„Didelio masto karinė operacija.“ Surinkti tūkstančiai karių. Paleisti hipergarsiniai ginklai (Video)  ()

„Esame pasiruošę viskam.“


Hipergarsinė raketa
Hipergarsinė raketa
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=kboYILHhjTQ&t=4s

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pratybos „Bamboo Eagle 24-3“ suteikė galimybę išbandyti „Long Range Hipersonic Weapon“ (LRHW) „Dark Eagle“ hipergarsinio ginklo bateriją. Jos naudojimas leido veikti naujoje ir daug pastangų reikalaujančioje aplinkoje, o pačios pratybos „Bamboo Eagle“ buvo skirtos išbandyti Amerikos kariuomenės pasirengimą įvairiems scenarijams.

Pratybose „Bamboo Eagle 24-3“ dalyvavo daugiau nei 3000 karių iš keturių JAV kariuomenės padalinių, taip pat Karališkųjų oro pajėgų ir Australijos karališkųjų oro pajėgų kariai. Manevrų tikslas buvo parodyti pasirengimą vykdyti sudėtingas ir didelio masto karines operacijas prieštaringoje ir dinamiškoje aplinkoje. „Bamboo Eagle“ vyksta tam, kad įsitikintume, jog esame pasirengę bet kokiai situacijai“,sakė JAV oro pajėgų pulkininkas leitenantas Alexas Richas.

[Mega gimtadienio rinkinukas] Bent 200€ pigiau nei Lietuvoje „OnePlus“ išmanieji telefonai ir „Xiaomi“ kameros (Video)
6338 3

Specialus gimtadienio rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Greitas ir saugus pristatymas

1) „OnePlus 12“ - 16GB+1TB, globalios versijos išmanieji telefonai, dovanų 100W įkrovikliai

2) „Xiaomi Outdoor Camera BW300“ + 4W, 5V saulės panelė

3) „OnePlus Nord 4“ - 12+256GB, globalios versijos išmanieji telefonai

4) „OnePlus Nord CE4 Lite 5G“ - 8+256GB, globalios versijos išmanieji telefonai

Išsamiau

„Treniruojamės įvairiose aplinkose – nuo ​​sausumos iki oro ir jūros, todėl esame pasiruošę viskam. Taip pat svarbu, kad dirbtume su kitomis ginkluotųjų pajėgų šakomis, mokydamiesi apie jų naujausią įrangą iir taktiką. Kartu galime geriau suprasti ir išnaudoti šiuos pajėgumus, stiprindami mūsų bendras pastangas ir užtikrindami, kad visada būsime pasirengę susidurti su bet kokiais iššūkiais, kurie iškyla mūsų kelyje“, – pridūrė kariškis.

Pratybų metu buvo panaudota vienintelė dabartinė ilgojo nuotolio hipergarsinio ginklo (LRHW) baterija, priklausanti 1-ajai daugelio sričių darbo grupei (MDTF). Jos integracija su JAV oro pajėgomis leido baterijai veikti naujoje ir sudėtingoje aplinkoje. Oficialiame pareiškime amerikiečiai pabrėžė, kad „nepaisant didelio karščio, baterija pademonstravo savo gebėjimą nepertraukiamai veikti ilgesnį laiką. Per aštuonias dienas trukusias pratybas padalinys išlaikė aukštą parengties lygį ir operatyvinį tempą“.

 

Amerikiečių darbas su savo, efektyvia ilgo nuotolio hipergarsinių ginklų sistema (LRHWS, Long-Range Hypersonic Weapon), taip pat žinoma kaip „Dark Eagle“, tęsiasi daugelį metų. Jos prototipų kūrimo procesas prasidėjo 2019 m. Po kelerių metų, 2021 m., „Lockheed Martin“ pristatė pirmąjį LRHW  JAV armijai. Savo ruožtu, pirmasis bandymas paleisti hipergarsinę raketą „Dark Eagle“, kuri yra LRHW sistemos dalis, buvo numatytas 2023 m. kovą. Tačiau tai neįvyko dėl baterijos gedimo.

2024 m. birželio mėn. buvo atliktas išsamus ginklų bandymas. JAV karinis jūrų laivynas ir armija paleido raketą „Dark Eagle“ iš antžeminės aikštelės, dislokuotos Havajuose. Raketa nuskriejo daugiau nei 3200 km ir pasiekė bandymų aikštelę Maršalo salose. JAV gynybos departamentas tuo metu pranešė, kad raketa skrido pagal numatytą kursą ir pasiekė paskirtą tikslą.

 

Amerikiečiai patyrė didelių vėlavimų, susijusių su planuojamu LRHW įgyvendinimu, o tai reiškia, kad JAV vis labiau tolsta nuo Rusijos ir Kinijos lenktynėse dėl efektyvių hipergarsinių ginklų, kurios jau turi tokias galimybes. Rusijos atveju tai yra „Ch-47M2 Kinžal“ ir „3M22 Cirkon“ raketos. Savo ruožtu Kinija gali pasigirti, be kita ko, DF-27 raketomis ir iš oro paleidžiamu YJ-21 variantu.

LHRW nuotolis turi būti apie 3000 km, o paleista raketa turi judėti didesniu nei 5 machų greičiu, t. y. maždaug 6000 km/val. Amerikiečiai siekia, kad „Dark Eagle“ raketos galėtų pasiekti Žemės atmosferos viršų ir likti už priešo oro ir priešraketinės gynybos sistemų nuotolio tol, kol bus pasirengusios smogti. Tokiu būdu priešas iki paskutinės akimirkos nebus tikras dėl puolimo tikslo, o jo reakcijos galimybės bus gerokai apribotos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()