2 pilotai. Vienintelis Ukrainos ekipažas tapo neišsprendžiamu galvos skausmu  ()

„Mums ir dronų pilotams jau seniai nėra juokinga.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusai vis labiau stebisi jų bepiločius numušančia  „Jak-52“ lėktuvo ukrainiečių igula, rašo „Forbes“.

Per tris mėnesius du ukrainiečių pilotai šiuo lėktuvu numušė mažiausiai 12 Rusijos dronų, jei tikėsime ženklais, kuriuos pilotai nupiešė ant lėktuvo. „Ar ne laikas jį sunaikinti?“ – rašė vienas rusų tinklaraštininkas.

Rusų problema ta, kad „Jak-52“ sunku numušti, nes yra tvirtas ir sunkiai pastebimas. Rusijos oro gynybos sistemų radarais jį sunku aptikti, o net ir jį sugadinus įgulai greičiausiai pavyks saugiai nusileisti. Anksčiau kitas Rusijos tinklaraštininkas skundėsi lėktuvų įgulomis, kurios „šaudo RF bepiločius orlaivius kaip šaudykloje“ virš Odesos pietų Ukrainoje.

[Vokietija!] Tik 149€ ir pasigaminkite elektros patys: 1200W mini vėjo turbinos generatoriaus komplektas. Paskutiniai vienetai
13373 3 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Ši problema nėra nauja. Šį lengvąjį sportinį lėktuvą ukrainiečiai pradėjo naudoti dar balandį – esą kaip veiksmingą būdą naikinti rusiškus bepiločius orlaivius, nenaudojant keturių milijonų dolerių vertės raketų „Patriot“ ar kitos brangios artilerijos.

Bandymai buvo tokie sėkmingi, kad liepos pradžioje Ukrainos žvalgybos valdyba pradėjo rengti pilotus numušti rusiškiems bepiločiams orlaiviams vietinės gamybos sportiniais lėktuvais „Aeroprakt A-22“. Sėkmė įkvėpė visiškai naują taktiką kovojant su dronais.

 

Besikaupiant nuostoliams, rusai pradėjo netekti kantrybės. „Virš Odesos skraidantis „Jak-52“ šią savaitę labai efektyviai numušė mūsų žvalgybinį lėktuvą ir kelia pajuoką kai kuriuose sluoksniuose“, – rašė tinklaraštininkas. „Mums ir dronų pilotams jau seniai nėra juokinga.“

Tačiau neaišku, ką dėl to gali padaryti Rusijos kariuomenė. Jos patruliavimo zona yra mažiausiai 80 kilometrų nuo artimiausių rusų pozicijų, tačiau artimiausios RF oro gynybos sistemos greičiausiai yra gerokai toliau.

 

„Jak-52“ medžiojamų bepiločių orlaivių pilotai rusai gali bandyti atsitrenkti į ukrainiečių lėktuvą. Tai nebūtų nauja: šiame kare užfiksuota daug atvejų, kai Ukrainos ir Rusijos įgulos numušė priešo bepiločius orlaivius, taranuodamos juos savo lėktuvais.

Tačiau vienas dalykas, kai ore susiduria du dronai – jie sveria vos kelis kilogramus: kiekvienas iš jų gali sunaikinti kitą. Bet jei devynis kilogramus sveriantį ZALA žvalgybinį droną taranuosite 1,5 tonos sveriančiu „Jak-52“, jam žala gal ir nebus katastrofiška.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(1)
(25)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()