Atskleisti tikrieji tragedijos mastai. Ukrainos šiais metais nepasieks net du trečdaliai paramos  (1)

2024 m. birželio mėn. ES suteikė Ukrainai perpus mažiau sviedinių, nei buvo žadėta, ir gerokai vėluodama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atskleisti tikrieji tragedijos mastai. Ukrainos šiais metais nepasieks net du trečdaliai paramos.

Europos Sąjunga pervertina savo pajėgumus gaminti 155 mm artilerijos sviedinius, keldama pavojų susitarimams dėl jų tiekimo Ukrainai.

Apie tai pranešė projekto „Schemos“ žurnalistai, vykdydami žurnalistų konsorciumo, kuriam taip pat priklauso Vokietijos leidinys „Die Welt“, Čekijos „Investigate“, Lenkijos „Vsquare“ ir „Fronstory“, Suomijos „Iltalehti“, Slovakijos „Ján Kuciak Investigative Centre“, Nyderlandų „The Investigative Desk“ ir Estijos „Delfi Estonia“, tyrimą.

Žurnalistai apklausė amunicijos gamintojus ir pirkėjus, vyriausybės pareigūnus, politikos patarėjus ir karo ekspertus ES valstybėse narėse ir išsiaiškino, kad Europos gamintojai gali pagaminti maždaug perpus mažiau amunicijos, nei teigiama Briuselyje.

2024 m. birželio mėn. ES suteikė Ukrainai perpus mažiau sviedinių, nei buvo žadėta, ir gerokai vėluodama.

Klaidingi lūkesčiai

2024 m. kovo mėn. Europos Komisija paskelbė, kad jos darbo dėka Europos pajėgumai gaminti 155 mm sviedinius metų pradžioje pasiekė 1 mln. sviedinių per metus.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Fantastiškos 1800W energijos stotelės, 100W laidai, SUP irklentės, multimetrai ir kampiniai šlifuokliai (Video)
3490 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „DaranEner NEO1500 Pro“ - 1800W, 1382,4Wh portabili energijos stotelė

2) „BlitzWolf BW-TC23“ - greitojo įkrovimo ir duomenų perdavimo laidas

3) „MUSTOOL C21“ - universalus multimetras 

4) „Drillpro“ - 800W kampinis šlifuoklis, pasirenkamas baterijų skaičius

5) „FunWater SUPFW04A“ - pripučia SUP irklentė

Išsamiau

Po trijų mėnesių, 2024 m. birželį, aukšto rango Europos Komisijos pareigūnas Thierry Bretonas dar ambicingiau pareiškė, kad iki šių metų pabaigos ES gamintojai pasieks 1,7 mln. kiekį, kuris ir toliau augs.

Tačiau, anot anonimiškumo pageidavusio aukšto rango šaltinio, Europos ginklų pramonėje, dabartiniai pajėgumai vis dar yra tik trečdalis šio skaičiaus.

„Tai (Europos gamybos pajėgumai – red.) iki 2024 metų neabejotinai nesieks 500 000 sviedinių. Tai labai toli nuo 1,4 milijono ar 1,7 milijono, kuriuos įvardijo Borrellis ir Bretonas“, – Nyderlandų leidiniui „The Investigative Desk“ sakė informuotas Europos pramonės pareigūnas, pageidavęs anonimiškumo.

Šis liudijimas sutampa su informacija iš kitų dviejų informuotų pramonės šaltinių – ES ir Ukrainos aukšto rango pareigūnų, kurie birželį kalbėjosi su žurnalistais ir pageidavo likti anonimiški. Jie apskaičiavo, kad metinis Europos pramonės pajėgumas yra daugiau nei pusė milijono sviedinių.

„ES vadovų žodžiai dėl deklaruotų gamybos pajėgumų pasiekimo iki šių metų pabaigos nėra pagrįsti. Gamybos augimas visoje Europoje atsilieka, o dabartinis bendras pajėgumas yra apie 580 000 vienetų per metus“, – sakė šaltinis, susipažinęs su Slovakijos artilerijos gamyba.

 

Remiantis vieša Estijos gynybos ministerijos ataskaita nuo 2023 m. gruodžio mėn., ES gamybos pajėgumai yra maždaug 600 000 sviedinių per metus.

Ši informacija taip pat sutampa su Vokietijos gamintojo „Rheinmetall“ 2024 m. sausio mėn. vertinimu. Įmonės vidiniame dokumente rašoma, kad esami metiniai sviedinių gamybos pajėgumai Vakarų Europoje yra apie 550 000 sviedinių.

Metų pradžioje „Rheinmetall“ tvirtino, kad vien ji (dalyvaujant naujai dukterinei įmonei „Expal“ Ispanijoje) šiuo metu gali pagaminti 350 000 sviedinių, o likusieji pirmaujantys ES rinkos žaidėjai – suomių-norvegų NAMMO, prancūzų KNDS filialas, JK BAE ir Slovakijos MSM kartu gali pagaminti dar 200 000 sviedinių.

Šis „Rheinmetall“ vertinimas prieštarauja Europos Komisijos teiginiui, kad 2024 m. sausį ES gamybos pajėgumai pasiekė 1 mln. sviedinių per metus.

Už vidaus rinką atsakingas Europos Komisijos narys Thierry Bretonas prognozuoja, kad 2024 metais gamyba padidės iki 1,7 mln. Jo atstovas atsakyme „Die Welt“ sakė, kad pareigūnas gamybos pajėgumų įvertinimą grindžia „duomenimis, kuriais dalijasi ES valstybių narių vyriausybės ir pramonė“, ir pakartojo ankstesnius Bretono pareiškimus: „Taigi, mes laikomės savo skaičiavimų, kad gamybos pajėgumus 1,5–1,7 mln. galima pasiekti realiomis eksploatavimo sąlygomis, reaguojant į gautus užsakymus.“

Pagrindinės gamybos problemos

 

Ginklus gaminančių įmonių atstovų teigimu, problema slypi pasaulinėje parako ir sprogmenų stygiuje, taip pat lėšų stygiuje pramonei finansuoti, nes Vakarų šalių valdžia nenoriai pasirašo ilgalaikes sutartis su gynybos pramone.

Aukšto rango šaltiniai ES šalių vyriausybėse ir ginklų pramonėje, su kuriais kalbėjosi „Schemos“ ir žiniasklaidos partneriai, kaltino ES biurokratiją ir lėtumą.

Keli Europos ginklų pramonės šaltiniai taip pat teigia, kad jiems sunku daug investuoti į gamybos plėtrą be vyriausybių finansavimo ir tų išlaidų kompensavimo, ir ragina valstybes pasirašyti ilgalaikes sutartis.

„Tai sunku, nes investuojame milijardus ar šimtus milijonų į įrangą ir samdome daugiau žmonių. Mums reikia platesnio horizonto“, – „The Investigative Desk“ sakė vienas pramonės šaltinis.

 

„Rheinmetall“, bene griežčiausias Europos vyriausybių nenoro pasirašyti ilgalaikių kontraktų su ginklų gamintojais kritikas, 2024 metų birželį gavo tai, ko norėjo. Vokietijos vyriausybė gerokai išplėtė esamą preliminariąją sutartį, sudarydama naują – didžiausią įmonės istorijoje sutartį už 8,5 mlrd. eurų. Pagal Vokietijos vyriausybės dokumentą, kurį gavo „Schemos“, bendrovė iki 2030 metų kelioms Europos šalims turi tiekti daugiau nei 2 milijonus 155 mm sviedinių.

Ne visiems Europos amunicijos gamintojams pavyksta gauti tiek vyriausybinių užsakymų, kaip „Rheinmetall“. Pavyzdžiui, Suomijos ir Norvegijos valstybinė ginklų kompanija NAMMO teigia, kad turi tik trumpalaikes sutartis keleriems metams į priekį.

Nepaisant to, NAMMO rizikuoja investuoti į pajėgumų plėtrą. Bendrovė planuoja tris kartus padidinti 155 mm sviedinių gamybą savo gamykloje Suomijos mieste Sastamaloje iki 2026 m., nors užsakymų šiems papildomiems pajėgumams dar negavo.

Pasak Suomijos pulkininko, atsakingo už ryšius su pagrindiniu bendrovės klientu – Suomijos ginkluotomis pajėgomis, vien į Suomijos objektus bendrovė investuos 200 mln. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(11)
(-8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)