„Rusijos kariuomenėje — chaosas, jie negali stabilizuoti situacijos“  ()

Kaip vystosi įvykiai Kursko srityje ir kituose pasienio ruožuose, kur puola UGP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pralaužusi gynybą Kursko srityje ir atlikusi seriją atakų prieš pasienio užkardas Belgorodo srityje, UGP per savaitę perėmė strateginę iniciatyvą iš RF GP; kol kas RF GM pajėgų neužtenka netgi stabilizuoti situaciją, nekalbant jau apie prarastų teritorijų susigrąžinimą, kariuomenėje — chaosas ir sąmyšis; UGP dabar turi mažiausiai keturias potencialias puolimo kryptis Kursko srityje; išvaduoti teritoriją šiame regione Rusijai reikia dviejų sausumos armijų; kituose fronto ruožuose Ukrainos padėtis nepagerėjo; tuo tarpu UGP smarkiai suaktyvėjo Juodojoje jūroje ir įvykdė naują operaciją Kinburno nerijoje; tęsiasi oro karas — šią savaitę abi konflikto pusės beveik kasnakt tarpusavio apšaudymams naudojo stambias atakos dronų grupes ir rečiau — raketas.

Ukrainos puolimas Kursko srityje ir Rusijos pasienyje

Ukrainos kariuomenė per savaitę perėmė strateginę iniciatyvą iš RF GP, tiesiog sugriovusi Rusijos gynybą plačioje (~60 km) atkarpoje Kursko srityje ir rugpjūčio 12 atlikę atakų seriją kai kuriose pasienio užkardose ir įtvirtinimuose Belgorodo srityje. Rusijos „antrojoje linijoje“ mažai kariuomenės, o skubiai permestos „gaisrinės komandos“ iš spec. paskirties dalinių ir atskirų, daugiausiai iš kariaujančių fronto rezervų padalinių veikia nekoordinuotai ir be nuolatinio tarpusavio ryšio.

Taip UGP be ypač didelių mūšių užėmė nepažeistą Rusijos rajono centrą Sudžą, kaunasi dar trijų Kursko srities rajonų centrų (Korenevo, Ljgovo ir Belaja) kryptimi, okupavo nemažą teritoriją trijuose rajonuose, paėmė apie tūkstantį belaisvių ir galėtų išplėsti kontrolę, jei ne suduoti RF rimtą smūgį. Kol kas Rusijos valdžios pastangų nepakanka netgi situaciją stabilizuoti, nekalbant jau apie prarastų teritorijų susigrąžinimą.

Mūšių Rusijos ir Ukrainos pasienyje detalės

Taigi, rugpjūčio 6 prasidėjęs UGP puolimas Kursko srityje jau savaitę išlaiko gan aukštą tempą ir kasdien Rusijos valdžiai pateikia nemalonių siurprizų. Iki pirmadieno, rugpjūčio 12-os vidurio, UGP, rusų duomenimis (apie tai kalbėjo regiono vadovo pareigas laikinai einantis Aleksejus Smirnovas pasitarime su Putinu), užėmė 28 gyvenvietes, įsiveržė 12 km gilyn ir 40 km pagal fronto liniją. Ukrainos duomenimis (apie tai pareiškė UGP vyr. vadas Aleksandras Syrskis ataskaitoje Volodymyrui Zelenskiui), bendras užimtos teritorijos plotas — 1000 kvadratinių kilometrų, tai yra, 50 km pločio juosta ir 20 kilometrų gilyn.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Monstriniai nešiojami PC, el. paspirtukai, pompos ir belaidės kolonėlės (Video)
2824 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „POPDEER PD-AP1“ - belaidė pompa

2) „N-ONE Nbook Plus“ - 16+512GB, 360 laipsnių lankstus, Win 11 Pro OS

3) „Ninkear A16 Pro“ - 32GB+1TB, 2,5K ekranas, Win 11 OS

4) „ANGWATT CS1“ - el. paspirtukas, 1000W, vienu įkrovimu 85 km, 55 km/h

5) „BlitzWolf BW-WA3“ - masiškai perkama 100W belaidė kolonėlė

6) „BlitzWolf BW-WA4“ - puikios kainos ir kokybės 30W belaidė kolonėlė

Išsamiau

 

Iš tiesų tarp taškų, kur užfiksuota ukrainiečių šarvuota technika ir vyko mūšiai – daugiau, nei 50 kilometrų. Nuo Kursko srities Belovsko rajono Girji kaimo iki pasienyje esančios Korenevsko rajono Gordejevkos tiesiąja apie 60 kilometrų ir apie 66 kilometrų keliais. Nuo Girji iki Kursko srities Ljgovo rajone esančio Kromskich Bykov, kuriuos UGP pasiekė dar rugpjūčio 7 d. Ir kur jie, remiantis naujausiais pranešimais, buvo ir pirmadienį, taip pat apie 62 kilometrus tiesiąja. Nuo Kromskich Bykov iki Gordejevkos – apie 50 kilometrų tiesiąja. Šiaip jau beveik visos kovos vyksta trikampyje tarp šių kaimų, nors iš jo yra UGP puolimo kyšulys Korenejevo pusėn (šiaurės-vakarų kryptimi), ir atvirkščiai — iš rytų pusės trikampio vidun yra teritorijos kyšulys, manoma, kontroliuojamas RF GP.

UGP aktyviai plečia nuolatinė kontrolės zoną. Tad, rugpjūčio 12 d. ryte jų kontrolėn visiškai perėjo praktiškai nenukentėjusi Sudža, kuri penkias dienas buvo pusiau apsupta. Mieste yra 801-os brigados jūrų pėstininkų padalinys. Sprendžiant iš visko, gyvenvietė nebuvo šturmuojama tiesiogiai ir per miestą skiriančią upę, o buvo apeita iš šiaurės-rytų ir pietų, po ko žiedas užsivėrė. Rusijos kariuomenė, dar rugpjūčio 10 d. užtikrintai kontroliavusi iš miesto į Kurską einančią federalinę trasą, pagal viską, buvo mūšiais atstumti rugpjūčio 11 d.

Svarbiausiu rugpjūčio 12 d. įvykiu tapo Ukrainos šarvuotų transporterių buvimo Belovsko rajono (pietryčiau Sudžos) Girji kaime video patvirtinimai, (ir vėlesnis kolonos, atsidūrusios pasaloje sunaikinimas dronais). Tai reiškė, kad mūšiai rajono pakraštyje, apie kuriuos „karkorai“ šnekėjo dar rugpjūčio 10 d., nesibaigė „DŽG išstūmimu“, kaip apie tai paskubėjo pranešti valdžia, tapo visaverčiu UGP prasiveržimu į rajono teritoriją ir jos atidūrimu maždaug už 20 kilometrų nuo sienos. Tuo pačiu frontas vėl gerokai ištęstas, dėl ko RF GP turi išskirstyti atvykstantį pastiprinimą po naujas dešimtis kilometrų.

 

Kita perspektyvia puolimo kryptimi tapo miško zona ryčiau Korenevo rajono centro, kur UGP lėtai, bet ganėtinai daug pajudėjo per paskutines dienas, paimdamos Tetkino kaimą. Visiškai tikėtinas Kornevo paėmimas ne tik atveria UGP kelią į regiono mastu stambų (15 tūkst. gyv.) Rylsko miestą pasienyje, bet ir gresia viasi RF GP gynybinei grupuotei ir pasieniečiams srities vakaruose, dar vakariau dabartinės kovos veiksmų zonos.

Taip UGP dabar yra mažiausiai keturios potencialaus puolimo kryptys: į Rylską, Ljgovą (ir Kurčatovą su jo atomine jėgaine), Kurską ir Belają. O toliau — į Obojanj miestą prie federalinės trasos, jungiančios Belgorodą, Kurską ir Maskvą. Jų kontrolėn gali pereiti ir keliai į kiekvieną iš šių miestų, ir dalis šiauriau Sudža-Kornevo trasos esančio miškų masyvo, užtikrinsiančio slapto judėjimo galimybę.

Rusijos kariuomenėje — chaosas ir sąmyšis, sukeltas skubaus padalinių perkėlimo, tarpusavio ryšio ir koordinacijos nebuvimo problemų, nepertraukiamų Ukrainos dronų ir raketų atakų (vien ko vertas rusų kolonos sunaikinimas prie Rylsko rajono Oktiabrsko, kur, įvairiais duomenimis, žuvo nuo 150 iki 490 karių), visiškai kontroliuojančių puolimo zonos situaciją ore, ir puikiu ukrainiečių radioelektroninės kovos sistemų darbu. RF GP grupuotės veiksmus Kursko srityje koordinuoti su jėgos struktūromis ir vietos valdžia rugpjūčio 12 d. buvo atsiųstas RF prezidento padėjėjas, generolas-pulkininkas Aleksejus Diuminas (buvęs Putino apsaugininkas, laikomas vienu iš labiausiai tikėtinų jo įpėdinių).

Tuo metu UGP aktyviai publikuoja vaizdo įrašus su vis naujomis paimtų karo belaisvių partijomis (tarp kurių rugpjūčio 12 d. — su paimta ~40 kadyroviečių grupe). Kaip minėta, ukrainiečių vertinimų, jų skaičius pasiekė tūkstantį. Gi RF GP daugiausiai skelbia aviacijos smūgių ir „Lancet“ tipo dronų, kurie, žinoma, gerokai žaloja Ukrainos armiją, sėkmės kadrus. Pastarosiomis dienomis užsienio korespondentai publikavo kelis reportažus iš sužeistaisiais perpildytų Sumų srities ligoninių. Tačiau šie smūgiai negai sustabdyti besivystančio puolimo ir kelia didelę grėsmę rusų karo aviatoriams. Puolimo zonoje numušti bent trys rusiški sraigtasparniai.

 

UGP nuostolius patiria ir dėl pasirinktos rusų gynybos aptikimo nedidelėmis šarvuotos technikos kolonomis taktikos. Tokios kolonos, pasak rusų pranešimų, reguliariai patenka į pasalas ar susiduria su RF GP pozicijomis. Pavyzdžiui, rugpjūčio 12 d. ganėtinai stambi kolona — mažiausiai septyni UGP šarvuoti transporteriai — buvo sunaikinta dronais ir, galbūt, „Solncepiok“ greta Girji, Belovsko rajone. „Karkoriniuose“ Telegram kanaluose per praėjusią savaitę pasirodė keli video su atskirais kovos zonoje paimtais ukrainiečiais belaisviais, o apie nedidelės grupės paėmimą buvo paskelbta tik rugpjūčio 12 d., kai buvo sunaikintas UGP būrys Belovsko rajone.

Centriniu ukrainiečių puolimo blokavimo klausimu rusams lieka rezervų paieška ir perkėlimas. Ir šių priemonių savalaikiškumas. UGP jau gerokai sunaikino rusų pasienio dalis ir dabar visų pirma kariauja su „ugniagesių komandomis“, tai yra, su spec. paskirties daliniais, permestais iš centrinės Rusijos, ir atskirais pulkais ir netgi batalionais, paimtais iš frontų.

UGP siekia maksimaliai ištęsti šį frontą, tam demonstratyviai stengiantis apčiuopti rusų gynybą kituose rajonuose. Konkrečiai, rugpjūčio 10 d. UGP žvalgybinės grupės lankėsi Belgorodo srities Graivorono rajono pasienio kaimuose Poroz ir Mokraja Orlovka ir ten įrašė vaizdo klipus. Rugpjūčio 12 d. apie 50 žmonių, palaikomų šešiais tankais ir šarvuota technika, atakavo Kolotilovkos sienos kirtimo punktą (jis yra pietinis Belovsko rajono kaimynas). Oficialiais duomenimis, ataka buvo atremta. Analogiška ataka buvo dar piečiau, Graivorono rajono Bezymeno kaime, ji irgi buvo atremta, rusų pusė skelbia apie du sunaikintus UGP ŠT.

Tokie bandymai veikiausiai tęsis. Jau dabar pridengti susidariusį apie 60 km pločio Kursko frontą RF GP de facto reikia sausumos armijos. Pulti ir jau užimtai teritorijai išlaisvinti, tikriausiai, prisireiks netgi dviejų. Tai yra, RF GP privalės prie jau esančių pozicijose šiame rajone, surasti dar 35–50 tūkstančius žmonių. Ir pakankamai technikos. Gali būti, būtent tai buvo svarstoma Putino susitikime su jėgos struktūrų atstovais rugpjūčio 12 d.

 

Atskira tema lieka masinė gyventojų evakuacija iš kovinių veiksmų zonos. Rusijos žiniasklaida ir „karkorai“apkaltino UGP masiniu taikių gyventojų žudymu įeinant į Kursko srities teritoriją. Tačiau be pareiškimų (taip pat ir pabėgėlių) ir vaizdo įrašų su pamestais ir, tikėtina, dronų pažeistais privačiais automobiliais rytiniame žiede prie įvažiavimo į Sudža, jokių taikių gyvenyojų žudymo įkalčių pateikta nebuvo.

Kursko srities LEP gubernatoriaus Aleksejaus Smirnovo duomenimis, UGP atakos Kursko srityje metu žuvo 12 žmonių, 121 — sužeistas, tarp jų 10 vaikų. Tai yra, žuvusių ir sužeistųjų skaičius galbūt atitinka apšaudymų atsitiktinių aukų skaičių, bet niekaip ne sisteminio teroro. Kaip bebūtų, tokie propagandistų pareiškimai, tikėtina, paveikė daugelio regiono gyventojų norą iš pavojingos zonos emigruoti. Tas pats Smirnovas pareiškė, kad iš Kursko srities išvažiavo ar evakuavosi 121 tūkstantis gyventojų. Akivaizdu, kad tai nėra galutinis skaičius.

Prasidėjo evakuacija ir iš Krasnojaružko rajono Belgorodo srityje, kur UGP rugpjūčio 12 d. pabandė prasiveržti. Savo miestą palieka ir antensyviai apšaudomo Šebekino gyventojai. Pasak gubernatoriaus, ten liko nuo 30 iki 50% gyventojų. Veikiausiai išvykta žmonės iš Kursko ir Belgorodo. Šie miestai nuolat apšaudomi raketomis ir dronais, ir jiems galbūt gresia okupacija ar bent UGP pasirodymas prie sienų. Bendras pabėgėlių ir laikinai persikėlusių skaičius nuo rugpjūčio pradžios šiuose dviejuose regionuose vertintinas kaip mažiausiai 150 tūkstančių (Politico vertinimu, 180 tūkstančių). Tačiau krizė, galbūt, gilės ir paveiks pusmilijonį piliečių ar net daugiau, jeigu UGP prieis prie Rylsko-Ljgovo-Kurčatovo-Kursko linijos ar išeis prie Obojanj.

Situacija kituose fronto ruožuose

Nepaisant lūkesčių ir netgi vilties, kad ukrainiečių puolimas Kursko srityje pagerins UGP padėtį kituose fronto ruožuose, to neįvyko.

Charkivo srities šiaurėje ir šiaurės rytuose situacija bendrai stabili, nors kovos veiksmai, atrodo, kiek prislopo.Kaip bebūtų, Charkivo srities administracija pastebėjo staigų rusų aviacijos naudojamų koreguojamų aviabombų (KAB) naudojimo sumažėjimą. Nuo 30–60 per parą jų sumažėjo iki 10. Tačiau tai gali būti susiję ne tik su aktyviu KAB naudojimu Kursko ir Sumų srityse, bet ir su sėkmingu ukrainiečių smūgiu į Lipecko karinio aerodromo sandėlį.

 

Bent jau Luhansko srities šiaurės vakaruose mūšiai Kupjansko kryptimi vyko permainingai. Donecko srityje nebuvo jokių naujienų iš Časovo Jaro ir mažai pranešimų iš Ugledaro. Naujienos iš Torecko aglomeracijos buvo neguodžiančios UGP. Rusijos kariuomenė savaitės pradžioje visiškai užvaldė Nju-Jorką, likvidavo „kišenę“ ryčiau miesto (UGP daliniai spėjo pasitraukti, išvengdami apsupimo), galutinai išvalė Železnoje (Artiomovską), dar glaudžiau suspaudė žiedą aplink Torecką ir jau užėmė kelis miesto kvartalus. Piečiau, puolimo zonoje išilgai Volčje upės, buvo okupuota Jasnobrodovka. Yra pranešimų apie visišką Krasnogorkos gyvenamųjų masyvų užgrobimą

Pokrovsko kryptimi, vakariau Očeretino irgi buvo karšta, ypač praeitos savaitės pradžioje. RF GP užėmė dar du kaimus, įskaitant Lisičnoje, ir dabar yra už maždaug 20 kilometrų ryčiau miesto.

Kovos suaktyvėjimas Juodojoje jūroje ir UGP operacija Kinburno nerijoje

Pradėto puolimo Kursko srityje fone, UGP PŽV ir UST staigiai aktyvavo veiklą Juodosios jūros kryptimi. Naktį į rugpjūčio 9 d. jūrinis dronas MAGURA V5 prie Čiornamorsko sunaikino projekto KS 701, „Tunec“ tipo greitaeigį katerį (įprastai naudojamą rusų diversantų arba kur kas rečiau — pasieniečių).

Rugpjūčio 9 d. naktį UGP KJL susprogdino vieną iš dujų gręžinių Juodojoje jūroje, kuriame buvo apie 40 rusų karių ir žvalgybos įranga. Ankstyvą rugpjūčio 10 d. rytą GUR dar kartą išsilaipino Kinburno nerijoje iš keturių katerių. Ši akcija pavyko kiek geriau, nei ankstesnė Tendrovsko nerijoje, nors desantininkai vėl buvo išlaipinti minų lauke ir jiems smogė „Grad“.

Remiantis oficialia GUR informacija, buvo sunaikintos kelios dešimtys rusų karių ir technika, o patys kariai nufilmavo patriotišką vaizdo klipą. Rusijos pusė apie savo karius šia kryptimi nepraneša, bet „karkoriniai“ kanalai kelias dienas iš eilės demonstravo video su išsilaipinimo nerijoje metu žuvusių ukrainiečių desantininkų kūnais.

Oro karas

 

Abi konflikto pusės savaitę praktiškai kasnakt naudojo stambias atakos dronų grupes ir rečiau — raketas tarpusavio apšaudymui. Raketų ir dronų atakos Belgorode ir Kurske tęsėsi iki penktos valandos ryto. Ukrainos miestai kentėjo rusų raketų apšaudymus. Didele tragedija baigėsi rusų raketos smūgis į „Novaja počta“ skyrių prekybos centre Konstantinovkoje, Donecko srityje. Visas prekybos centras sudegė, žuvo 14 žmonių, iš kurių 3 vaikai ir paaugliai. Kyivas naktį į rugpjūčio 11 d. pirmą kartą buvo rimtai apšaudytas Šiaurės Korėjos balistinėmis raketomis. Tarp žuvusių — vyras su vaikų, atvykę į svečius pas močiutę su seneliu į privatų namų šalia Kyivo.

Viena Ukrainos dronų ataka rugpjūčio 9 d. sukėlė stambų skandalą kaimyninėje Baltarusioje. Akivaizdu, kad anksčiau ukrainiečių dronai skraidė virš baltarusiškos Polesės dalies, kai buvo atakuojama per Briansko srities teritoriją. Rusijos-Baltarusios siena Polesėje sudėtinga, ir dronai, savaime suprantama, neapskrisdavo į Rusijos teritoriją įsikišusių baltarusiškų atkarpų. O Baltarusios PLG jų „nepastebėdavo“.

Tačiau rugpjūčio 9 d. Baltarusios kariuomenė danguje virš savo teritorijos numušė 13 Ukrainos dronų, ir šalies valdžia surengė demaršą su grėsmingais pareiškimais ir demonstratyviu kariuomenės perkėlimu link sienos, nors dar prieš porą savaičių Aliaksandras Lukašenko kalbėjo apie būtinybę derinti santykius. Ukrainos pusė į tai sureagavo ramiai, kaimyno isteriką paaiškindama bandymais paveikti puolimą Kursko srityje, ir savo kariuomenės pasienyje stiprinti nepradėjo.

N. Mitrochinas
republic.ru

* Vladimiras Putinas Tarptautinio baudžiamojo teismo kaltinamas nusikaltimais žmonijai. Išduotas jo arešto orderis.
2023 metų spalio 13 d., Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) priėmė rezoliuciją, pripažįstančią Rusijos Federacijos vadovą Vladimirą Putiną diktatoriumi.




(7)
(0)
(7)

Komentarai ()