojasi.

Rusija smūgiams Ukrainos elektrinėms skiria milžiniškus resursus. Jei milijonus kainuojančios raketos yra numušamos pakeliui, Rusija iš karto siunčia naujas. Didžiuliai pinigai skiriami ne ukrainiečių kariniams daliniams, logistikos maršrutams ar kokiems nors sandėliams naikinti, o elektrinėms. Rusijos propagandistai bando šias atakas pateikti kaip karinės strategijos dalį. Pasak jų, dėl šių atakų sustos traukiniai ir Ukrainos karo logistika patirs problemų, bet iš tikrųjų mintis čia gali būti visai kitokia.

Ukrainos karo analitikas, buvęs Ukrainos vidaus ministro patarėjas Antonas Heraščenko teigia, kad Rusija tiesiog ruošiasi sužaisti koziriu – rudenį ar žiemą ant stalo mes Zaporižios atominės elektrinės kortą. Zaporižios AE yra didžiausia Europoje ir dabar ją kontroliuoja rusų pajėgos. Heraščenko mano, kad Rusija ir toliau naikins Ukrainos elektros gamybos pajėgumus, o tada pasiūlys perleisti Zaporižios AE Ukrainai mainais į Rusijos sąlygų priėmimą derybose. Tos sąlygos, žinoma, būtų konflikto įšaldymas arba užbaigimas prie dabartinių fronto linijų.

 

Absoliuti visuomenės naratyvo kontrolė Rusijai šioje strategijoje yra labai svarbi. Propagandistai turi labai aiškų vaidmenį – jie turi aiškinti, kad ukrainiečiams deginant motociklais ir skardinėmis pašiūrėmis puolančius rusus, vis tiek kažkaip logiška atakuoti elektrines, kurios gamina energiją paprastiems miestams. „Kinžal“ kainuoja apie 10 milijonų dolerių, Ch-101 –  apie 13 milijonų, „Kalibr“ – apie milijoną. Tokie pinigai metami į Ukrainos elektrines toli nuo fronto, kai rusų kariai puola motociklais.

 

Ukraina jau prarado 50 % elektros gamybos pajėgumų. Iki šaltojo metų laiko liko dar keli mėnesiai, per kuriuos Rusija gali ir toliau atakuoti Ukrainos elektrines. Taigi, Zaporižios AE atgavimas Ukrainai būtų tikras išsigelbėjimas. Bet Rusijos sąlygos yra tiesiog nepriimtinos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(6)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: