„Veikimo nuotolis neribotas.“ Užfiksuotas objektas. Ką sumanė Putinas  ()

Tai vienas iš penkių „stebuklingų ginklų“.


„Burevestnik“
„Burevestnik“
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=eTStAX-MFy8&t=272s

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos kariuomenė netoli Vologdos stato paleidimo aikštelę, skirtą „Burevestnik“ branduolinėms raketoms. Tai vienas iš penkių „stebuklingų ginklų“, apie kuriuos prieš 6 metus paskelbė diktatorius Vladimiras Putinas.

Kaip rašo „Reuters“, tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai Deckeris Evelethas ir Jeffrey'us Lewisas iš analitinės bendrovės CNA ir Midlberio tarptautinių studijų instituto, išanalizavę palydovų duomenis.

„American Planet Labs“ nuotraukose užfiksuotas objektas yra 475 km į šiaurę nuo Maskvos, netoli nuo branduolinių galvučių saugyklos ir turi kodinius pavadinimus „Vologda-20“ ir „Chebsara“. Pasak D. Eveletho ir J. Lewiso, jame yra devyni paleidimo įrenginiai, kurie yra išdėstyti trijomis grupėmis bermų, skirtų apsaugoti juos nuo išorinės atakos ar atsitiktinio sprogimo, viduje.

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos naujausias robotas dulkių siurblys su atliekų surinkimo stotele (Video, „ROIDMI EVE CC“)
5040 2

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Lenkijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

„Xiaomi“ ekosistemos produktas

Naujausi techniniai sprendimai

Išsamiau

Ši „objektas skirtas didelei stacionariai raketų sistemai“, – sakė J. Lewisas. Jis priduria, kad vienintelė tokia sistema, kurią šiuo metu kuria Rusija, yra „Burevestnik“ (SSC-X-9 Skyfall pagal NATO klasifikaciją).

Apie branduolinę raketą, kurios veikimo nuotolis būtų neribotas, V. Putinas pirmą kartą kalbėjo 2018 m., pristatydamas ją kaip „nepažeidžiamą“ tiek esamoms, tiek būsimoms oro gynybos sistemoms. Tačiau iš 13 žinomų bandymų, remiantis „Nuclear Threat initiative“, 11 baigėsi nesėkmingai. 2019-aisiais „Burevestnik“ nukrito į Barenco jūrą, o jos iškėlimo misijos metu įvyko sprogimas, per kurį žuvo 7 žmonės, įskaitant mokslininkus iš branduolinio centro Sarove.

 

2020 metų vasarą JAV specialusis ginklų kontrolės pasiuntinys Marshalas Billingsley paragino Rusiją nutraukti pavojingus abejotinos plėtros bandymus. „Tai ne kas kita, kaip skraidantis Černobylis“, – skundėsi jis, kalbėdamas Senate. Be branduolinės galvutės, raketoje yra branduolinio kuro, skrydžio metu ji gali  „išmesti“ radioaktyvias dujas, o jos nukritimas yra baisus dėl teritorijos užteršimo.

Raketų paleidimo vieta yra netoli branduolinių kovinių galvučių saugyklos – neįprasta Rusijos kariškiams, pažymi J. Lewisas ir D. Evelethas. Rusijos armija tai daro tik su dislokuotomis tarpžemyninėmis raketomis, o tai reiškia, kad netoli Vologdos esančioje vietoje „Burevestnik“ greičiausiai bus šachtose su kovine galvute, teigia ekspertai. Tai leis prireikus greitai jas paleisti, pabrėžia jie.

 

Apie pirmosios pasaulyje tokios raketos „Burevestnik“ technines charakteristikas žinoma nedaug: ekspertai teigia, kad raketa įsibėgėjimui naudoja kietąjį kurą ir įjungia atominę elektrinę jau skriejant trajektorija. Teiginiai apie raketos nepažeidžiamumą greičiausiai turi mažai ką bendro su tikrove, nes „Burevestnik“ skrenda ikigarsiniu greičiu, pažymi Hansas Christiansenas iš Amerikos mokslininkų federacijos: „Ji bus tokia pat pažeidžiama kaip ir bet kuri sparnuotoji raketa. Ir kuo ilgiau ji skris, tuo labiau pažeidžiama, nes bus daugiau laiko ją susekti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(12)
(29)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()