„Nematau scenarijaus, pagal kurį būtų galima sustabdyti pagalbą Ukrainai“  ()

„Jei šiandien pasirašysite ką nors su Rusija.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet koks susitarimas su Rusija dėl karo Ukrainoje užbaigimo būtų tolygus sandoriui su velniu, ketvirtadienį naujienų agentūrai AP teigė Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas. 

Ukraina vis labiau jaučia spaudimą siekti, kad būtų nutrauktos ilgiau nei dvejus metus trunkančios kovos.

Duodamas interviu AP M. Podoliakas pareiškė, kad šiuo susitarimu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tik laimėtų laiko, reikalingo, norint sustiprinti savo kariuomenę ir pradėti kitą, galbūt dar žiauresnį karo etapą.

„Jei norite pasirašyti sutartį su velniu, kuris vėliau jus nusitemps į pragarą, pirmyn. Štai kokia yra Rusija“, – į klausimą apie galimybę Kyjivui sudaryti taikos susitarimą su Rusija atsakė M. Podoliakas.

Rusijos ir Ukrainos karui perėjus į sekinimo karo etapą, Kremlius suintensyvino atakas Rytų Ukrainoje.

„Jei šiandien pasirašysite ką nors su Rusija, kuri nepralaimės karo ir nebus teisiškai atsakinga už masinius nusikaltimus, tai reikš, kad pasirašėte sau bilietą tęsti karą kitu mastu, su kitais veikėjais, su kitu nužudytų ir nukankintų žmonių skaičiumi“, – pabrėžė jis.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Puikios saulės panelės, lazeriniai nivelyrai, „Xiaomi“ orų stotelės, išmanieji laikrodžiai ir kt.
3090 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Astrolux FSP200“ - 200W portabilios saulės panelės

2) 16 linijų lazeriniai nivelyrai su 2 baterijomis

3) „Xiaomi DUKA Atuman THmini“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

4) „VIOLEWORKS“ - 3000W galios akumuliatorinis pjūklas su baterija ir įkrovikliu

5) „Rogbid Tank M3“ - išmanusis laikrodis

6) „FunWater SUPFR01D“ - pripučiamos SUP irklentės

Išsamiau

Tokios nuomonės laikosi visa V. Zelenskio stovykla ir ji atsispindi ukrainiečių įsitikinimus.

Didėjantis spaudimas ir karo nuovargis

Tačiau Ukraina taip pat vis dažniau susiduria su Vakarų šalių spaudimu.

Ukrainos kovotojai, nepaisant sunkių sąlygų fronte, turi imtis visų būtinų priemonių, kad įveiktų geriau aprūpintą Maskvos kariuomenę.

Nerimas dėl būsimos politinės paramos iš artimiausios Ukrainos sąjungininkės JAV taip pat niekur nedingsta.

Atrodo, kad dėl karo jaučiamas nuovargis irgi mažina ryžtingą ukrainiečių, nuolat išgyvenančių bombardavimus, elektros tiekimo sutrikimus ir artimųjų netektis, nusiteikimą.

Kyjivo tarptautinio sociologijos instituto atlikta apklausa parodė, kad ukrainiečių, nepritariančių teritorinėms nuolaidoms Rusijai mainais į taiką, skaičius toliau mažėja. Liepą jų buvo 55 proc, o gruodį – 74 procentai.

Net V. Zelenskis pirmą kartą nuo 2022-ųjų, kai prasidėjo plataus masto invazija į Ukrainą, užsiminė apie norą derėtis su Rusija, siūlydamas Maskvai atsiųsti delegaciją į kitą pasaulinį taikos aukščiausiojo lygio susitikimą, manoma, įvyksiantį rudenį.

 

Tačiau, anot M. Podoliako, toks susitarimas dabar tik atitolintų didesnį smurtą.

„Taip, tai gali būti konflikto įšaldymas tam tikram laikui. Bet tai taip pat reiškia, kad Rusijos Federacija bandys ištaisyti savo klaidas ir atnaujins savo kariuomenę“, – pažymėjo jis.

„Šalis agresorė neatėjo į Ukrainos teritoriją pasirašyti taikos sutarties. Tai nesąmonė!“ – piktinosi jis.

Ilgalaikė taika, kuri būtų naudinga Ukrainai, turėtų užtikrinti nuolatinį Rusijos karinės galios mažėjimą, apimantį „tris priemones“, kurias dažnai kartoja V. Zelenskis: didesnę karinę paramą, veiksmingas ekonomines sankcijas ir diplomatinį spaudimą siekiant izoliuoti Rusiją.

D. Kulebos vizitas Kinijoje

Tuo metu, kai M. Podoliakas davė interviu AP, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba lankėsi Kinijoje – vienoje iš artimiausių Rusijos sąjungininkių, su misija užmegzti glaudesnius ryšius.

 

M. Podoliakas pažymėjo, kad jo vizito tikslas buvo argumentuoti Ukrainos poziciją ir paaiškinti, kodėl Kinija turėtų atlikti „aktyvesnę funkciją, siekiant užbaigti karą, laikantis tarptautinės teisės“.

Be to, Ukraina taip pat atidžiai stebi artėjančių JAV prezidento rinkimų įvykius.

Tačiau V. Zelenskis įsitikinęs, kad jo vyriausybė užmezgė gerus santykius su abiem JAV rinkimų pusėmis, sakė M. Podoliakas.

„Ukraina palaiko gerus santykius tiek su Respublikonų, tiek su Demokratų partija“, – aiškino jis.

„Tai nėra asmeninių santykių klausimas, tik kandidatų ir lyderių lygmeniu. Tai institucinių santykių tarp Jungtinių Valstijų partijų ir Ukrainos partijų bei institucijų klausimas“, – teigė jis.

Kai kurie vadovaujantys respublikonų politikai, tarp jų ir Donaldo Trumpo kandidatas į viceprezidentus ir Ohajo senatorius J. D. Vance'as išreiškė paramą gyvybiškai svarbios JAV karinės paramos Ukrainai nutraukimui.

Pats D. Trumpas dažnai vaizduojamas kaip palankiai nusiteikęs Rusijos lyderio Vladimiro Putino atžvilgiu.

 

Tačiau V. Zelenskis pasinaudojo D. Trumpo kandidatūra kaip galimybe ir netrukus po respublikonų nacionalinio suvažiavimo suorganizavo pokalbį telefonu su juo.

M. Podoliakas jų pokalbį įvertino teigiamai.

Kalbėdamas apie Demokratų partiją, M. Podoliakas sakė, kad labai simpatizuoja prezidento Joe Bideno administracijai, nors, pasak jo, ji lėtai priima sprendimus dėl Ukrainos.

„Tačiau jie priėmė visus sprendimus, kurių vienaip ar kitaip reikėjo Ukrainai: dėl ginklų tiekimo Ukrainai, leidimo smogti Rusijos Federacijos pasienio teritorijose, pasaulinės diplomatinės ir informacinės paramos Ukrainai ir panašiai“, – vardijo V. Zelenskio patarėjas.

Nepaisant to, kuri partija laimės lapkritį vyksiančius rinkimus, M. Podoliakas tvirtino, kad Ukraina ir toliau palaikys tvirtus santykius su JAV.

„Nepriklausomai nuo to, kas vadovaus Baltiesiems rūmams, nematau scenarijaus, pagal kurį būtų galima sustabdyti pagalbą Ukrainai“, – įsitikinęs jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(9)
(0)
(9)
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Komentarai ()

Susijusios žymos: