„To nebuvo 200 metų.“ Drebinantys įvykiai. Gali atsisakyti neutraliteto  ()

Drebinantys įvykiai Europoje.


Šveicarijos kariuomenė
Šveicarijos kariuomenė
© Kecko, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swiss_Army_-_Pz_Bat_29_%2830149627231%29.jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-09-07 „To nebuvo 200 metų.“ Drebinantys įvykiai. Gali atsisakyti neutraliteto  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šveicarijos gynybos ministerijos sudaryta ekspertų darbo grupė Šveicarijos saugumo klausimais pasiūlė vyriausybei persvarstyti šalies neutralitetą. Daugiausia dėmesio skiriama kariniam bendradarbiavimui su NATO ir Europos Sąjunga, praneša „Politico“.

„Nuo Rusijos puolimo prieš Ukrainą, neutralumas vėl tapo politinių diskusijų objektu tiek šalyje, tiek užsienyje. Spaudimas Šveicarijai patikslinti savo poziciją auga“, – teigiama pranešime.

Ekspertai nesiūlo Šveicarijai visiškai atsisakyti neutralumo ir prisijungti prie NATO, tačiau ragina stiprinti ryšius su Aljansu ir ES dėl bendrų mokymų, balistinių raketų gynybos, dvišalių ir daugiašalių pratybų.

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos naujausias robotas dulkių siurblys su atliekų surinkimo stotele (Video, „ROIDMI EVE CC“)
5040 2

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Lenkijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

„Xiaomi“ ekosistemos produktas

Naujausi techniniai sprendimai

Išsamiau

Be to, pranešime raginama iki 2030 m. padidinti karines išlaidas iki 1 % BVP. Šiuo metu Šveicarija gynybai išleidžia 0,76 % BVP.

Pranešimo autoriai taip pat rekomenduoja panaikinti ginklų reeksporto draudimą, nes šiuo metu Bernas draudžia parduoti ginklus kariaujančioms šalims. Dėl to ginklų eksportas pernai sumažėjo 27 % ir siekė mažiau nei 746 mln. eurų.

 

Dabartinis neutralumas paveikė ir Šveicarijos santykius su kitomis šalimis, kurios norėtų į Ukrainą siųsti ginklus su šveicariškais komponentais, bet negali.

Šveicarija taiko seniausią karinio neutralumo politiką pasaulyje – šalis nedalyvavo užsienio karuose nuo tada, kai neutralitetas buvo nustatytas 1815 m. Paryžiaus sutartimi, nors 1847 m. šalyje vyko pilietinis karas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(81)
(8)
(73)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()