„Tai Rusijos HIMARS.“ Smogė „Tornado-S“ (Foto)  ()

Gali pataikyti kelių metrų tikslumu.


Asociatyvus stop kadras
Asociatyvus stop kadras
© Stop kadras|https://www.youtube.com/watch?v=fu5620mKWhU

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainoje rasta nesprogusi 9M544 raketa, kurios apytikris nuotolis siekia iki 200 km. Tai naujos karinės gamybos ginklas, kuris šaudomas iš rusiškos sistemos „Tornado-S“, prilygstančios „HIMARS“. Internete paskelbtose nuotraukose matyti nukreipimo sekcija, kuri buvo pagaminta taikant mėgėjišką metodą.  

Laidai išvedžioti labai nerūpestingai, taip pat ne ką geresnis litavimas, kuris greičiausiai atliktas rankomis, o ne mašina. Taip pat matyti, kad kai kurie komponentai padengti rožiniu lako pavidalo sluoksniu. Kita vertus, pati plokštė buvo pagaminta 2023 m. gruodžio mėn. ir greičiausiai atvežta iš Kinijos.

[Vokietija] Stulbinamos kainos nešiojamas dvigubo impulso taškinis suvirinimo aparatas - paskutiniai vienetai
9964 5

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Dėl sankcijų, kurias rusai bando apeiti komercinėmis schemomis, jiems buvo nutrauktas elektroninių komponentų, sertifikuotų naudoti ginkluotėje, tiekimas. Reikia atkreipti dėmesį, kad raketų elektronika gali naudoti panašius parametrus kaip, pavyzdžiui, kai kurie buitinių prietaisų programatorių ar vaizdo plokščių komponentai.

 

Tokio tipo pakaitalai nėra sertifikuoti veikti ekstremaliomis sąlygomis, pavyzdžiui, esant slėgio pokyčiams ir aukštai temperatūrai, tačiau gali veikti, jei lustas turi pakankamai atminties ir našumo, kad galėtų dirbti su raketos programine įranga.

Tačiau problema yra patikimumas, tiksliau, jo trūkumas, palyginti su sertifikuotomis mikroschemomis. Toks pakaitalas nepasieks didesnio nei 90 proc. patikimumo, o greičiau apie 50 proc.

 

„Tornado-S“ savo ruožtu yra modifikuotos BM-30 „Smerč“ sistemos, nešančios 12 paruoštų paleisti 300 mm kalibro raketų. Skirtingai nei jų pirmtakės, jos turi inercine ir palydovine navigacija pagrįstą nukreipimą, todėl optimaliomis sąlygomis gali pataikyti į taikinį kelių metrų tikslumu.

200 km nuotolį lemia tai, kad aštuonių metrų ilgio raketos talpina daug degalų, kurių charakteristikos, palyginti su SSRS laikais gamintomis raketomis, gerokai pagerėjo. Tačiau, Rusija savo ginkluotėje gali turėti tik keletą tokių paleidimo įrenginių. 2021 m. ji turėjo 20 tokių raketų ir mažai tikėtina, kad nuo to laiko jų būtų pagaminusi daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(5)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()