„Pasirašė 23 šalys.“ Galinga žinia! NATO skelbia „Ukrainos paktą“ (Foto)  (1)

Ukrainos partneriai pasirašė galutinį susitarimą, kuriame žada padėti ginklu ir reformuoti kariuomenę. Be to, jie žada susirinkti į susitikimą, kai ateityje Rusijos Federacija vėl puls Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtone vykusio NATO viršūnių susitikimo metu 21 šalies vadovai, taip pat Europos Sąjungos atstovai pasirašė galutinį susitarimą dėl paramos Ukrainai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris taip pat pasirašė dokumentą, įsitikinęs, kad tai yra puikus pasiekimas saugumo srityje.

Zelenskis paaiškino, kad galutinis susitarimas, pavadintas „Ukrainos paktu“ (Ukraine Compact), buvo vystomas nuo NATO viršūnių susitikimo Vilniuje 2023 metų liepą. Per metus pavyko pasirašyti 23 saugumo sutartis ir jis įsitikinęs, kad jų bus daugiau.

„Dėkoju prezidentui Bidenui už jo vadovavimą ir visas pastangas, skirtas mūsų bendradarbiavimą saugumo srityje užpildyti ryžtingais veiksmais“, – rašoma prezidento pranešime.

Šalies vadovo teigimu, „Ukrainos paktas“ bendradarbiavimą su partneriais pakelia į naują lygmenį.

Prezidentas paskelbė keletą nuotraukų iš sutarties pasirašymo momento. Šalia Zelenskio stovi pasaulio lyderiai: JAV prezidentas Joe Bidenas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis, Japonijos, Kanados, Lenkijos vadovai ir kt.

Ukrainos paktas – turinys

[Vokietija] Tik 43€ už akumuliatorinį trimerį! Su 2 baterijomis, įkrovikliu, peiliais ir žaibišku pristatymu. Paskutiniai vienetai
3198 5

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

Ukrainos susitarimo tekstas skelbiamas Europos Komisijos portale. Pirmoje pastraipoje išvardytos jį pasirašiusios šalys: JAV, Belgija, Kanada, Danija, Estija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Islandija, Italija, Japonija, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Ispanija, Švedija, JK, Europos Vadovų Tarybos ir Europos Komisijos pirmininkai, Ukrainos prezidentas.

 

Sutartyje teigiama, kad Ukrainos saugumas yra NATO ir ES prioritetas ir jos padės jai kovoti su Rusijos Federacija.

„Ketiname remti Ukrainą tol, kol ji neįveiks Rusijos agresijos“, – teigiama dokumente.

Pagrindiniai Ukrainos susitarimo punktai:

  • Teikti karinę ir ekonominę pagalbą, ypač mokyti karius, aprūpinti ginkluote ir karine įranga, bendradarbiauti karo pramonėje ir kt.;
  • Ginkluotųjų pajėgų stiprinimas. Tam per artimiausią pusmetį bus sušauktas gynybos ministrų posėdis ir parengtas kariuomenės plėtros iki 2030 metų planas;
  • Pasibaigus dabartiniam Ukrainos karui, pasirašiusios šalys įsipareigoja naujo puolimo atveju nedelsiant pradėti konsultacijas, kaip padėti atremti Rusijos agresiją.
 

 

„Jei pasibaigus dabartiniams karo veiksmams Rusija ateityje surengtų ginkluotą ataką prieš Ukrainą, greitai ir kolektyviai susitikti aukščiausiu lygiu, kad būtų nustatyti tinkami tolesni veiksmai Ukrainai paremti“, – rašoma „Ukrainos susitarimo“ susitarime.

Pažymėtina, kad nuo 2024 metų sausio Ukraina sudarė saugumo sutartis su šalimis partnerėmis. Pirmoji tokia sutartis sausio mėnesį bus sudaryta su JK, paskutinė – liepą su Lenkija. Kartu sudarant sutartį su Lenkija Zelenskis teigė, kad vyksta derybos dėl šios šalies oro gynybos pajėgų panaudojimo Rusijos raketų atakoms atremti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)