Prieš karą niekas nebūtų net pagalvojęs. Į kovą su rusais juda galingiausi pasaulio ginklai  ()

F-16, „Mirage 2000“ ir „Gripen“ yra skirti gabenti įvairių tipų raketas ir bombas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artimiausiomis savaitėmis Ukraina gaus pirmuosius naikintuvus F-16. Tačiau vietos valdžia ir toliau stengiasi įsigyti kitų tokio tipo mašinų iš Vakarų, pirmiausia „Mirage 2000“ ir JAS-39 „Gripen“. Kuris iš šių lėktuvų bus geriausias kovai prieš rusus?

Romanas Svitanas išsakė įdomią nuomonę. Ukrainos karo ekspertas ir atsargos pulkininkas pabrėžė, kad labai svarbūs bus atskirų naikintuvų pajėgumai, susiję su ginklų nešimu. F-16, „Mirage 2000“ ir „Gripen“ yra skirti gabenti įvairių tipų raketas ir bombas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Energijos stotelės, palapinės, monitorių šviesų juostos, išmanieji nuotraukų/video rėmeliai, dulkių siurbliai ir kt. (Video)
2637 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-23/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FlashFish P66“ - 260W, 288Wh, portabili energijos stotelė

2) „iMars“ - rankinis dulkių siurblys

3) „BlitzMax BM-ES1“ - monitoriaus šviesos juosta

4) „MUDIRO EW-S05“ - 500W aukšto slėgio plovimo įrenginys

5) „Frameo“ - išmanieji nuotraukų/video rėmeliai

6) Palapinių rinkiniai - skirti 2-4 asmenims

Išsamiau

Švedų nakintuvas gali gabenti ne tik europietiškus, bet ir amerikietiškus ginklus. Be to, nors švedų mašina yra šiek tiek mažesnė už F-16, ji gali pakilti į orą su beveik tokiu pat kiekiu ginklų (pagal svorį).

„Kiekvienas orlaivis gali gabenti tam tikrą ginklų asortimentą. Pavyzdžiui, „Gripen“ gali paleisti „Taurus“ raketas, o „Mirage 2000“ gali paleisti raketas „Storm Shadow/Scalp-EG“. F-16 veikia su amerikietiškomis sparnuotosiomis raketomis JASSM ir AIM-120 AMRAAM tolimojo nuotolio raketomis. 

 

Anksčiau kai kurie Ukrainos ekspertai akcentavo ir kitus dalykus, kurie rodo, kad „Gripen“ atrodo kaip naikintuvas, labiau pritaikytas dabartiniams ukrainiečių poreikiams. Palyginti su „Mirage 2000“ ir F-16, jo eksploatacija yra pastebimai pigesnė, be to, jis gali pakilti nuo trumpųjų kilimo ir tūpimo takų (tiesi, maždaug 800 m ilgio kelio atkarpa).

Naikintuvų „Gripen“ perdavimo Ukrainai tema viešoje erdvėje pasirodė jau 2023 m. Švedijos užsienio reikalų ministras Tobiasas Billströmas neseniai pareiškė, kad Ukraina nusprendė atidėti naikintuvų JAS 39 „Gripen“ pirkimą, kol bus baigtas naikintuvų F-16 perdavimas. Tačiau ukrainiečiai tokius žodžius paneigė, teigdami, kad vis dar domisi švedų orlaiviais.

 

„Gripen“ yra vieno variklio delta sparnų naikintuvas su anties uodega, kurį sukūrė Švedijos įmonė SAAB. Jis yra maždaug 14 m ilgio ir pasiekia iki 2 Mach (apie 2130 km/h) greitį. Jis gali kilti iki 18 000 m, be ginklų, gali gabenti 3 tūkst. litrų degalų.  Standartiškai naikintuvas ginkluotas 27 mm „Mauser“ BK-27 pabūklu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(155)
(9)
(146)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()