Situacija kritiška. Yra naujų „katilų“ susidarymo rizika (Video)  ()

Nikolajaus Mitrochino karo žinių santrauka


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoje karo žinių santraukoje: Rusijos kariuomenė lėtai juda Donecko srityje, Torecko srityje UGP situacija kritiška, ten aiškiai klostosi eilinis „katilas“; jei taip ir toliau, iki vasaros pabaigos RF GP atstums priešininką nuo vakarinių Donecko apylinkių ir Ukraina praras galimybę sugrįžti į regiono sostinę kariniu būdu; sunkūs mūšiai tęsiasi ir kituose fronto ruožuose, juos lydi smūgiai iš oro ir jūros; tuo pat metu gerokai padaugėjo atakų pasienio teritorijose — Belgorodo srityje jau pusiau oficialiai įsikūrė „sanitarinė zona“; populiaria prokarinio visuomenės sparno tema pastaruoju metu tapo RF GP šturmai motociklais: iš pradžių Ukrainos žiniasklaida tokias naujoves pašiepė, tačiau dabar pripažino mototaktikos pasiekimus; Tiumenės srities gyventojas tapo jauniausiu kontraktininku, žuvusiu kare Ukrainoje, tai gali rekrūtavimo problemos simptomas.

Padėtis fronte

Per praėjusią savaitę Ukrainos kariuomenės padėtis fronte gerokai pasunkėjo. Rusijos armija gan nemažai pajudėjo Donecko fronte, visame ilgyje, nuo šiaurinės „Seversko“ krypties iki Ugledaro (tiksliau — Krasnogorovkos) pietuose. Ypač sunki situacija susiklostė Torecko ruože, kur šturmuojant Niu-Jorką aiškiai klostosi „katilas“. Kituose fronto ruožuose didesnių pokyčių nėra, išskyrus Svatovo kryptį Luhansko srityje, kur už miesto šiaurės vakaruose RF GP, išstumdamos UGP gynybą Charkivo srities kryptimi, užėmė dar vieno kaimo griuvėsius, šį kartą jau ne Luhansko, o Charkivo srityje.

Taigi, Seversko kryptimi (tai tokia Ukrainos „kišenė“ Rusijos pozicijų kryptimi žemiau Kremenos) liepos 19 d. RF GP netikėtai užgrobė Ivano-Darjevką — kaimą dar 2023 metų vasarį susiklosčiusių Ukrainos pozicijų gilumoje. Jei proveržio nepavyks skubiai sustabdyti, kils grėsmė visoms pozicijoms „kišenės“ perimetru ir RF GP per porą savaičių (jei ne greičiau) atsidurs Seversko apylinkėse, kas gerokai atsilieps visos Donecko srities šiaurrytinės dalies gynybai. O apie kontrsmūgį Kremenos ir Lisičansko kryptimi UGP teks pamiršti.

Torecko aglomeracijoje UGP situacija kritiška. Rusijos armijos judėjimas per užstatytas jos dalis vyksta maždaug penkis kartus greičiau, nei kituose, anksčiau šturmuotuose Donbaso miestuose. Niu-Jorkas pietiniame aglomeracijos flange užgrobtas iki pusės. Į dešinę nuo jo susiformavo ilgas ir siauras „puskatilis“, kuriame atsidūrė padaliniai, ginantys išorinį frontą ir atsimušantys nuo į užnugarį prasiveržiančių rusų šturmuotojų. Tačiau ir kituose aglomeracijos miestuose situacija bloga: RF GP keliose vietose jau įžengė į užstatytas dalis, užėmė be kita ko daugiaaukščių rajonus, kuriuose UGP kariai įprasti gali ilgai sulaikyti priešą. Jei reikalai taip eis ir toliau, iki vasaros pabaigos UGP bus priversta atsitraukti už vakarinės Torecko ribos, ir mūšį už aglomercija visiškai pralaimėti.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Puikios saulės panelės, lazeriniai nivelyrai, „Xiaomi“ orų stotelės, išmanieji laikrodžiai ir kt.
3090 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Astrolux FSP200“ - 200W portabilios saulės panelės

2) 16 linijų lazeriniai nivelyrai su 2 baterijomis

3) „Xiaomi DUKA Atuman THmini“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

4) „VIOLEWORKS“ - 3000W galios akumuliatorinis pjūklas su baterija ir įkrovikliu

5) „Rogbid Tank M3“ - išmanusis laikrodis

6) „FunWater SUPFR01D“ - pripučiamos SUP irklentės

Išsamiau

 

Pokrovsko kryptimi, kur po Avdijivkos paėmimo puolimas buvo ypač aktyvus, praėjusią savaitę UGP prarado vos vieną kaimą. Kas visų pirma rodo, tai, kad RF GP aktyviai manevruoja rezervais ir kietą spaudimą šiame ruože pristabdė. Piečiau, Krasnogorovkoje — gan žymiame mieste, kurio šturmas vyksta jau maždaug pusmetį, — situacija UGP irgi klostosi nepalanki situacija. Ukrainos kariškiai, Rusijos duomenimis, buvo priversti palikti miesto centrą ir pasitraukti į šiaurvakarinius jo pakraščius.

Taip iki vasaros pabaigos RF GP gali įvykdyti svarbią, ne kartą metų pradžioje skelbtą, užduotį. Jeigu jie užgrobs Torecko aglomeraciją ir Krasnogorovką, tai UGP bus visur atstumti nuo vakarinių Donecko pakraščių mažiausiai per 20 km (o realiai kai kuriuose ruožuose ir iki 40 kilometrų, kas maždaug atitinka artilerijos pabūklo šūvio nuotolį), galutinai praras 2015–2021 metais pastatytus galingus gynybinius įtvirtinimus ir galimybes grįžti į regiono sostinę kariniu būdu.

Ukrainos medijose ir visuomenėje, regis, į tokią rimtą grėsmę ypatingai nesifokusuojama, labiausiai koncentruojant skaitytojų dėmesį į mūšius Charkivo srityje ir Kremenos rajone, kur Serebriansko miškininkystėje UGP kariams kartais pavyksta prasiveržti į priešininko apkasus.

Zaporižės fronte savaitė praėjo gan ramiai. O štai Dnipro deltos salose tęsėsi aktyvūs mūšiai.

Khersono sritis: Krynki

Praėjusią savaitę Ukrainos resursas „Слідство.Інфо“ netikėtai paskelbė maždaug prieš mėnesį palikto UGP placdarmo kairiajame krante netekčių statistiką. Paaiškėjo, kad nuo 2023 m. spalio iki 2024 metų birželio ten be žinios dingo 788 Ukrainos kariai; per tą patį laiką žuvusių karių, kurių kūnus pavyko iš ten išvežti ir palaidoti – dar 262.

Bendri negrįžtami vieno mažo placdarmo išlaikymo nuostoliai buvo ~1050 žmonių. Ir Ukrainos visuomenėje kilo daug klausimų dėl tokio žmogiškųjų resursų eikvojimo tikslingumo netgi vardan skelbiamo tikslo — Rusijos kariuomenės ir technikos pritraukimo prie šio žemės plotelio Ukrainos dronų atakoms.

Taip liepos 18 d. „Radio Svoboda“ eteryje Aukščiausios Rados nacionalinio saugumo komiteto narė Solomija Bobrovskaja pareiškė, kad jie su kolegomis ketina išnagrinėti operacijos Krynkuose klausimą: „Labai norėtųsi suprasti efektyvumą, pastangas, nuostolius, tinkamumą… ir ką ji [operacija] parodė“.

 

Nuostoliai placdarme išties labai reikšmingi, jie kelia skelbiamos oficialios statistikos patikimumo klausimą. Iš kitos pusės, šiame kruviname kare jie nestebina. Galima prisiminti, kad vieno Časovo Jaro mikrorajono užėmimas Rusijai kainuoja 3 tūkstančius žmonių. Santykinai nedidelių miestų — Bachmuto ir Soledaro — užėmimas atsiėjo maždaug 25 tūkstančius gyvybių.

Be to, charakteringa, kad baigusis mūšiams Krynkuose, smarkiai suaktyvėjo RF smūgiai į Dnipro salas ir ėmė sėkmingiau vykti atakos prieš UGP Velikoj Novoselki rajone (Staromajorsko ir Urožaino paėmimas). Tai yra, „atliekami“ koviniai resursai Dnipro ir Zaporižęs frontuose buvo panaudoti kitose vietose, o konkrečiai, Khersono srityje.

Oro smūgiai ir karas jūroje

Tęsinys kitame puslapyje: 

Pasidalinkite su draugais
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: