„Juos kontroliuoja Maskva.“ Visam pasauliui atskleista šokiruojanti Kremliaus paslaptis  ()

Rusijos valdžia elgiasi „jausdama nebaudžiamumo jausmą“.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© General Staff of the Armed Forces of Ukraine (Atvira licencija) | https://www.facebook.com/photo/?fbid=875483648098048&set=pcb.875483698098043

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos kontroliuojami kalėjimai sąmoningai neteikia medicininės priežiūros Ukrainos belaisviams, o vieno kalėjimo gydytojai netgi dalyvauja vadinamajame „kankinime“, skelbia JT teisių tarybos įgaliotoji komisija.

Žmogaus teisių tarybos sudaryta komisija pažeidimams Ukrainoje po Rusijos invazijos tirti jau padarė išvadą, kad Maskvos okupacinės pajėgos kankinimus taiko „sistemingai“. Tačiau savo žodiniame pranešime tarybai komisijos pirmininkas Erikas Mose'as teigė, kad kankinimai tapo „įprasta ir priimtina praktika“, o Rusijos valdžia elgiasi „jausdama nebaudžiamumo jausmą“.

[Kuponas+Vokietija] Atlaiko 200 kg! Didžiulės SUP irklentės už rekordinę kainą - ribotas kiekis (Video)
3090 4

Specialus kuponas

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Be kankinimų ir prievartavimų belaisvių stovyklose ar moterų prievartavimų okupuotuose miestuose, Mose'as pasmerkė „tinkamos medicininės pagalbos trūkumą tiems, kuriems jos labai reikia“ Maskvos kontroliuojamuose sulaikymo centruose.

„Vienoje įstaigoje net įkalinimo įstaigų gydytojai dalyvauja kankinant“, – tarybai sakė Mose'as.

Jo pranešimas buvo pagrįstas buvusių ukrainiečių belaisvių iš Olenivkos kalėjimo okupuotoje Rytų Ukrainoje liudijimais. Jame teigiama, kad 2022 m. liepos 29 d. per sprogimą toje vietoje žuvo daug ukrainiečių karo belaisvių, o Rusija apkaltino Kyjivą susprogdinus kalėjimą.

 

Pasak belaisvių, „dešimčiai kitų, patyrusių gyvybei pavojingus sužalojimus, nebuvo suteikta neatidėliotina medicininė pagalba“. Prižiūrėti aukas bandė tik kalėjime laikomi Ukrainos kariuomenės gydytojai. Tačiau jiems teko dirbti „tamsoje ir be gyvybiškai svarbios medicininės įrangos, naudojant nedidelį kiekį atsargų, likusių jų pačių pirmosios pagalbos vaistinėlėse ir patalynę tvarsčiams“, – sakė Mose'as.

„Jie matė, kaip daugelis žuvo tą naktį, o Olenivkos kalėjimo vadovybė stovėjo šalia ir žiūrėjo. Daugelis buvusių belaisvių patyrė „didelę ar nepataisomą fizinę žalą ir traumą“, – sakė Mose'as.

 

Kai kurie belaisviai po paleidimo sunkiai grįžo į civilinį gyvenimą.

„Mane persekioja baimė vėl būti įkalintam. Fiziškai esu namuose, bet vis dar jaučiuosi psichiškai įkalintas dėl traumos, kurią man padarė rusai“, – sakė vienas ukrainietis.

Mose'as pridūrė, kad finansų krizė, su kuria susiduria JT, „labai paveikė komisijos personalą ir jo galimybes keliauti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(3)
(13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: