„Vestuviniai dronai“, artilerija ir HIMARS. Tai, kas nutiko vėliau, buvo neįtikėtina  ()

„Mes laikėme droną, kuris iš pradžių buvo skirtas cigarečių kontrabandai į Europos Sąjungą.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo Ukrainoje patirtis parodė, kad būsimų karų pobūdį lems ne tik ginklai kaip tokie, bet ir jų derinimas su moderniomis technologijomis, skirtomis komerciniams nekariniams tikslams. Apie tai rašo „Atlantic“.

Nuo pat plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios civiliai startuoliai turėjo didelę įtaką karo veiksmų eigai.

Taigi pirmąsias palydovines nuotraukas, kuriose užfiksuotos Kyjivo link besiveržiančios Rusijos tankų kolonos, paskelbė ne Pentagonas, o 24 metų inžinieriaus įkurtas Silicio slėnio startuolis „Capella Space“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Beprotiškų kainų planšetės, atminties kortelės, išmanieji LED šviestuvai ir kt. (Video)
3033 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „POPDEER S500“ - 500W, 518,4Wh portabili energijos stotelė

2) „Drillpro“ - 21V suktukas, su baterijomis, įkrovikliu, antgaliais

3) „N-ONE NPad Y1“ planšetė - puikios kainos ir kokybės modelis

4) „BlitzWill BW-CLT1“ - masiškai perkamas išmanus LED šviestuvas

5) „Microdrive“ - 32-256GB atminties kortelės su adapteriu

Išsamiau

Buitiniai dronai, kurie prieš karą buvo vadinami „vestuviniais dronais“ (dėl to, kad jais buvo patogu filmuoti specialius renginius su daugybe dalyvių), pirmaisiais karo mėnesiais tapo Ukrainos gynybos pajėgų „akimis“.

Kartu su artilerija, įskaitant Ukrainai pateiktus HIMARS, šie dronai padėjo sužlugdyti Rusijos žaibo karą.

„Kitą didžiosios galios konfliktą nulems karui iš komercinės rinkos pritaikytos technologijos. Valstybės, kurios maksimaliai išnaudos pigesnes, lankstesnes ir netradicines technologijas, įgis esminį pranašumą prieš savo priešininkus“, rašo straipsnio autoriai.

 

Jie pažymi, kad šiandien Ukraina labai remiasi sukurtomis civiliniams tikslams ir karo reikmėms pritaikytomis technologijomis. Ir čia pagrindinis vaidmuo tenka šimtams mažų dirbtuvių visoje Ukrainoje, kurios siekia užpildyti ukrainietiškos ginkluotės spragas.

Priešpriešinės dronų sistemos, nepilotuojamos transporto priemonės, autonominiai minų valymo robotai, nuotoliniu būdu valdomi kulkosvaidžiai, daugybė pačių bepiločių orlaivių, įskaitant „motininius dronus“ – tai trumpas sąrašas, ką ukrainiečiai gamina mažose dirbtuvėse.

 

„Mes laikėme droną, kuris iš pradžių buvo skirtas cigarečių kontrabandai į Europos Sąjungą, o vėliau buvo panaudotas kaip bombonešis“, – savo vizitą Kyjive prisimena straipsnio autoriai ir pažymi, kad ukrainiečiams pavyksta pagaminti prietaisus už centus, analogiškus tiems, kuriuos pagaminti JAV kainuoja šimtus tūkstančių dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(2)
(72)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: