Kada Ukrainoje baigsis karas? „Tai ir mums būtų pražūtinga. Tokia taika lygu išprievartavimui“  ()

Lenkija skelbia prognozes dėl karo Ukrainoje pabaigos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Diplomatinis pasaulis tapo tarsi bičių avilys, įvairiose vietose vyksta aktyvios derybos. Galima pastebėti, kad susiduriame su dideliais bandymais užgesinti arba užbaigti karą Ukrainoje. Manau, kad bet kuriuo atveju kelias į taiką bus ilgas, sako Lenkijos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, Bendradarbiavimo su Ukraina tarybos pirmininkas Pawelas Kowalis, rašo i.pl.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis Japonijos televizijai NHK sakė, kad taikos planas bus parengtas iki lapkričio pabaigos, kad prieš tai vyks derybos su trečiosiomis šalimis dėl Ukrainos teritorinio vientisumo. Ar tai reiškia, kad Ukrainoje iš tiesų galvojama apie karo pabaigą?

[Vokietija] Mažiausia kaina šiais metais! Fantastiški 4in1 suvirinimo aparatai. Tinka ir profesionalams. Paskutiniai vienetai
3089 2

Mažiausia kaina šiais metais

Iš Vokietijos, itin retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Ypatingai kokybiškas ir funkcionalus įrankis

Išsamiau

Visais atžvilgiais Ukrainai reikia taikos, teigia politikas. Visa problema – kokia tai bus taika. P. Kowalis mano, kad pagrindinis klausimas yra nepainioti taikos su kapituliacija.

V. Zelenskis sako, kad kantrybė, parama ir diplomatinis spaudimas yra trys teisingos karo pabaigos veiksniai. Kokia būtų teisinga karo pabaiga? Ukrainos grąžinimas į teritoriją, buvusią iki 2014 m., tiesa?

Bet ar manote, kad Rusija sutiks su tokiomis sąlygomis? Kol kas ji sako, kad deryboms – taip, bet jei Rusija išlaikys užkariautas žemes, o Ukraina nestos į NATO. Tai sąlygos, kurių Ukraina vis dėlto negali priimti, sako P. Kowalis.

 

Rusija šiandien nenori vesti rimtų taikos derybų. Kai V. Putinas ragina siekti taikos, jis maskuojasi ir ieško laiko pertvarkyti pajėgas prieš kitus smūgius. Yra žinoma, kad kai sudaroma taika, tam tikri sprendimai gali būti išdėstyti dalimis. „Tačiau vieno sprendimo tikrai negalima priimti – prievartinio sienų pakeitimo. Tai būtų pražūtinga ir Lenkijai. Tokia taika lygu išprievartavimui, teigia P. Kowalis. – Nepainiokime nuolaidų su sutikimu prievartauti. Teritorinės nuolaidos ar suvereniteto atsisakymas nėra išeitis.“

 

Ar tokią taiką ar paliaubas galima sudaryti iki šių metų pabaigos? Lenkijos politikas šiuo klausimu yra skeptiškas. Svarbu sustabdyti karštąjį karą ir suteikti atokvėpį ukrainiečiams, kurie kasdien bijo net gyvendami didžiųjų miestų centruose. Tačiau Rusija yra labai agresyvi ir toli nuo perspektyvaus taikos sprendimo, sako P. Kowalis.

Šiais metais vis tiek nebus nei taikos, nei paliaubų. Rusija vis dar nėra tam subrendusi. Su Putinu ji niekada nesubręs, užbaigia Lenkijos politikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(4)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: