Naktinis safaris. Ukraina šį tą sugalvojo (Video)  ()

Frontas – kaip didelis laikrodžio mechanizmas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naktinis safaris rusams po nosimis – ką sugalvojo Ukrainos kariai, kad neutralizuotų Rusijos aviacijos bombas? Ir ar ši strategija iki vasaros pabaigos galės pakeisti situaciją fronto linijoje? Apie tai pasakoja žurnalistas Andrijus Caplienko, apsilankęs vieno iš Ukrainos padalinių vadovybės poste Donecko srityje. 

Situacija fronte komplikuojasi, rusai didina spaudimą keliomis kryptimis. Jie suaktyvėjo Charkivo srityje, Časiv Jaro miesto rajone, Torecko kryptimi, o Pokrovsko rajonas išlieka karščiausia vieta. Čia vien per praėjusią parą Ukrainos kariai atmušė 36 priešo puolimus.

„Sunku įsivaizduoti. Tai šturmai 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, kai ukrainiečiai vieną po kito mala priešo dalinius, kai, kaip sako kovotojai, kulkos baigiasi, o okupantai - ne. Noriu pasakyti, kad 47-oji brigada, nepaisydama tokio spaudimo, čia praktiškai neprarado savo pozicijų, o dalį atkovojo iš priešo“, – pasakoja žurnalistas.

Okupantai taip pat sustiprino puolimą prieš Lypcus Charkivo srityje. 

„Filmavome praktiškai pasienyje su Rusijos Federacija, važinėdami rusams po nosimi „Chartia“ brigados bagiu. Rusai tikrai neatsisakė idėjos išlaikyti placdarmą Glubokoje kaimo teritorijoje ir išplėsti jį iki Lypcų. Na, o Rusijos valdomos bombos ukrainiečiams tebėra didžiausia problema“, - sakė A. Caplienko.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Trimeriai, kelioniniai šaldytuvai, pompa-išorinė baterija-žibintuvėlis, JAV specialistų rekomenduojamos ergonomiškos kėdės ir kt.
2459 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-22/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „BlitzMax BM-CS1“ - monitoriaus šviesos juosta su RGB

2) 304 nerūdijančio plieno maišytuvas virtuvės plautuvei

3) „Newtral MagicH002“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

4) „Mudiro“ - kelioniniai 21/25 litrų talpos šaldytuvai su LED valdymo panele

5) Pompa-išorinė baterija-žibintuvėlis

6) „VIOLEWORKS“ - 1880W trimeris, su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

Vienas iš bandymų išspręsti šią problemą įvyko naktį į šeštadienį. Teigiama, kad iki dviejų dešimčių dronų atakavo Millerovo aerodromą Rostovo srityje.

Millerovas yra pagrindinė operatyvinė oro bazė, skirta bombonešių dislokavimui netoli Ukrainos. Tokių kaip Su-30SM, Su-25, Su-35. Kiek lėktuvų sudegė, kiek buvo apgadinta, nežinoma. O Rusijos tinklaraštininkai šio smūgio nekomentuoja, tikriausiai laukia nurodymų iš valdžios.

„Tačiau jei bombonešių skrydžių skaičius virš Ukrainos teritorijos bus sumažintas, tai reikš, kad radome būdą, kaip kovoti su sklandančiomis bombomis, net nepaisant draudimo priešo aerodromuose naudoti vakarietišką ginkluotę“, – sakė A. Caplienko.

 

Rusų okupantai vis dar laikosi placdarmo Charkivo srities šiaurėje, nors Ukrainos ginklai aiškiai apribojo jų ambicijas. Keliose vietose netoli Lypcų gynybos pajėgos pajudėjo arti sienos.

„Prieš išvykstant į mūsų maršrutą „Chartia“ karį sužeidė dronas“, – sako TSN koresponentas. 

Labai svarbi radijo žvalgyba. Ji nuskaito dažnius, kuriais valdomi priešo dronai.

Sunkusis amerikietiškas „Browning“ kulkosvaidis, nepaisant garbaus amžiaus, išlieka galinga priešo atgrasymo priemone. Jei jo čia nebūtų, pėstininkai neatlaikytų rusų puolimų bangos.

Gegužės mėnesį „Chartia“ iš Serebriansko girios čia buvo perkelta per rekordinį pusdienį.

„Brigada iš Lymano krypties į Charkivo kryptį pajudėjo per 13 valandų“, – sakė „Chartia“ 13-osios brigados štabo seržantas Kyrylo.

Kad priešas neužimtų Lypcų – kol kas minimali gynybos pajėgų užduotis įvykdyta. Pasak Kyrylo, jei rusai įžengtų į Lypcus, jie su artilerija pasiektų Saltivką.

 

Tačiau galutinis uždavinys išstumti rusus per sieną lieka nebaigtas. To atlikti neleidžia rusų sklandančios aviacinės bombos. O prieš KAB šiuo metu neturima veiksmingų atsakomųjų priemonių.

„Kai tik jie pamato, kad žengiame į priekį, tuoj pat paleidžia į mūšį prieštankines raketas. Prieštankinės raketos yra baisus dalykas“, – sako 13-osios brigados kulkosvaidininkas Ruslanas.

Rusijos lėktuvų sunaikinimas ant žemės priverstų rusus sumažinti Ukrainos galinių linijų bombardavimą. Tačiau Vakarai draudžia savo ginklais smogti priešo aerodromams. Taigi gynybos pajėgos yra priverstos bepiločiais orlaiviais pulti Rusijos oro bazes.

Šeštadienio vakarą išpuolis prieš Millerovo aerodromą Rostovo srityje turėtų tapti išbandymu: jei virš ukrainiečių galvų skraidančių bepiločių orlaivių skaičius mažės, vadinasi, Ukrainos bepiločių strategija veikia. Kitas būdas – neleisti okupantams nustatyti taikinių. Padaryti juos aklus.

Naktį, tamsoje, priešui nepastebimai, priešlėktuviniai pabūklai vežami užimti poziciją netoli Časiv Jaro miesto Donecko srityje. Jų instaliacija yra gana sėkmingas sovietinio traktoriaus MT-LB ir greitojo priešlėktuvinio ginklo ZU-23-2 hibridas, surinktas „Cholodny Jaro“ meistrų. Instaliacijos konstrukcija suteikia vadui didesnį pasirinkimą, iš kurio taško atidengti ugnį.

 

Dešimtys Rusijos dronų kabo danguje virš Časiv Jaro ir ieško taikinių. 

„Visą laiką 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Nėra momento, kad jų nebūtų. Vieni keičiami kitais“, - sako zenitinės baterijos, 93-iosios brigados  vadas Dmytro.

Numuštas dronas reiškia, kad pėstininkai laikysis savo pozicijose. Bet net jei dronas buvo tiesiog nuvytas, užduotis atlikta, sako baterijos vadas.

„Numušimas yra idealus variantas. Bet neatlikta drono užduotis jau yra rezultatas. Jų žvalgas neatliko žvalgybos. Jis neatidengė ugnies į mūsų artileriją. Tai reiškia, kad mūsų artilerija atidengė ugnį, padėjo pėstininkams, tai dėl to mes ir dirbame“, – aiškina Dmytro.

Taip šiuo metu ukrainiečiai turėtų veikti visame fronte – kaip didelis laikrodžio mechanizmas, kuriame nėra nesvarbių elementų. Nes nuo kiekvienos  šio mechanizmo smulkmenos tinkamo veikimo dabar priklauso šalies likimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: