Nepaprastas Ukrainos eksperimentas. „Kyjivas tikisi proveržio“  ()

Ukrainos pietuose subrendo specialios medvilnės veislės, kurias galima panaudoti parako gamyboje.


Medvilnė
Medvilnė
© Kimberly Vardeman, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cotton_field_kv28.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau eksperimentas yra tyrimo fazėje, medžiaga netrukus bus išsiųsta į laboratoriją, kur bus vertinama galimybė ją panaudoti fronte. Nepaisant pirmųjų teigiamų signalų, Kyjivas gali susidurti su daugybe kitų problemų.

Nors medvilnė pirmiausia siejama su  tekstilės pramone, ji kartu su žalia nafta taip pat vadinama karo kuru. Medvilnė naudojama ir nitroceliuliozei, kuri yra pagrindinė bedūmio parako sudedamoji dalis, gamybai.

Specialios medvilnės veislės buvo pasodintos laukuose dviejose Odesos srities vietose, kurių kiekvienos plotas buvo po 4 hektarus. Šiuose plotuose pavasarį buvo pasėtos 5 atvežtinės medvilnės veislės.

[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
3176 3

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Ukrainos  agrarinės politikos ministerija jau gavo tarpinius eksperimento rezultatus: augalai subrandino pirmąsas sėklų kapsules, kurios pradėjo sprogti, atskleisdamos būdingus baltus pūkus. Tai reiškia, kad šis augalas gali subręsti Ukrainos klimato sąlygomis. Derlius nuimamas keliais etapais. Idėja – įvairiais augimo tarpsniais augalus perduoti tyrimams į gynybos ir strateginės pramonės ministerijų laboratorijas. 

Tyrimu siekiama nustatyti, ar Ukrainoje užaugintas pluoštas yra tinkamas parakui tolimojo nuotolio artilerijai gaminti. Toks pluoštas turėtų būti iki 0,15 mm ilgio.

 

Pasak Ukrainos žiniasklaidos, dabartinis medvilnės auginimas yra eksperimentas, o ne pramoninis projektas. Preliminariais agrarinės politikos ministerijos skaičiavimais, teoriškai Ukrainoje galėtų būti pasėta 10 000 hektarų medvilnės.

Tačiau šiuo metu dar per anksti kalbėti apie pramoninę medvilnės gamybą Ukrainoje. Kol kas nežinoma, ar šių augalų veislės prigis kituose šalies regionuose. Be to, šie metai buvo kupini rekordinių karščių,  o tai negarantuoja sėkmingo derliaus ateinančiais metais.

 

Be to, net jei galima užauginti didelius medvilnės kiekius, parako gamybai reikės sukurti didelę technologinę grandinę,  kurios vertė siekia šimtus milijonų dolerių.

Europos amunicijos gamintojai daugiausia priklauso nuo parako tiekimo iš Kinijos medvilnės. Pasaulio prekybos centro duomenimis,  Kinija pagamina beveik pusę pasaulyje parduodamos medvilnės. Didžiausios šios žaliavos importuotojos yra Vokietija, Švedija ir Belgija – ES šaudmenų gamybos lyderės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()