Pora taiklių smūgių. Ukrainiečių „Javelin“ neprašauna (Video)  ()

Atrodo, kad dronai dar šio karo metu pakeis įprastus prieštankinius ginklus. Tačiau ukrainiečiai tikrai nepamiršo „Javelin“.



© Ekrano nuotrauka

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

FGM-148„Javelin“ – amerikietiška prieštankinė raketa. Karo pradžioje Ukrainos gynėjai labai džiaugėsi „Javelin“ pasiekimais. Šios nuo peties paleidžiamos raketos geba pakilti į didesnį aukštį ir tada kerta į viršutinius mašinos šarvus, kurie įprastai yra plonesni. Vėliau „Javelin“ tarsi buvo nustumti į 400 kartų pigesnių dronų šešėlį.

Tačiau „Javelin“ vis dar yra naudojamas ginklas. Štai kaip ukrainiečiai juo sunaikina du rusų šarvuotus transporterius MT-LB:

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos belaidis dulkių siurblys (Video, „Proscenic P13“)
3205

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

„Javelin“ raketa dideliu greičiu gala į MT-LB stogą ir mašina yra sunaikinama. Tai, kad nebuvo didelio sprogimo, rodo, kad viduje nebuvo amunicijos – tikriausiai buvo pėstininkai.

 

Vienas FGM-148 „Javelin“ šūvis kainuoja 220-240 tūkstančių dolerių. Kompiuterį, kuris irgi nėra pigus, galima naudoti daug kartų. „Javelin“ tarnybą pradėjo 1996 metais, kai pagrindinių kovos tankų mažais pigiais dronais dar niekas nenaikino. Sistema vis dar kartais atnaujinama ir pasižymi įspūdingomis galimybėmis. Dronai yra įspūdingi, bet įprastai vieno šarvuočio sunaikinimui reikia kelių dronų. „Javelin“ beveik niekada neprašauna, šių raketų neveikia vėjas. Ir jos yra žymiai greitesnės, o tai kartais yra gyvybiškai svarbu. Be to, „Javelin“ per kelias sekundes įveikia 2,5 ar net 4,7 km atstumą, priklausomai nuo versijos – tie mažieji dronai taip toli dažniausiai neskraido.

 

Apskritai, tie, kas apkasuose turi vieną „Javelin“, turi geresnes galimybes sunaikinti tanką nei tie, kurie turi vieną droną. Bet, ašku, „Javelin“ kainuoja 400 kartų brangiau, todėl toks palyginimas nėra sąžiningas. Juk dronus gamina patys ukrainiečiai, o „Javelin“ raketų reikia tikėtis iš partnerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()

Susijusios žymos: