Atvyko kartu su ginkluote. Į kovą Ukrainoje stojo Lenkijos kariai (Foto)  ()

Lenkai parodė savo ginklus, kuriais naikina okupantus Ukrainoje.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© General Staff of the Armed Forces of Ukraine (Atvira licencija) | https://www.facebook.com/photo/?fbid=860372239609189&set=pcb.860372426275837

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautiniame legione Ukrainoje kovoja daug patyrusių savanorių iš NATO šalių ir ne tik. Ukrainos pusėje kovoja savanoriai net iš tokių egzotiškų šalių kaip Kolumbija ar Japonija. Vienai didžiausių savanorių grupių priklauso lenkai.

Lenkai soc. tinkle „X“ pasidalino nuotrauka, kurioje matyti naudojami ginklai – prieštankinis granatsvaidis RPG-75M. Tai modernizuotas granatsvaidžio RPG-75 variantas, sukurtas tuometinėje Čekoslovakijoje.

Šaltojo karo metu Čekoslovakija buvo išimtis, lyginant su dauguma Varšuvos pakto šalių, kurios, užuot gaminusios licencijuotas sovietinių ginklų versijas, rėmėsi savo projektavimu.

Vienas iš jų – dar ir šiandien kuriamas RPG-75 – lengvas karių prieštankinis ginklas, galinantis kovoti su šarvuotais taikiniais iki 300 metrų atstumu. Jo įsiskverbimo charakteristikos iš pirmo žvilgsnio neįspūdingos, nes tai apie 300 mm šarvuočio plieno, tačiau tai vis tiek yra labai geras rezultatas 68 mm kalibro ir vos 3,2 kg sveriančiam ginklui.

[Vokietija+Mažiausia kaina istorijoje!] Pasigaminkite elektros patys: 1200W, 5 menčių, S tipo mini vėjo turbinos generatoriaus komplektas
9110 2

Mažiausia kaina istorijoje

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Šie granatsvaidžiai taip pat turi variantą su termobarine galvute, idealiai tinkančia naikinti priešą įtvirtinimuose ar pastatuose, arba prieštankinį-termobarinį variantą, užtikrinantį termobarinės kovinės galvutės efektą kartu su galimybe praskrosti 150 mm šarvuočio plieną.

Tai labai įdomus ginklas su labai specifiniu pritaikymu ir veikimo būdu, nes kulka metama tik parako užtaiso energija, kaip ir beatatrankiniame ginkle, nes neturi savo raketinės pavaros. Lenkijoje šio granatsvaidžio naudotojas yra GROM karinis vienetas.

Lengvas botagas rusiškiems šarvams iš Švedijos

 

Antrasis karys turi Švedijos Ukrainai dovanotą prieštankinį granatsvaidį Pansarskott m/86 (AT4). Tai lengvas, mažiau nei 8 kg sveriantis ginklas, galintis optimaliomis sąlygomis sunaikinti taikinį 300 metrų atstumu.

Tai papildomas ginklas kiekvienam dalinio kariui, suteikiantis jį nešiojančiam kariui galimybę kovoti su šarvuotais taikiniais, nes tokios sistemos kaip „Panzerfaust-3“ granatsvaidžiai ar FGM-148 „Javelin“ yra skirtos sunkesniems taikiniams.

 

Tiesa, 84 mm kovinė galvutė nėra labai įspūdinga, nes priklausomai nuo versijos, pagal gamintoją gali perskrosti nuo 350 mm iki 460 mm, nors naujausias AT4CS ER modelis, prancūzų tvirtinimu, gali prasiskverbti iki 600 mm šarvuočio plieno. To neužtenka, kad prasiskverbtų pro santykinai naujų Rusijos tankų (nuo T-72 ir naujesnių) priekinius šarvus, bet užtenka, pavyzdžiui, šarvuotiems transporteriams BTR, BMP serijos pėstininkų kovos mašinoms ar antikvarinėms senienoms, tokioms kaip T-54/55 tankai.

Tačiau verta paminėti, kad kovoti su naujesniais tankais įmanoma, bet tik pataikius į šoną, o tai įmanoma palankiomis sąlygomis. Buvo sėkmingų smūgių atvejų į T-90M tankus.

Didžiulis AT4 granatsvaidžių su CS ženklu („Confined Space“) privalumas yra galimybė saugiai šaudyti iš uždarų patalpų. Tai žymiai palengvina pasalų rengimą, palyginti su senesnės kartos sistemomis, kur šaudymas iš pastato vidaus būtų mirtinas šauliui dėl nuo sienos atsispindinčios karštų išmetamųjų dujų smūginės bangos. Švediško granatsvaidžio atveju naudojamas sūraus vandens tirpalas šiam reiškiniui pašalinti.

 

Laikui bėgant taip pat buvo sukurti sprendimai su stipriomis sprogstamosiomis ir skilimo galvutėmis, pavadintomis AT4CS AST ir AT4CS HE. Pirmojo modelio veikimo nuotolis yra iki 200 m ir jis gali prasiskverbti pro dvigubą 200 mm storio gelžbetoninę sieną, kad sprogtų kitoje pusėje arba sukurtų praėjimą kariams. Antrojo modelio nuotolis yra iki 1 km ir jis yra skirtas kovai su pėstininkais atviroje vietovėje. Iššautas sviedinys, nuskriejęs užprogramuotą atstumą, sprogsta ore, suskildamas į skeveldras.

Šio tipo lengvieji prieštankiniai ginklai kiekvienam kariui yra labai svarbūs prieš didžiules priešo pajėgas, nes specialios prieštankinės komandos gali nebūti. Tada toks patogus prieštankinis ginklas gali suteikti kiekvienam kariui galimybę išeiti pergalingai iš dvikovos su, pavyzdžiui, likviduotu BMP-2 ar net tanku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(3)
(34)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: