„Smogė tylusis žudikas. Ukrainos kariai bėga“  ()

Jungtinės Tautos turėtų reikalauti Kremliaus atsakomybės už šiuos nusikaltimus.


Ukrainos kariai
Ukrainos kariai
© General Staff of the Armed Forces of Ukraine (Atvira licencija) | https://www.facebook.com/photo/?fbid=859027163077030&set=pcb.859027309743682

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Alinančiame apkasų kare Ukrainos rytiniame fronte susiduriama su „nauju tyliuoju žudiku“ – dujomis. Būtent jos leido rusų įsibrovėliams metų pradžioje pasiekti sėkmės Časiv Jaro ir Bachmuto srityse, taip pat šiandien – Pokrovsko srityje. Kaip „The Telegraph“ skiltyje rašo išėjęs į pensiją britų kariuomenės pulkininkas ir cheminių ginklų ekspertas Hamishas de Brettonas-Gordonas, dujų panaudojimas Ukrainos apkasuose gali būti atremtas naudojant britų įrangą.

„Vargu ar tai nauja karo forma, dujos išmušė iš apkasų karo aklavietės 1915 m. balandį, kai vokiečiai panaudojo chlorą nieko neįtariantiems ir nepasirengusiems sąjungininkų kariams, kurie buvo priversti apsisukti ir bėgti. Tokie pat rezultatai Ukrainoje daugiau nei po 100 metų“, – pažymėjo jis.

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos naujausias robotas dulkių siurblys su atliekų surinkimo stotele (Video, „ROIDMI EVE CC“)
5040 2

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Lenkijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

„Xiaomi“ ekosistemos produktas

Naujausi techniniai sprendimai

Išsamiau

Teigiama, kad iki 2024 metų sausio Ukrainos kariuomenė pranešė tik apie 600 dujų naudojimo atvejų visuose frontuose nuo 2022 metų vasario, tačiau nuo tada šis skaičius išaugo iki maždaug 4 tūkst.

„Kai kurie daliniai atakuojami dujomis 2-3 kartus per dieną, dažniausiai CS dujomis arba chloropikrinu. Pastarasis buvo sukurtas per Pirmąjį pasaulinį karą kaip cheminis ginklas, skirtas karius apkasuose padaryti nepajėgius. Abu yra neteisėti pagal Cheminio ginklo konvenciją. 1993 m., kurią pasirašė Rusija ir Ukraina“, – pridūrė H. Brettonas-Gordonas.

Anot jo, apkasų karo Donbase „mėsmalėje“ šio metodo dėka Rusijos kariuomenė daro nuolatinę pažangą:

 

Dronai virš apkasų numeta dujų balionėlius, dujos labai apsunkina kvėpavimą ir sukelia vėmimą. Be kaukės vienintelis būdas sušvelninti atakas – tolti nuo dujų. Kariams palikus apkasus, žvalgybiniai dronai nukreipia į juos artilerijos ugnį ir bepiločius“.

Anot autoriaus, Jungtinės Tautos turėtų reikalauti Kremliaus atsakomybės už šiuos nusikaltimus pagal Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją ir Ženevos konvencijas. Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) taip pat turėtų nedelsdama išsiųsti ekspertus, kurie ištirtų ir užfiksuotų šias atakas.

Taip pat, kaip pridūrė pulkininkas, turi būti išspręsta Ukrainos kariuomenės aprūpinimo kokybiškomis dujokaukėmis problema.

 

„JK yra didžiausia ir geriausia respiratorių gamintoja planetoje, visiškai atitinkanti JAV Gynybos ministerijos, JK gynybos ministerijos ir daugumos NATO šalių poreikius. Šią nemirtiną pagalbą turėtų būti daug lengviau ir greičiau autorizuoti nei kai kurių mirtinų leidimų, kurių prezidentas V. Zelenskis taip prašo, mums nėra laiko gaišti“, – pabrėžė pulkininkas.

Anksčiau buvo pranešta, kad Rusija mūšiuose visoje Ukrainos fronto linijoje naudoja draudžiamus cheminius ginklus, ypač chloropikrino dujas, siekdama susilpninti Ukrainos karių galimybes ginti įtvirtintas pozicijas ir netgi priversti juos trauktis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(77)
(-40)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()