„Čia dislokuoti slapti naikintuvai.“ Rusija smogė Norvegijai  ()

Tai „hibridinio karo“ bangos dalis.


Norvegijos F-35
Norvegijos F-35
© U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Timothy Boyer (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Norwegian_F-35_Lightning_II.jpgvs.gsfc.nasa.gov/10143/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegija paskelbė, kad viena svarbiausių jos oro bazių tapo sabotažo taikiniu. Šis pranešimas pateikiamas atsižvelgiant į kitas NATO oro bazes Europoje – ypač Vokietijoje, kur dažnesni kai kurių lėktuvų neteisėti skrydžiai virš ypatingos svarbos infrastruktūros objektų. Incidentai įvyko vis dažniau perspėjant apie Rusijos piktybišką veiklą žemyne, kuri yra akivaizdžios „hibridinio karo“ bangos dalis, o konfliktas Ukrainoje dar labiau kursto įtampą Rytų ir Vakarų šalyse.

Gegužę laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad keli Europos žvalgybos pareigūnai susirūpinę dėl galimų Rusijos surengtų „smurtinių sabotažo veiksmų“, kuriuose gali būti panaudoti „pagalbiniai agentai“. 

[Vokietija] Fantastiškos kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai („Xiaomi Mijia 3C Enhanced Edition“)
3456 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

O Norvegijoje nagrinėjamas pernai balandį įvykęs incidentas, kuris ką tik buvo paviešintas. Paaiškėjo, kad telekomunikacijų kabelis, kuris, kaip manoma, yra svarbios Eveneso oro bazės infrastruktūros dalis, buvo tyčia perpjautas į dvi dalis.

Laikraštis „Barents Observer“ praeitą savaitę pranešė, kad buvo nutrauktas ryšių kabelis, susijęs su Eveneso oro baze Norvegijos šiaurėje. Tai įvyko balandį ir apie jį pranešta policijai, tačiau paskelbta tik dabar, kai įvykį tiria prokurorai.

 

Tiksli šios ryšių linijos reikšmė nebuvo nurodyta, tačiau ataskaitose ji apibūdinama kaip „svarbiausios oro bazės infrastruktūros dalis“ ir ji buvo nutraukta už aerodromo perimetro. Norvegijos policija patvirtino, kad tai buvo tyčinis veiksmas, tačiau kol kas niekam nepateikti kaltinimai ir nenustatyta jokių įtariamųjų.

Į šiaurę nuo poliarinio rato esanti Eveneso oro bazė yra būtina Norvegijos ir NATO Šiaurės flango gynybai. Tai viena iš dviejų Norvegijos karališkųjų oro pajėgų (RNoAF) bazių, kurioje nuolat yra slaptų naikintuvų F-35A padaliniai, taip pat jūrų patrulinių orlaivių P-8A parkas.

Be eskadrilių, Eveneso bazėje yra ir kitų svarbių karinių vienetų, įskaitant atsakingus už oro gynybą (turinčius NASAMS raketas „žemė-oras“) ir Norvegijos kibernetinės gynybos pajėgų bei Norvegijos ginkluotųjų pajėgų departamento logistikos dalinius.

 

Su tokiu incidentu Norvegijai tenka susidurti ne pirmą kartą. 2022 m. buvo tyčia nupjautas povandeninis ryšių kabelis, jungiantis Andoją su Svalbardo archipelagu, kuriame yra pagrindinis palydovinių duomenų rinkimo centras.

Prieš metus dingo Norvegijos povandeninio stebėjimo tinklo naudojamas kabelis. Taip pat 2017–2018 m. Rusijos bombonešiai mažiausiai du kartus imitavo atakas prieš radarus Vardo saloje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(27)
(21)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()