„Net kinai nusigręš nuo Rusijos. Pergalė...“  ()

„...nes akivaizdu, kad šis karas turi baigtis Ukrainos pergale.“


Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje
© General Staff of the Armed Forces of Ukraine (Atvira licencija) | https://www.facebook.com/photo/?fbid=856553309991082&set=pcb.856553343324412

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sakė: „ATACMS mums nenaudinga tol, kol J. Bideno administracija uždraudžia mums smogti Rusijos lėktuvams prieš jiems pakylant. Rusų lėktuvai skrenda laisvai ir naikina viską savo kelyje, o mums neleidžiama to sustabdyti. Esame priversti pralaimėti.“

Tai tarsi nuolatinis karčios neteisybės jausmas: rusų okupantai gali ir jiems leidžiama kasdien terorizuoti Ukrainą, bombarduoti civilius objektus ir žudyti nekaltus žmones, o ukrainiečių rankos surištos – jiems neleidžiama naudoti ATACMS naikinant Rusijos lėktuvus jos teritorijoje.

Latvijos kariuomenės vadas viceadmirolas Gaidis Andrejas Zeibotas mano, kad tai yra didžiosios politikos pasekmės: „Vienas iš Rygoje viešėjusių JAV senatorių tvirtino, kad JAV palaiko Ukrainą, tačiau kartu nerimą kelia trečiojo pasaulinio karo galimybė“.

Kita vertus, rusai šiuo nerimu naudojasi savo naudai bombarduodami Ukrainą. Ar tai jau ne trečiasis pasaulinis karas?

[EU+Kuponai] Pasaulinė „Titan Army“ portabilaus Android 4K ekrano premjera! Įspūdingas daiktas kiekvienam
4101

„Titan Army V32D4U Pro“ premjera!

Nuolaidų kuponai

Dovanos

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „Titan Army V32D4U Pro“ - portabilus Android 4K ekranas

2) „Titan Army C32C1S“ - 31,5 colių, 2K, 240Hz lenktas žaidimų monitorius

3) „Titan Army P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

Išsamiau

„Pasaulis ieško išeities iš šios situacijos, nes Jungtinių Tautų Organizacija (JT) pasirodė kaip koks kortų namelis: galima kalbėti apie viską, bet tas kortų namelis neturi galios įgyvendinti priimtus sprendimus. Ir dar reikia atsižvelgti į tai, kad buvo nupirkta didelė dalis tarptautinių organizacijų. Pažiūrėkime į tą pačią sporto šaką,“ – klausia G. A. Zeibotas, – „kiek laiko prireikė Tarptautiniam olimpiniam komitetui priimti sprendimą dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų nedalyvavimo olimpinėse žaidynėse? Įdomu, kiek pinigų šių organizacijų vadovai gauna iš Rusijos? Pažiūrėkite, kaip puikiai gyvena šios organizacijos vadovai. Ir tada kyla klausimas: ar juos domina didžioji politika, ar žmonių likimai?“

G. A. Zeibotas primena, kad dabar prasidėjo aistros dėl ledo ritulio. „Tarptautinė ledo ritulio federacija vis dar nepriėmė sprendimo, ar Rusija galės dalyvauti kitame pasaulio čempionate“, – priduria jis.

Tačiau G. A. Zeibotas mano, kad Ukrainai labai daug padedama: „Ukraina atsilaikė ir laikosi, matomi teigiami rezultatai. Tačiau šalis negalėjo to padaryti viena. Ukrainiečiai sukūrė naujo tipo ginklų, naujų ilgo nuotolio raketų ir bepiločių orlaivių, ir tai įvyko ne tik jų pačių jėgomis“.

 

Jis daro drąsią prielaidą: „Karas baigsis šiais metais. Tikiu tuo. Apie tai ir kalbama. Bet pažiūrėsim, kas bus rytoj. O kitą dieną gali nutikti įdomių dalykų“.

G. A. Zeibotas Rusijos diktatoriaus V. Putino vizitą Mongolijoje vadina „įdomiais dalykais“. „Jei V. Putinas atvyks į Mongoliją, yra du variantai: arba jis bus suimtas, arba nebus. Arba... tai išeitis Rusijai: jei V. Putinas bus suimtas, RF gali baigti karą. Gal jau suplanuota?“

„Didelė politinė klaida – neleisti ukrainiečiams naudotis ATACMS“, – sako dimisijos generolas, buvęs NBS vadas Raimondas Graubė, – „nes akivaizdu, kad šis karas turi baigtis Ukrainos pergale. Tai ne tik Latvijos, bet ir viso demokratinio pasaulio, įskaitant JAV, interesai. Galima rasti racionalių paaiškinimų, kodėl užkirstas kelias ATACMS naudojimui, pavyzdžiui, nemokama valdyti šiuos ginklus. Todėl reikėtų pasitelkti amerikiečių specialistus, kurių neskiria JAV“.

 

Tačiau pagrindinis dalykas, anot R. Graubės, yra tai, kad daugelis Vakarų šalių, tarp jų ir JAV, neteisingai supranta Rusiją, nežino, kokiu būdu šią šalį galima paveikti: „Rusija nežaidžia šachmatais, Rusija žaidžia pokerį ir nuolat blefuoja. Todėl aš vertinu šį atsisakymą naudoti ATACMS kaip Vakarų neryžtingumą ir klaidą. Branduolinės grėsmės šantažas egzistuoja, tačiau į tai neverta žiūrėti rimtai: jei Rusija panaudos taktinius branduolinius ginklus, daugelis tų, kurie vis dar palaiko ryšius su šalimi, nuo jos nusisuks. Tai yra kažkas daugiau nei viena iš karo taktikų. Po Hirosimos ir Nagasakio bombardavimo 1940-aisiais atsirado emocinė dimensija. Manau, kad net kinai nusigręžtų nuo Rusijos. Tai rimta garantija, kad tokios grėsmės nėra“.

R. Graubė mano, kad ukrainiečiai Kursko srityje dar ilgai nebandys įsitvirtinti, nestatys apkasų ir gynybinių linijų. „Būtų per daug ištemptos logistikos ir tiekimo linijos, labai sudėtingos tranšėjų sistemos. Manau, kad ukrainiečiai savo užduotį Kursko srityje jau įvykdė. Be to, Rusija mėnesių mėnesius negalės nekontroliuoti savo teritorijos: visuomenė reikalaus iš valdžios atsakymo. Nors... V. Putinas yra įsipainiojęs į savo melą, nes neturi parodyti savo silpnumo. Ir jau vien tai yra Ukrainos sėkmė“.

 

Apie tai, kiek truks karas, R. Graubė sako: „Karas gali baigtis staiga šiais metais, bet gali baigtis ir kitais metais. Jei Vakarai suteiks tik tiek pagalbos, kad ukrainiečiai išliktų gyvi, karas gali užsitęsti ilgus metus, bent jau iki kitos vasaros. Nežinia, kokia bus žiema, kokios taktinės operacijos miške ir kaime. Rusų puolimą žiemą galima užgniaužti ir vėl laukti pavasario ir vasaros. Daug kas priklauso nuo Rusijos raketų gamybos greičio, o rusai gali ir toliau smogti Ukrainos energetikos sistemoms. Tačiau gerai yra tai, kad ukrainiečiai lėtai, bet nuosekliai kaupia savo pajėgas – jie kuria savo ginkluotę. Su žmogiškaisiais ištekliais yra sunkiau“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(1)
(31)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()