Draudimas užblokuotas. „Tai masiškai plaukia į Ukrainą.“ Šalis turi galingą sąjungininką  ()

Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms masiškai tiekiama amunicija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slovakijos gynybos ministras reikalauja gerokai padidinti šaudmenų gamybą. Ir nors jo vyriausybė atkakliai atsisako apginkluoti Ukrainą, Slovakijoje pagaminti sviediniai vis tiek pasiekia frontą.

Šiais metais didelio kalibro sviedinių Slovakijoje tikimasi pagaminti 125 tūkst. vienetų, o kitąmet šalis nori šį skaičių padidinti iki 200 tūkst., rašo „Bloomberg“.

Tai patvirtino gynybos ministras ir artimas ministro pirmininko Roberto Fico sąjungininkas Robertas Kalinakas.

Tačiau vyriausybė visiškai nekontroliuoja, kur tie sviediniai keliauja, nes pirkėjai patys nusprendžia, ką daryti su perkamais šaudmenimis, sakė R. Kalinakas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Energijos stotelės, palapinės, monitorių šviesų juostos, išmanieji nuotraukų/video rėmeliai, dulkių siurbliai ir kt. (Video)
2637 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-23/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FlashFish P66“ - 260W, 288Wh, portabili energijos stotelė

2) „iMars“ - rankinis dulkių siurblys

3) „BlitzMax BM-ES1“ - monitoriaus šviesos juosta

4) „MUDIRO EW-S05“ - 500W aukšto slėgio plovimo įrenginys

5) „Frameo“ - išmanieji nuotraukų/video rėmeliai

6) Palapinių rinkiniai - skirti 2-4 asmenims

Išsamiau

Pareigūnas taip pat neigė, kad Slovakijoje pagamintų sviedinių pardavimas Ukrainai tiesiogiai arba per trečiąsias šalis prieštarauja vyriausybės pozicijai prieš karinę pagalbą Kyjivui.

„Mūsų politinėje deklaracijoje sakoma, kad nemokamos karinės pagalbos Ukrainai neteiksime, nes tokiu būdu palaikytume konfliktą. Bet mes neribosime gynybos gamybos, kai ji palaiko bendrąjį vidaus produktą, nes taip darytume žalą Slovakijos interesams“, – sakė R. Kalinakas.

Dešimtojo dešimtmečio pradžioje šaudmenų gamyba Slovakijoje sumažėjo 90 %, todėl dešimtys tūkstančių žmonių liko be darbo, o apleistos ginklų gamyklos priminė apie pramonės nuosmukį.

 

Tačiau Rusijos invazija į Ukrainą atgaivino susidomėjimą ginklų pramone ir paskatino Slovakijos įmones pabandyti padidinti gamybą.

Kai pernai spalį į valdžią atėjo ministras pirmininkas Robertas Fico, jis pasakė, kad investuos 100 milijonų eurų į pramonės, kuri taip pat gamina haubicas ir minosvaidžius, atgaivinimą. Dabar R. Kalinakas nori, kad Slovakijos įmonės dalyvautų kiekviename šaudmenų gamybos tiekimo grandinės etape. Jis sakė, jog šio tikslo įgyvendinimas užtruks ne vienerius metus.

R. Fico vyriausybė sustabdė tiesioginį karinį tiekimą Ukrainai iš savo rezervų. Jo pirmtakai į Ukrainą siuntė amuniciją, tankus, S-300 sistemas ir net MiG-29 lėktuvus. Tuo pat metu R. Fico pareiškė, kad jo vyriausybė neblokuos privačių gamintojų ginklų ir amunicijos tiekimo.

 

Buvęs gynybos ministras Jaroslavas Nadas sakė, kad didžioji dalis Slovakijos gamyklų, gaminančių 155 mm šaudmenis, gaminių keliauja į Ukrainą.

„2023 metais beveik visi artimiausių trejų metų produkcija buvo parduota Ukrainai tiesiogiai arba per kitas šalis“, – sakė jis.

Nors šis žingsnis padėjo Kyjivui papildyti savo amunicijos atsargas, Slovakija tebėra labai skeptiška dėl tolesnės Ukrainos įtraukimo į Vakarų pasaulį.

R. Fico griežtai priešinasi Ukrainos narystei NATO, nepaisant to, kad Slovakija NATO viršūnių susitikime Vašingtone pasirašė deklaraciją, numatančią Ukrainos ateitį Aljanse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(1)
(28)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()