Rusijos pajėgos sukėlė gaisrą. Netikėti įvykiai ZNPP šiaurinėje zonoje  ()

Buvo apgadintas aušinimo bokštas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinis gaisras Rusijos kontroliuojamoje Zaporižios atominėje elektrinėje Ukrainoje užgesintas, pirmadienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi Rusijos valstybine branduolinės energetikos bendrove „Rosatom“, rašo „Reuters“. 

Ukrainos branduolinės energetikos bendrovė „Energoatom“ pranešime per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ nurodė, kad buvo apgadintas vienas iš aušinimo bokštų ir kita įranga.

TASS, remdamasi „Rosatom“ pareiškimu, taip pat pranešė, kad buvo apgadintas aušinimo bokštas. Cituodama vietos Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovus, TASS teigė, kad tai buvo neveikiantis bokštas.

Sekmadienio vakarą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad Rusijos pajėgos sukėlė gaisrą atominėje elektrinėje pietų Ukrainoje. Kyjivas ir Maskva apsikeitė kaltinimais dėl šio incidento.

[Vokietija] Fantastiška kaina, 12 colių 2K ekranas, 6+128GB, 8 garsiakalbiai, milžiniška baterija ir kt. Nuostabi Android planšetė („HONOR Pad 8“)
2346 1

Puiki kaina

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Labai geros savybės ir kokybė

Išsamiau

Kaip skelbia ukrainiečių žiniasklaida, netoliese esančio Nikopolio karinės administracijos vadovas Jevhenas Jevtušenko, remdamasis šaltiniais okupuotame Enerhodare, sako, kad Rusijos pajėgos aušinimo bokštuose padegė daug automobilių padangų. J. Jevtušenkos teigimu, tai gali būti provokacija arba bandymas sukelti paniką.

Zaporižios regiono administracijos pareigūnas Vladimiras Rogovas socialiniame tinkle „Telegram“ pareiškė, kad gaisras kilo aušinimo bokšte „po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atakos“.

 

Kiek vėliau TATENA sekmadienį pareiškė, kad gaisras elektrinėje nekelia grėsmės branduoliniam saugumui.

„TATENA ekspertai matė stiprius tamsius dūmus, sklindančius iš ZNPP šiaurinės zonos po daugybės vakare pasigirdusių sprogimų“, – pranešė agentūra socialiniame tinkle „X“.

„Nepranešta apie poveikį branduolinei saugai“, – priduriama TATENA pranešime.

Zaporižios atominę elektrinę, didžiausią Europoje atominę elektrinę, Rusija okupavo nuo 2022 m. kovo mėn. Jos padėtis netoli fronto linijos lėmė padidėjusią branduolinės saugos riziką per visą Rusijos vykdomą plataus masto karą.

Už elektrinę atsakingos Rusijos valdžios institucijos teigė, kad gaisras kilo netoli elektrinės aušinimo bokštų ir gelbėtojai dirba, kad jį užgesintų.

„Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms apšaudžius Enerhodaro miestą, Zaporižios atominės elektrinės aušinimo sistemoje kilo gaisras“, – per „Telegram“ pranešė Rusijos primestas Ukrainos Zaporižios srities gubernatorius Jevgenijus Balickis.

 

Objektas yra rytiniame Dnipro upės – faktinės per pietų Ukrainą nusidriekusios fronto linijos – krante.

Ukraina kontroliuoja priešingą krantą, o Rusija ne kartą kaltino jos pajėgas tyčia apšaudant elektrinę. Ukraina šiuos kaltinimus neigia.

Kyjivas savo ruožtu kaltina Maskvą militarizavus šį objektą, be kita ko, plataus masto karo pradžioje ten pristačius sunkiąją ginkluotę.

Pasak jo, Rusijos vykdoma elektrinės kontrolė yra branduolinio šantažo forma.

TATENA, kurios darbuotojai dirba šioje elektrinėje, ne kartą ragino abi puses elgtis santūriai, sakydama, kad baiminasi, jog neapgalvoti kariniai veiksmai gali sukelti didelę branduolinę avariją.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(10)
(2)
(8)
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Komentarai ()

Susijusios žymos: