„Rusija tiesiogine to žodžio prasme klūpo ant kelių.“ Ką padarė Š. Korėja  ()

Mintis apie visišką Šiaurės Korėjos režimo izoliaciją pastaruosius 40 metų buvo labai klaidinga.


Hwasong-5
Hwasong-5
© hkilichsword | https://x.com/hkilichsword/status/1132965856475066368/photo/1

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuolat kyla klausimas, iš kur Šiaurės Korėja gali turėti tiek ginklų ir amunicijos, kad Rusija tiesiogine to žodžio prasme klūpėdama ant kelių prašo korėjiečių suteikti ginkluotę karui prieš Ukrainą.

Manoma, kad Šiaurės Korėja yra daugiau nei 40 metų spaudžiama Vakarų sankcijų, o tai reiškia, kad ši šalis neturėtų turėti pakankamai išvystytos ir modernios karinės pramonės.

Tačiau yra pavyzdžių, kaip Šiaurės Korėja pardavinėjo savo ginklus įvairioms pasaulio šalims, o gana dažnai JAV buvo gana apribotos paveikti situaciją.

Pavyzdžiui, „Oryx“ 2020 m. paskelbė įdomią istoriją, kaip Jungtiniai Arabų Emyratai XX a. 10-ajame dešimtmetyje įsigijo didelę ginklų partiją iš Šiaurės Korėjos. JAE nusipirko oro gynybos ir artilerijos sistemas, o svarbiausia – Šiaurės Korėjos raketų „Scud“ vietinį analogą „Hwasong-5“: iki 24 balistinių raketų ir nežinomą skaičių paleidimo įrenginių.

Norite žinoti, ar jūsų namų oras gali sukelti vėžį? Tokio matuoklio Lietuvoje nerasite nei su žiburiu
2760 2 2

Super gera kaina

Ribotas kiekis

Itin geras funkcionalumas

Išsamiau

Keli momentai šioje istorijoje labai įdomūs. Nors derybos tarp Šiaurės Korėjos ir JAE iš tikrųjų vyko 1989 m., JAV Kongresas į tai viešai sureagavo tik 1999 m., grasindamas Jungtiniams Arabų Emyratams sankcijomis.

Patys JAE šioje istorijoje viešai pareiškė, kad Šiaurės Korėjos „Hwasong-5“ yra tokie netinkami naudoti, kad juos galima tik saugoti saugykloje. Ir tuo pat metu ši šalis viešai pareiškė, kad yra pasirengusi įsigyti ATACMS raketas iš JAV.

 

Tačiau, kaip pastebėjo „Oryx“, gana tikėtina, kad JAE valdžia tiesiog viešai melavo, siekdama kiek sušvelninti sandorio su Šiaurės Korėja pasekmes.

Kaip toliau tvirtina „Oryx“, kai Jungtiniai Arabų Emyratai ruošėsi kovoti prieš Jemeno husius, ši šalis iš Šiaurės Korėjos už maždaug 100 mln. dolerių nupirko pėstininkų ginklų, o JAV tiesiog užmerkė akis.

Aprašyta istorija gali būti veikiau kaip vienas iš pavyzdžių, kuris paaiškina, kodėl, nepaisant formalios izoliacijos nuo pasaulio, Šiaurės Korėjos režimas turi pakankamai išvystytą karo pramonę, kuri taip domina Rusiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(6)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()