„Mus siunčia po kulkosvaidžiais. Išgyveno tik 12“ (Video)  ()

Kariai buvo išsiųsti į frontą tik minimaliai apmokyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1009-ojo pulko penktosios kuopos rusų karys Antonas Andrejevas apibūdino niūrų Rusijos puolimo Charkivo srityje, Ukrainos šiaurės rytuose, vaizdą. Jis sakė, kad jo dalinys buvo sunaikintas ir tik 12 iš 100 karių išgyveno, rašo „The Guardian“.

Rusas skundžiasi, kad jį ir kitus gyvus išlikusius karius nuolat apšaudo iš Vovčansko, kuris yra pagrindinis Rusijos puolimo taikinys.

„Mus siunčia po kulkosvaidžiais, po bepiločiais orlaiviais, šviesiu paros metu, kaip mėsą. O vadai tik šaukia: „Pulkite“, – vaizdo žinutėje sako A. Andrejevas.

Kovos vyksta nuo tada, kai Rusijos kariai gegužės 9 d. kirto sieną ir atidarė naują frontą.

Pirmąją puolimo savaitę Rusijos kariuomenė sėkmingai žengė į priekį, sukeldama iššūkį ukrainiečių gebėjimui apsiginti.

Vėliau Ukrainai pavyko stabilizuoti fronto liniją, todėl Vakarai nebebijo, kad rusai gali apsupti Charkivą – antrą pagal dydį Ukrainos miestą.

„Nežinau, ar išsisuksiu, ar ne, bet turiu tai pasakyti, kad pagerbčiau tuos, kurie čia mirė kaip mėsa dėl tam tikrų asmenų“, – sakė A. Andrejevas.

Jo vaizdo žinutę paskelbė „Telegram“ kanalas „Astra“.

„Eini gatve ir viskas atrodo gerai. Bet staiga tave užpuola. Vyksta žudynės. Pirmą naktį pusė komandos žuvo akimirksniu“, – sakė jis.

 

Rusijos valstybinė žiniasklaida ir aukšto rango pareigūnai vis dar tvirtina, kad jų kariuomenė veržiasi Charkivo kryptimi, o prezidentas V. Putinas tvirtino, kad Rusijos nuostoliai yra „kelis kartus mažesni nei Ukrainos pusėje“.

Nuo tada, kai praėjusią vasarą nepavyko Jevgenijaus Prigožino maištas, Maskva pradėjo šalinti kai kuriuos pagrindinius nacionalistus, kuriems buvo leista kritikuoti šalies pastangas kariauti.

Igoris Strelkovas, populiarus tinklaraštininkas ir buvęs Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnas, garsiai kritikavęs rusų karo būdus, buvo įkalintas.

Praėjusį mėnesį apie problemas mūšio lauke prabilęs Rusijoje gerbiamas vadas Ivanas Popovas buvo suimtas.

 

Įtakingi Rusijos kariuomenės tinklaraštininkai dabar iš esmės palaiko Kremliaus pateiktą istorijos versiją ir optimistiškai vertina Maskvos pažangą bei prognozuoja Ukrainos žlugimą.

Socialiniuose tinkluose pasirodė virtinė įrašų, kuriuose rusai ieško savo artimųjų, dingusių per puolimą Charkivo srityje. Dalis jų kritikuoja karinę vadovybę, esą kariai buvo išsiųsti į frontą, praėję tik minimalius apmokymus.

„Iš savo brolio nieko negirdėjau nuo gegužės 12 d., kai jie buvo išsiųsti į Vovčanską. Nerimauju, nes mokymai truko tik savaitę.“ 

Nepaisant didelių aukų, bendra parama karui Rusijoje tebėra aukšta, iš dalies skatinama nuolatinės valstybės propagandos ir alternatyvių požiūrių trūkumo, rašo britų „Guardian“.

Nepriklausoma apklausa rodo, kad 79 procentai rusų palaiko Kremliaus veiksmus Ukrainoje. Tačiau pusė palaikė taikos derybų pradžią, o beveik 40 procentų jų teigė, kad mieliau grįžtų į laikotarpį iki Maskvos įsiveržimo į Ukrainą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(2)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: