Rusai išprotės. „Jokių apribojimų.“ Ukrainoje pasirodė balistinės raketos „Grom“ (Video)  ()

Ideali priemonė smogti Rusijos aerodromams.


„Grom-2“ paleidimo įrenginys
„Grom-2“ paleidimo įrenginys
© Sergienkod, CC0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sapsan_(missile_system).jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-08-29 Rusai išprotės. „Jokių apribojimų.“ Ukrainoje pasirodė balistinės raketos „Grom“ (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainiečiai gyrėsi išbandę balistinę raketą „Grom-2“, rusiškos „Iskander-M“ atitikmenį. Apsiginti nuo jų labai sunku. Naujosios raketos leis Ukrainai atakuoti Rusijos teritoriją be Vakarų šalių sutikimo, rašo BBC. Ukrainiečiai prie šio ginklo dirba apie du dešimtmečius.

Ukrainiečiams pavyko užbaigti nuo 2003 m. su pertraukomis vykdomus posovietinių „Točka-U“ sistemų įpėdinės kūrimo darbus. Šios sistemos įsibėgėjo tik 2014 m. Rusijai okupavus Krymą ir dalį Donbaso. Pirmasis bandomasis „Grom“ šūvis įvyko 2018 m., o po metų sistemos baterija, kurią sudaro du paleidimo įrenginiai ir vadovavimo postas, pasiekė pirminę operatyvinę parengtį.

[Premjera] Tankas! O kai paspaudi „Boost“ mygtuką, šauna lyg raketa. Išbandėme naujausią fat-bike monstrą (Foto, Video, „ENGWE L20 Boost“ apžvalga)
10588 2

„ENGWE L20 Boost“ - naujausias kompanijos el. dviratis, kuris mane nustebino. Vadinamasis „fatbike“ su atrakinamu iki 32 km/h greičiu, specialiu „Boost“ mygtuku, vienu įkrovimu iki 126 km, įspūdinga galia ir važiavimo malonumu. Žiauriai smagus žvėris. Apie viską išsamiai mūsų apžvalgoje + keletas svarbių triukų.

Išsamiau

Gali būti, kad būtent šia baterija ukrainiečiai 2022 metais, gerokai anksčiau nei gavo amerikietiškas balistines raketas MGM-140 ATACMS, smogė Rusijos Saki oro bazei Kryme. Verta paminėti ir tai, kad 2023 metais ukrainiečiai turėjo užtikrinti stabilų programos finansavimą, apie kurį 2023 metų birželį užsiminė tuometinis Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

 

Išsamesnė informacija apie raketas „Grom“ ar „Grom-2“ nežinoma. Ankstesniuose pranešimuose apie Saudo Arabijai skirtos eksporto versiją buvo manoma, kad bus sukurta balistinė raketa, kurios kovinė galvutė svers 480 kg, o skrydžio nuotolis – 300 km. 

Tuo tarpu savo reikmėms skirtos versijos atveju ukrainiečiai greičiausiai konstravo maždaug 500 km nuotolio raketą, panašiai kaip rusiškos „Iskander-M“. Labiausiai tikėtina, kad valdymas – kaip ir konkuruojančių sprendimų atveju – yra pagrįstos inercinės ir palydovinės navigacijos deriniais.

Tai nėra idealus sprendimas dėl galimybės trukdyti GPS signalą, tačiau didžiulė kovinė galvutė, kuri greičiausiai bus labai sprogstamojo ir kasetinio varianto, suteiks pakankamai destruktyvių galimybių net ir nuklydus keliasdešimt metrų nuo taikinio.

 

Raketos „Grom-2“ bus ideali priemonė smogti Rusijos aerodromams, esantiems maždaug už 500 km nuo mūšio linijos, nes balistinėms raketoms, judančioms 7 machų (8 643 km/h) greičiu, tokį atstumą įveikti užtruks tik kelias minutes. Šiuo metu, kai Rusijos oro uostus atakuoja kiek daugiau nei 120 km/h greičiu skraidančių bepiločių orlaivių spiečius, priešas turi daug laiko (dažniausiai per valandą) evakuoti visus veikiančius orlaivius iš pavojaus zonos.

Tokia evakuacija nebus įmanoma, jei ukrainiečiai naudos balistines raketas, kurias gali numušti tik vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos. Tačiau verta paminėti, kad Rusijos oro gynyba jau pralaimėjo dvikovą su ATACMS, kurios net nėra naujausios kartos sistemos (1990 m.).

Dėl amerikiečių apribojimų gynėjai negali naudoti JAV balistinių raketų atakuoti taikinius Rusijos teritorijoje. Šios problemos neliks dėl vietoje pagamintų raketų, vežamų aštuonračių ar dešimtračių paleidimo įrenginių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(2)
(72)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()