Viską lėmė Lapino klaida. Ukraina netikėtai puolė. Kas nutiko fronte  ()

Generolas Aleksandras Lapinas ne tik suklydo planuodamas Kursko srities gynybą, bet ir vadovavo Rusijos pajėgoms šiaurės rytų Ukrainoje 2022 metais, kai Ukrainos pajėgos išlaisvino didelę šios teritorijos dalį.


Aleksandras Lapinas
Aleksandras Lapinas
© Ekrano kopija | https://x.com/AlexandruC4/status/1612918745655025671/photo/1

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-08-21 Viską lėmė Lapino klaida. Ukraina netikėtai puolė. Kas nutiko fronte  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2024 metų pavasarį Rusijos armijos generolas pulkininkas Aleksandras Lapinas paleido Kursko srities gynybos reikalų tarybą. Tai leido Ukrainos pajėgoms pradėti žaibišką ataką šiame regione. Apie tai rašo „Wall Street Journal“ (WSJ).

Pasak Rusijos specialiųjų tarnybų atstovo, prieš paleidžiant tarybą Lapinas išreiškė nuomonę, kad Rusijos sienai apsaugoti jėgų ir resursų turi tik kariškiai. Šis planas paliko dar vieną spragą silpnoje Rusijos sienos gynyboje.

Kaip pastebėjo žurnalistai, Lapino klaida būdinga aukščiausiajai Rusijos Federacijos vadovybei, kuri dažnai nesuvokia realijų mūšio lauke.

Be centralizuotos institucijos, atsakingos už Rusijos atsaką, Maskvos pastangos išmušti Kyjivo pajėgas buvo chaotiškos ir neveiksmingos. Tai lėmė, kad Rusijos teisėsaugos institucijos, tokios kaip Vidaus reikalų ministerija, Federalinė saugumo tarnyba ir Rusijos gynybos ministerija, bando pačios reaguoti į sienos pažeidimą.

Lapinas ir kritinis rusų kovotojų trūkumas

Būtinas rinkinukas vasaros pramogoms. Su kuponais fantastiškas SUP irklenčių pasirinkimas ir galingos pompos
3707 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Iš EU/Honkongo sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater“ - pripučiamos SUP irklentės

2) „ATJ-8666“ - puikios pompos

Išsamiau

Be to, pasak WSJ, generolas Lapinas susidūrė su didžiuliu karių trūkumu.

Pasak Rusijos karo korespondentų, likus kelioms dienoms iki invazijos, Lapino vadovybė išsiuntė Maskvai pranešimus, perspėjusius, kad Ukrainos kariai didina savo skaičių fronto linijoje. Tačiau šį triuką abi pusės naudojo anksčiau kaip psichologinio karo taktiką, todėl Maskva į šiuos įspėjimus nereagavo.

Lapino vadovaujami Rusijos kariai, nepaisydami žvalgybos įspėjimo, nepradėjo stiprinti gynybos linijų. Todėl Ukrainos kariai, kirtę Ukrainos ir Rusijos sieną, nesulaukė pasipriešinimo, Rusijos viduje nebuvo teritorinės gynybos pajėgų, kurios padėtų juos sulėtinti.

Ukrainos pajėgos naudojo elektroninį trukdymą, kad išjungtų ryšį, todėl Rusijos pajėgos negalėjo susisiekti su savo vadais.

 

Pirmąjį ginkluotą atsaką atliko 144-osios motorizuotosios šaulių brigados 488-asis motorizuotųjų šaulių pulkas. Šį padalinį, kaip rašo žurnalistai, sudarė beveik vien šauktiniai.

Įprastomis aplinkybėmis jie turėtų apie 120 vienetų šarvuočių, įskaitant tankus ir šarvuočius. Tačiau fronto poreikiai išsekino Rusijos armijos žmogiškuosius ir materialinius išteklius, todėl šauktiniai turėjo nuo 10 iki 20 vienetų technikos.

Lengvai ginkluoti rusų kariai buvo įstrigę ir išsibarstę miške. Kai kurie iš jų parodė vietinį pasipriešinimą, tačiau šimtai rusų karių, kurių daugelis buvo šauktiniai, tiesiog pasidavė.

Lapinas neklydo pirmą kartą

Kaip pažymėjo žurnalistai, gynybos planavimas Kursko srityje buvo beveik toks pat pragaištingas, kaip ir plataus masto Rusijos invazija 2022 metų vasarį, kai rusai rėmėsi klaidinga žvalgyba ir tikėjo, kad Ukrainos kariuomenė neatlaikys stipraus puolimo.

 

WSJ ekspertai pažymėjo, kad tai buvo ne pirmas kartas, kai Lapinas klydo.

„2022 metų rugsėjo pradžioje Ukrainos kariai pradėjo netikėtą ataką šiaurės rytų Ukrainoje. Kadangi rusai nespėjo pakankamai sustiprinti savo priešakinių pozicijų, ukrainiečiai greitosiomis lauko mašinomis prasibrovė pro juos, o iš paskos – sunkieji šarvuoti ešelonai. Rusijos puolimo linija žlugo ir Ukrainai pavyko atkovoti tūkstančius kvadratinių kilometrų šiaurės rytų Ukrainoje“, – rašoma straipsnyje.

Žurnalistų teigimu, šis fiasko privertė Kremlių permąstyti savo personalo problemą, o po mėnesio Rusija pradėjo visuotinę mobilizaciją.

Po šio pralaimėjimo Čečėnijos saugumo pajėgų lyderis Ramzanas Kadyrovas paragino Lapiną atsistatydinti.

Netrukus Lapinas buvo pašalintas iš pareigų, bet vėliau vėl paskirtas Rusijos pajėgų vado pavaduotoju Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()